Το λιανεμπόριο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του από το πρωί της Δευτέρας με μεγάλο μέρος των καταστημάτων να έχουν συσσωρεύσει μεγάλες οφειλές και πολλά να αδυνατούν να τις αποπληρώσουν. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από το πρωί της Δευτέρας επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Μάλιστα ειδικά για το λιανεμπόριο η κυβέρνηση δια στόματος του εκπροσώπου της, πρότεινε και προαιρετικό ωράριο που εκτείνεται σε 13 ώρες λειτουργίες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Παράλληλα η κυβέρνηση επέτρεψε τη λειτουργία και των λατρευτικών χώρων με, ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα και ανώτατο όριο τα 50 άτομα. Για κάθε μετακίνηση προς κάθε επιχείρηση που λειτουργεί, χρειάζεται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 είτε με έντυπη ή χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Επίσης για τα καταστήματα ισχύει μέγιστος αριθμός πελατών, αποστάσεις δύο μέτρων στα ταμεία και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός του SMS

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλλει το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους, να έχει διάρκεια δύο ωρών. Ωστόσο μπροστά στο ενδεχόμενο κάποιος πολίτης να σβήσει το μήνυμα, προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του στην αγορά ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, προχώρησε τη Κυριακή σε μια απίστευτη δήλωση.

Απαράδεκτες δηλώσεις Σταμπουλίδη ότι «θα χάνεται και μια θέση εργασίας» αν κάποιος σβήσει SMS για την επέκταση του χρονικού ορίου

Όπως είπε, κάθε φορά που ένας πολίτης θα σβήνει το SMS θα χάνεται και μια θέση εργασίας. «Πρέπει να δείξουμε όλοι την καλή πλευρά του εαυτού μας», είπε, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο άνοιξε το λιανεμπόριο, αφού σε ενδεχόμενο συνωστισμού, σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να επανέλθει το κλείσιμο των καταστημάτων και επομένως «θα χάνεται και μια θέση εργασίας», αποτυπώνοντας με τον πιο χυδαίο τρόπο τον κοινωνικό αυτοματισμό.

«Παρεμβάσεις» σε περίπτωση αναζωπύρωσης και ατομική ευθύνη

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι για τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων θα πραγματοποιούνται έλεγχοι από τις συναρμόδιες αρχές, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη παραβίαση των μέτρων, «που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο σύστημα Υγείας».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα παρατηρούνται διαρκώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, και ανα αυτά δείξουν επιβάρυνση και κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας «θα υπάρξει άμεση παρέμβαση».

Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε την ατομική ευθύνη πολιτών και καταστηματαρχών προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα «για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να δώσουμε στην αγορά την ευκαιρία να αναπνεύσει», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, επικαλούμενος τους χάρτες του ECDC, υποστήριξε ότι η χώρα μας μαζί με την Φινλανδία και τη Δανία, βρίσκονται στο «κίτρινο», με δείκτη μεταδοτικότητας κάτω του 4, ενώ συνέκρινε τα στοιχεία με εκείνα της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας και της Γαλλίας που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.

Ακόμα αναφερόμενος στο άνοιγμα δημοτικών, νηπιαγωγείων, βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής, σημείωσε ότι αυτό «πήγε εξαιρετικά καλά», αφού έκλεισαν 3 τμήματα από το σύνολο των 10.000 που λειτούργησαν εκ νέου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%».

Νέες υποσχέσεις για αύξηση των εμβολιασμών

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και προχώρησε σε «εκτιμήσεις» αύξησης του εμβολιαστικού εφοδιασμού. Την ίδια ώρα υπενθυμίζεται ότι στην ΕΕ υπάρχει κενό στον εφοδιασμό των εμβολιαστικών δόσεων με πολλές χώρες να ανακοινώνουν το προηγούμενο διάστημα ότι θα προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες για εξασφάλιση αρκετών δόσεων εμβολίων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Ταραντίλης, μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία ισχυρίστηκε ότι θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως.

Επεσήμανε δε, ότι «από το Σάββατο η επιχείρηση “Ελευθερία” πέρασε στη δεύτερη φάση της με την έναρξη του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας των 85 και άνω ετών. Μέχρι χθες Κυριακή είχαν γίνει συνολικά 80.531 εμβολιασμοί». Παρ’ όλα αυτά παρέλέιψε να αναφέρει ότι οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία και όχι σε εμβολιαστικά κέντρα αφού αυτά δεν έχουν λειτουργήσει μέχρι στιγμής, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των ηλικιωμένων που πρέπει να εισέλθουν σε νοσοκομεία για να εμβολιαστούν,

Τέλος έθεσε ακόμη έναν αίολο στόχο, «εκτιμώντας» ότι με βάση την αύξηση των εμβολιαστικών δόσεων, έως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί «η πλειονότητα των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, ο Χρήστος Ταραντίλης, σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της να μην μείνει κανένας αβοήθητος στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Έχουν ήδη διατεθεί 24 δισ. ευρώ, σχεδόν το 15% του Α.Ε.Π. το 2020, και έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ για τη νέα χρονιά».

Ακόμα, θύμισε πως «στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την Παρασκευή δύο επιπλέον μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας:

  • Πρώτον, την απαλλαγή των πληγέντων επαγγελματιών από τα ενοίκια όχι μόνο του Ιανουαρίου αλλά και του Φεβρουαρίου με κάλυψη του 80% από το Κράτος.
  • Και δεύτερον, την επέκταση κατά 2 μήνες όλων των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει ανοιχτή μέχρι αύριο, 19 Ιανουαρίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης άμεσης κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- δεν επιστρέφεται», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.