Σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr,  μέχρι και τη Δευτέρα μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν 1,7 δισ. σε ΕΝΦΙΑ τέλη κυκλοφορίας και ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας για το 2019 από τα οποία το δημόσιο αναμένει έσοδα ύψους 1,15 δις ευρώ. Αν και -όπως συμβαίνει παραδοσιακά- θα δοθούν κάποιες μέρες παράταση, η μη πληρωμή τους θα έχει ως συνέπεια την επιβολή προστίμου ίσου με τα αναλογούντα κατά περίπτωση τέλη κυκλοφορίας.

Την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία πληρωμής της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2018 από την οποία το δημόσιο περιμένει έσοδα 616 εκ ευρώ. Ειδικά για τον ενιαίο φόρο κατοχής ακινήτων η μη πληρωμή έχει ως ποινή την προσαύξηση της κάθε καθυστερούμενου μήνα πληρωμής με προσαύξηση 0,73%. Περίπου 250 εκ ευρώ πρέπει να πληρώσουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα κάνουν αυτό το μήνα την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Εντός της Παρασκευής, αναμένεται να καταβληθούν τα τελευταία χρήματα από την δεύτερη δόση του κοινωνικού μερίσματος. Χθες και σήμερα έχουν αρχίσει να πιστώνονται σταδιακά 140 εκ ευρώ σε λογαριασμούς δικαιούχων ως δεύτερη δόση του κοινωνικού μερίσματος.

Το συνολικό ποσό που θα δοθεί προσεγγίζει τα 790 εκ ευρώ έναντι των αρχικών 710 εκ ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Από όλες τις αιτήσεις αυτές, επελέγησαν τελικώς 1.692.400 δικαιούχοι. Το μέσο ποσό μερίσματος έφτασε φέτος τα 483 ευρώ, ενώ οι τελευταίοι δικαιούχοι που θα πληρωθούν την Παρασκευή θα λάβουν από περίπου 320 ευρώ. Συνολικά περίπου 3,9 εκατομμύρια νοικοκυριά έκαναν απόπειρα να κάνουν αίτηση για κοινωνικό μέρισμα.

Εκτός από αυτούς που πληρώθηκαν ή πληρώνονται σήμερα, 1.395.603 αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω κριτηρίων ή λαθών, 209.036 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους δικαιούχους όταν διαπίστωσαν πως δεν δικαιούνται μέρισμα ενώ 589.986 δεν ολοκλήρωσαν την αίτηση τους γιατί το σύστημα τους απέρριψε από την αρχή.