«Ανταλλαγή» των μέτρων προστασίας που θα τηρούνται (ή όχι) μεταξύ Βρετανών επισκεπτών στην Ελλάδα και Ελλήνων στη Βρετανία επιχειρεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, διατύπωσε αντίστοιχη πρόταση μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Μιλώντας στο podcast «Coronavirus Newscast» του βρετανικού ραδιοφώνου, ο υπουργός κάλεσε τη Βρετανία να μην απαιτεί απομόνωση για τους Έλληνες που θα φτάνουν στη Βρετανία, και σε αντάλλαγμα, Βρετανοί που θα εισέρχονται στην Ελλάδα θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

«Το είδος της επιθετικότητας που η χώρα (η Βρετανία) δείχνει στη λήψη αποφάσεων είναι απολύτως κατανοητή» σχολιάζει ο υπουργός Θεοχάρης, αναφορικά με την 14ήμερη καραντίνα που σχεδιάζει η πολλαπλώς τραυματισμένη από την πανδημία Βρετανία, για όλες τις αφίξεις στη χώρα μέχρι τις αρχές Ιουνίου, με εξαίρεση την Ιρλανδία.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι πως πιστεύουμε πως είναι καιρός για εμάς να αρχίσουμε να άρουμε περιορισμούς, και να προσπαθήσουμε και να αφαιρέσουμε όσα περισσότερα εμπόδια είναι δυνατό» συμπληρώνει ο Έλληνας υπουργός, την ώρα που ο Βρετανός ομόλογός του έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξαιρέσεις στους περιορισμούς για επισκέπτες από χώρες με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των αιτιάσεων του Χ. Θεοχάρη, υπήρξε η αναφορά πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ενδυναμώσει το εθνικό σύστημα υγείας «που είναι πλέον πιο ισχυρό από ποτέ», και η υπογράμμιση πως «αισθανόμαστε βέβαιοι ότι έχουμε το ΕΣΥ σε τέτοια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση».

Υπενθυμίζεται πως λιγότερο από πριν από μία εβδομάδα, ο επικεφαλής Λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωνε πως δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, «αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες διεργασίες και κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».