Ψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής μόνο από τη Νέα Δημοκρατία το αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο που αφορά στην ποινικοποίηση της διάσωσης προσφύγων. Οι αλλαγές στη διαδικασία ασύλου εντάσσονται στην γενικότερη ακραία ρητορική της κυβέρνησης που επενδύει σε κλειστά σύνορα, με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη, να προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση του ήδη αυστηρού νομικού πλαισίου στη σκιά πιθανών νέων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν.
Μεταξύ των υπόλοιπων αντιδραστικών αλλαγών είναι το παράβολο στην τέταρτη αίτηση για άσυλο, η σιωπηρή απόρριψη σε περίπτωση που υπάρχει αίτημα για οικειοθελή αναχώρηση από τη διοίκηση, η κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας για άσυλο για εξαιρετικούς λόγους, καθώς και η στελέχωση του υπουργείου Μετανάστευσης με ένστολους.
Επισημαίνεται πως η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθότι δεν προβλέπει με τις ελάχιστες εγγυήσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου για τους πρόσφυγες.
«Νομιμοποιείτε Μανωλάδες»
«Για να μπορέσει να υπάρχει μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, έτσι όπως τη φανταζόμαστε εμείς, σας λέμε ότι αυτά που φέρνετε θα τα πάρουμε πίσω, θα τα επαναδιατυπώσουμε, θα καταργήσουμε όταν θα έρθουμε» τόνισε ο Γιώργος Ψυχογιός κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην παρέμβαση της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Είναι απαράδεκτα, εκθέτουν τη χώρα και θα καταδικαστούμε γι’ αυτό. Δεν μπορεί να έχει γκρίζες ζώνες και να αποκλείει και να δημιουργεί αόρατους ανθρώπους» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γ. Ψυχογιός επισήμανε ότι η ποινικοποίηση της διάσωσης προσφύγων στη θάλασσα από αλληλέγγυους αποκλείει από τη διάσωση τους ιδιώτες ιδιοκτήτες σκαφών, «όπως προβλέπουν το Δίκαιο της Θάλασσας και η ανθρωπιά», αλλά και «κάποιους μάρτυρες άλλων πρακτικών που μας καταγγέλλουν ότι γίνονται». Επίσης επέκρινε και τις αλλαγές στις προϋποθέσεις για την εργασία όσων είναι παράτυποι κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «νομιμοποιείτε «Μανωλάδες», καθώς το εργόσημο ήταν «το μοναδικό αποκούμπι που υπήρχε για να ασφαλιστεί κάποιος και να πάει να δουλέψει ορατός».
Ο Γ. Ψυχογιός επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει «συλλογική διαχείριση, υποχρεωτική αλληλεγγύη και κατανομή του βάρους σε όλες τις χώρες» κι όχι δημιουργία κλειστών δομών – φυλακών στα νησιά της χώρας μας και στον Έβρο που θα συνεχίσουν τον εγκλωβισμό προσφύγων στην χώρα μας.
«Καταδικάζετε τη χώρα να βουλιάζει βάρκες»
Με την πολιτική μετατροπής της Ελλάδας σε «ασπίδα της Ευρώπης» «καταδικάζετε τη χώρα ή να είναι σε πόλεμο με μη εχθρούς ή να βουλιάζει βάρκες ή να συγκεντρώσει στην Ελλάδα όσους καταφέρουν να περάσουν» τόνισε ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας. «Το αίτημα της Ελλάδος για έναν διακανονισμό, για καταμερισμό ισοβαρή σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Βεβαίως ο πρώτος που χειροκρότησε τον κ. Μητσοτάκη στη σύγκρουσή του με τον Σασόλι ήταν ο Όρμπαν» σχολίασε ο Δημήτρης Βίτσας σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο επίσης πρώην υπουργός Μετανάστευσης εκτίμησε ότι «οι ιδέες ‘ασπίδα της Ευρώπης’, ‘Ευρώπη φρούριο’, με επαναπροωθήσεις, αποτροπές και τείχη, δεν πρόκειται να πετύχουν. Ούτε η συνεχής επαναφορά του Έβρου θα πετύχει».
«Εγκλωβισμός ξεριζωμένων σε κέντρα-φυλακές»
Η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε πως «το νομοσχέδιο φέρνει τελικά τον πιο γρήγορο εγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων είτε στα κέντρα – φυλακές, είτε σε αστυνομικά τμήματα ή τους αφήνει σε καθεστώς παρανομίας εντελώς εκτεθειμένους και ευάλωτους στην πιο άγρια εκμετάλλευση». Κατήγγειλε την κυβέρνηση που «επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε θριαμβολογίες για τη μείωση των προσφυγικών ροών, που την παρουσιάζει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ενώ οι πραγματικοί λόγοι είναι η πανδημία, η ένταση της καταστολής στα σύνορα και άλλα».
«Η Ελλάδα στο ξενοφοβικό μέτωπο»
Το νομοσχέδιο με τις αντιδραστικές αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου «εισάγει τη χώρα μας και θεσμικά -και γι’ αυτό μάλωσε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σασόλι- στο μπλοκ των ξενοφοβικών δυνάμεων που δεν έχουν ενόραση ιστορική για το τι έρχεται και δεν έχουν και επιμονή στις αξίες αυτής της χώρας και αυτού του λαού» τόνισε ο Νίκος Βούτσης στηλιτεύοντας την προσπάθεια του πρωθυπουργού να γίνει ο «εγχώριος Σαλβίνι».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι, αντί να αντιπαρατίθεται με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, θα έπρεπε, ως πρωθυπουργός μίας από τις χώρες – πύλες εισόδου, να σταθεί απέναντι στο «ξενοφοβικό μέτωπο μέσα στην Ε.Ε.». Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι με την έμφαση που δίνεται στη θωράκιση των συνόρων ενόψει νέων προσφυγικών ροών επιχειρείται από την κυβέρνηση μια «εσωτερική εργαλειοποίηση στο πλαίσιο της διαχείρισης του φόβου».