Mε πηγές τεκμηρίωσης & άλλα
Το πλήρες script του Debtocracy με πηγές τεκμηρίωσης & άλλα
Γιώργος Παπαδόπουλος
Δικτάτορας
Πάλι θα αποτολμήσω επαφήν με τους γιατρούς. Ασθενήν έχομεν, εις τον γύψο τον βάλαμε.
Ντομινίκ Στρος Καν
Διευθυντής ΔΝΤ
Μην πολεμάτε το γιατρό. Ίσως σας δώσει φάρμακα που δεν σας αρέσουν, αλλά ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν, ο γιατρός είναι εκεί για να σας βοηθήσει.
ON
H Ιστορία, είπαν κάποτε, έχει αυτή την αναθεματισμένη συνήθεια να επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Κι από ένα δικτάτορα γιατρό περάσαμε στον αρχίατρο του ΔNT.
Ανδρέας Παπανδρέου
Πρώην πρωθυπουργός
Οφείλουν όλοι να αγωνιστούν, ξέροντας ότι ή το έθνος θα εξαφανίσει την υπερχρέωση της χώρας ή η υπερχρέωση θα αφανίσει το έθνος.
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Πρώην πρωθυπουργός
Η εισοδηματική πολιτική εφέτος θα είναι αυστηρά περιοριστική. Οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι μηδέν.
Κώστας Σημίτης
Πρώην πρωθυπουργός
Άλλα περιθώρια για παροχές, φορολογικές ελαφρύνσεις δεν υφίστανται.
Κώστας Καραμανλής
Πρώην πρωθυπουργός
Πρέπει να συμμαζέψουμε τη δημόσια δαπάνη, πρέπει να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας, κι αυτά δεν γίνονται με τις δικές σας ακάλυπτες επιταγές, μοιρασιών και παροχών σε μια τέτοια εποχή κρίσης.
Γιώργος Παπανδρέου
Πρωθυπουργός
Η πατρίδα μας δυστυχώς βρίσκεται στην εντατική. Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία. Για πρώτη φορά από το 1974.
ΟΝ
Μέσα σε σχεδόν 40 χρόνια, δύο κόμματα, τρεις πολιτικές οικογένειες και ορισμένοι επιχειρηματίες οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Κήρυξαν στάση πληρωμών στους πολίτες, επιχειρώντας να σώσουν τους δανειστές τους. Οι Τσάροι της οικονομίας, ύστερα από δεκαετίες σχεδόν συνεχούς λιτότητας, παρουσίαζαν την Ελλάδα σαν τοπική οικονομική υπερδύναμη.
Γιάννος Παπαντωνίου
Πρ. υπουργός Οικονομίας
Το έργο μας είναι ασυναγώνιστο. Ποια κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα της οικονομίας;
Ν.Χριστοδουλάκης
Πρ. υπουργός Οικονομικών
Η οικονομία, για άλλη μια φορά θα αποδειχτεί ότι είναι το ισχυρό χαρτί της χώρας μας.
Γιάννος Παπαντωνίου
Πρ. υπουργός Οικονομίας
Ενώ η οικονομία έκανε ένα άλμα και άλλαξε κατηγορία, πήγε από τη δεύτερη στην πρώτη εθνική...
ΟΝ
Όταν το οικοδόμημα τους κατέρρευσε, οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν πίσω από τις πλάτες μας ότι λόγω κάποιας γενετικής ανωμαλίας, είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε την οικονομία μας χωρίς ξένες παρεμβάσεις.
Γιάννος Παπαντωνίου
Ίσως οι Αμερικανοί να μην το καταλαβαίνουν, αλλά η Ελλάδα δεν έχει την ικανότητα και την κουλτούρα της σταθερότητας και της πειθαρχίας.
ΟΝ
Η κυβέρνησή μας μας αποκαλούσε κοπρίτες και οι δανειστές μας γουρούνια, όπως άλλωστε και όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Και οι υπουργοί σε όλες αυτές τις χώρες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι τα φάγαμε μαζί τους.
Mπράιαν Λένιχαν
Ιρλανδός πρ. υπουργός Οικονομικών
Παραδέχομαι ότι υπήρχαν αποτυχίες στο πολιτικό σύστημα. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: «Μαζί τα φάγαμε».
Θεόδωρος Πάγκαλος
Αντιπρόεδρος κυβέρνησης
Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας, πώς τα φάγατε τα λεφτά, που μας ρωτά ο κόσμος είναι αυτή: Σας διορίσαμε! Τα φάγαμε όλοι μαζί.
ON
Είμαστε λοιπόν τα άσωτα παιδιά μιας καλοκουρδισμένης παγκόσμιας οικονομίας και μιας επιτυχημένης Ευρώπης; Ή μήπως το σύστημα είχε προβλήματα από τα νεανικά του χρόνια;
H ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Κώστας Λαπαβίτσας
Καθηγητής Οικονομικών
Η μεταπολεμική περίοδος της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας μπορεί να χωριστεί
στα δυο. Τα πρώτα 25 χρόνια της «χρυσής εποχής», μετάτο Β΄ ΠΠ, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν υψηλοί, τα πραγματικά εισοδήματα ανέβαιναν, η κατανάλωση ανέβαινε.
Δημιουργήθηκαν συνθήκες που δεν είχαν ξαναφανεί ποτέ στην ιστορία του καπιταλισμού.
Ντέιβιντ Χάρβεϊ
Κοινωνικός επιστήμονας
Δεν υπάρχει καπιταλισμός χωρίς κρίση. Επομένως, κάπου θα υπάρξει κρίση.
Κώστας Λαπαβίτσας
Αυτή η περίοδος έφτασε στο τέλος της, στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Από εκεί και πέρα, μπήκαμε σε μια άλλη περίοδο, χαμηλής ανάπτυξης, συχνών κρίσεων, χαμηλής ανόδου του εργατικού εισοδήματος –αν ανέβαινε αυτό. Συχνά υψηλής ανεργίας. Μιας γενικής δυστοκίας των ώριμων καπιταλιστικών χωρών, όσον αφορά τη διαδικασία της συσσώρευσης.
Ντέιβιντ Χάρβει
Επίκεντρο της κρίσης ήταν η ισχύς της Εργασίας, που ήταν πολύ μεγάλη στα καπιταλιστικά κέντρα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ως αποτέλεσμα, υπήρχαν
μεγάλες πιέσεις στους μισθούς. Το εργατικό δυναμικό ήταν οργανωμένο, είχε μεγάλη πολιτική εξουσία, που εκφραζόταν και στις εκλογές, και ήταν μεγάλο πρόβλημα για το κεφάλαιο.Έπρεπε να «συνετιστούν» οι εργάτες.Και το έκαναν με διάφορους τρόπους. Κυρίως, ανοίγοντας τις εθνικές οικονομίες στο διεθνή ανταγωνισμό. Το κεφάλαιο απέκτησε πρόσβαση σε εθνικούς πόρους παγκοσμίως. Τότε ήρθε και η Κίνα στο προσκήνιο.
Κώστας Λαπαβίτσας
Καθηγητής Οικονομικών
Χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι η γιγάντωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την οποία εγώ και άλλοι θα ονομάζαμε χρηματιστικοποίηση. Η χρηματιστικοποίηση έφερε και επέτεινε τις κρίσεις.
Ντέιβιντ Χάρβει
Το κεφάλαιο κινείτο όπου ήθελε, με πρόσβαση σε φτηνό εργατικό δυναμικό.
Έτσι όμως, το ποσοστό των μισθών επί του εθνικού εισοδήματος μειώθηκε παντού.
Και φυσικά, οι μισθοί αποτελούν μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Τότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα του πώς θα πωληθούν τα αγαθά, όταν δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη.
Η απάντηση που βρέθηκε ήταν:«Δώστε πίστωση σε όλους». Έτσι δημιουργήθηκε η πιστωτική οικονομία, που κορυφώθηκε το ΄80 και το ΄90, για να καλύψει το κενό ανάμεσα στο πραγματικό εισόδημα και την αγοραστική δύναμη. Πολλοί, λοιπόν, άρχισαν να αντιλαμβάνονταιστα τέλη του ΄90 – αρχές του 2000 ότι αυτό το σύστημα δεν μπορούσε να διατηρηθεί. Επομένως, ο τρόπος που εξήλθαμε από την κρίση του ΄70 προετοίμασε το έδαφος για τη σημερινή κρίση.
ΟΝ
Όταν θα σκάσει η φούσκα στην αμερικανική αγορά ακινήτων, το χρηματοπιστωτικό σύστημα φτάνει στα όρια της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Συμπαρασύρει έτσι την πραγματική οικονομία που αντιμετώπιζε τα δικά της δομικά προβλήματα.
ΟΝ
Τα κράτη παρεμβαίνουν πυροσβεστικά. Ρίχνουν χρήματα των φορολογούμενων για να διασώσουν τις τράπεζες και να τονώσουν τη ζήτηση. Η χρηματοπιστωτική κρίση μετατρέπεται έτσι σε δημοσιονομική. Και οι ίδιες οι τράπεζες, που διασώθηκαν από τους φορολογούμενους, αποφασίζουν να δαγκώσουν το χέρι που τις βοήθησε ποντάροντας στη χρεοκοπία των κρατών. Η κερδοσκοπία επιδεινώνει την κατάσταση και για την Ελλάδα. Μόνο που, αυτή τη φορά, είναι κάτι πιο βαθύ που μας λερώνει.
ΟΝ
Έχει έρθει η σειρά της Ευρωζώνης να πληρώσει. Ο βασιλιάς Ευρώ αποδεικνύεται γυμνός. Πρώτα απ΄ όλα, γυμνός από κράτος.
Σαμίρ Αμίν
Οικονομολόγος
Δεν υπάρχει νόμισμα χωρίς κράτος. Το πλεονέκτημα των ΗΠΑ και του δολαρίου,
παρά τις αδυναμίες τους, είναι, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει κράτος, που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει πολιτική Ευρώπη. Δεν υπάρχει μια νομιμοποιημένη πολιτική εξουσία μεταξύ των κρατών. Κατά την άποψή μου, η Ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη.
ΟΝ
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα επεμβαίνουν για να περιορίσουν τις ανισότητες μεταξύ των πολιτειών, η Ευρωζώνη τις γιγαντώνει. Δημιουργεί έτσι τους φτωχούς συγγενείς –τα γουρούνια της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Κώστας Λαπαβίτσας
Η Ευρωζώνη έχει χωριστεί πεντακάθαρα πλέον σε κέντρο και περιφέρεια.
Η κρίση είναι εντονότατη στην περιφέρεια. Είναι κρίση της περιφέρειας.
Ο μεγάλος κερδισμένος του Ευρώ είναι οι χώρες του κέντρου και κυρίως η Γερμανία.
Η ανταγωνιστικότητα άρχισε να διαφέρει πάρα πολύ και οι χώρες της περιφέρειας
συστηματικά έχασαν ανταγωνιστικότητα. Αυτό ήταν άμεση απόρροια του ευρώ.
Ερίκ Τουσέν
Πρόεδρος της Επιτροπής Κατάργησης των Χρεών του 3ου Κόσμου(CADTM)
Η κρίση της ΕΕ προήλθε από τη μορφή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Ελλάδα είναι σαν να βάζεις στο ρινγκ τον Κάσιους Κλέι (Μοχάμεντ Άλι), τον παγκόσμιο πρωταθλητή βαρέων βαρώνμε έναν αθλητή κατηγορίας φτερού, και να τους πεις: «Ξεκινήστε τον αγώνα και θα δούμε ποιος θα κερδίσει».
ΟΝ
Γιατί όμως οι χώρες της περιφέρειας υπολείπονται τόσο σε ανταγωνιστικότητα; Και, κυρίως, γιατί η ψαλίδα ανοίγει συνεχώς; Ο μύθος της οκνηρής περιφέρειας και της εργατικής Γερμανίας με την υψηλή παραγωγικότητα καταρρίπτεται. Αν κατάφεραν κάτι οι γερμανικές κυβερνήσεις, ήταν να κηρύξουν τον πόλεμο στους δικούς τους εργαζόμενους και να παγώσουν τους μισθούς τους για μια δεκαετία.
Ζάρα Βάγκενκνεχτ Αντιπρόεδρος Die Linke
(Στη Γερμανία), τα τελευταία χρόνια έχουμε ονομαστικές αυξήσεις μισθών κατά 7% ενώ στην Ευρωζώνη 27%. Με αυτή τη διαφορά, είναι πολύ λογικό να χάνουν οι άλλες χώρες στον ανταγωνισμό. Γιατί, όταν σε μία χώρα πέφτουν οι μισθοί και σε άλλες ανεβαίνουν έστω και λίγο, είναι επόμενο η γερμανική οικονομία να γίνεται πιο ανταγωνιστική, και οι άλλες χώρες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν. Με το ευρώ δεν υπάρχει πια η δυνατότητα των χωρών να υποτιμήσουν το νόμισμά τους.Έτσι εδραιώθηκε ένας μηχανισμός που θα οδηγούσε εξ αρχής στα ίδια ακριβώς αποτελέσματα με σήμερα.
Κώστας Λαπαβίτσας
Η απώλεια ανταγωνιστικότητας, φάνηκε με δυο τρόπους και οι δυο εκ των οποίων
ήταν αποφασιστικοί για την κρίση. Ο πρώτος ήταν πολύ μεγάλα ανοίγματα στις τρέχουσες συναλλαγές. Η Ελλάδα, δε, είχε το μεγαλύτερο όλων. Όταν δεν μπορείς να ανταγωνιστείς, οι συναλλαγές σου με τον υπόλοιπο κόσμο γίνονται ελλειμματικές. Το έλλειμμα της Ελλάδας είναι τρομακτικό. Αλλά αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας. Συναφές με αυτό το φαινόμενο ήταν η συσσώρευση χρέους. Διότι όταν έχεις αυτά τα ελλείμματα κάπως πρέπει να τα χρηματοδοτήσεις
Σαμίρ Αμίν
Η Ελλάδα είναι ο φτωχός συγγενής στην ΕΕ. Είναι μια χωρά της ημιπεριφέρειας
της ευρωπαϊκής Ηπείρου. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε παρά να έχει δημόσιο χρέος,με τις δεδομένες συνθήκες ένταξής της στις ευρωπαϊκές αγορές. Δεν συζητάω καν αυτό που λένε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Αυτό είναι καθαρός ρατσισμός.
ΟΝ
Η ευρωζώνη διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αφήνοντάς τις εκτεθειμένες στην παγκόσμια κρίση. Αχίλλειος πτέρνα αυτών των χωρών είναι τα ελλείμματα και το χρέος. Χρέος που στη δική μας περίπτωση έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία του ελληνικού κράτους .
Μανώλης Γλέζος
Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς
Η χώρα μας, μέσα από τη διάρκεια της επανάστασης, άρχισε τα πρώτα δάνεια
και από τότε μέχρι τώρα δανείζεται. Με μία εξαίρεση.Κατάφερε η Ελλάδα, σε μια περίοδο ακμής της (το λέω ειρωνικά) να δανείσει. Στην περίοδο της κατοχής,
δάνεισε τη Γερμανία. Την υποχρέωσαν οι Γερμανοί να γίνει δανειστής από δανειζόμενος.
ΟΝ
Από τη γερμανική κατοχή και μετά, η χώρα επιστρέφει στον παραδοσιακό της ρόλο: του δανειζόμενου. Και το δημόσιο χρέος, με τη σημερινή μορφή του, απογειώνεται απ΄ τη δεκαετία του ΄80.
Κώστας Λαπαβίτσας
Η διατήρηση του δημόσιου δανεισμού σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα έχει να κάνει με την κοινωνική και την ταξική δομή της Ελλάδας και τη μορφή που πήρε η οικονομία της τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει να κάνει με τη συστηματική αδυναμία του κράτους, να φορολογήσει με αποτελεσματικό και στοιχειωδώς δίκαιο τρόπο.
H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Ο Ανδρέας Παπανδρέου χτίζει το απαιτούμενο κοινωνικό κράτος αλλά ταυτόχρονα μειώνει τη φορολογία ανώνυμων εταιρειών και υψηλών εισοδημάτων. Υιοθετεί τις προβληματικές επιχειρήσεις σώζοντας θέσεις εργασίας. Κυρίως όμως σώζει τους ιδιοκτήτες τους.
Το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται κατά πολύ. Μαζί του αυξάνεται και το δημόσιο χρέος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει το δανεισμό. Το Μάαστριχτ επιβάλλει τις αγορές ως μέσο κάλυψης των ελλειμμάτων απαγορεύοντας άλλες δυνατότητες δημιουργίας χρήματος. Το χρέος εκτοξεύεται με το μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου στην ελληνική ιστορία.
Ο Κώστας Σημίτης έχει περισσότερη τύχη. Τον βοηθούν η «δημιουργική λογιστική» η πτώση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και η άνοδος των ρυθμών μεγέθυνσης. Έτσι κρύβει κάτω από το χαλί τις βραδυφλεγείς βόμβες που ο ίδιος θέτει στο χρέος. Το ποσοστό του χρέους φαίνεται να υποχωρεί ελάχιστα.
Ο Κώστας Καραμανλής μειώνει τη φορολόγηση του κεφαλαίου κατά 10 ολόκληρες μονάδες. Μέτρα σαν κι΄ αυτό επιταχύνουν την κατάρρευση της οικονομίας. Το χρέος εκτινάσσεται και πάλι.
Τη σκυτάλη παίρνει ο Γιώργος Παπανδρέου για να ρίξει τη χώρα στην αγκαλιά των ξένων δανειστών. Στο τέλος της εφαρμογής του μνημονίου, το δημόσιο χρέος θα αγγίζει το 167% του ΑΕΠ.
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΝΤΙΝΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΟΝ
Οι περισσότερες χώρες που βρέθηκαν σε παρόμοια θέση δέχτηκαν την επίσκεψη του ΔΝΤ. Κανένας όμως δεν πλήρωσε τόσο ακριβά όσο η Αργεντινή, το αντεστραμμένο είδωλό μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η Αργεντινή θα πέσει στην παγίδα του χρέους μαζί με την Ελλάδα, το 1824, με τα πρώτα βρετανικά δάνεια. Η θηλιά όμως σφίγγει στα τέλη του 20ου αιώνα. Η χώρα κλειδώνει την ισοτιμία του νομίσματός της με το δολάριο. Χάνει έτσι όλα τα μέσα άσκησης νομισματικής πολιτικής. Ζει τη δική της Ευρωζώνη. Μόνο που στη θέση του Βερολίνου βρίσκεται η Ουάσινγκτον.
Μ. Καμντεσί Πρώην Διευθυντής ΔΝΤ
(Η Αργεντινή) εισέρχεται στο νέο αιώνασε μια πολύ στερεή βάση.
ΟΝ
Παράλληλα, το ΔΝΤ μετατρέπει τη χώρα σε ένα ακόμη πειραματικό εργαστήριο του νεοφιλελευθερισμού.
Άβι Λούις
Σκηνοθέτης/Δημοσιογράφος
Το ΔΝΤ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της κρίσης στην Αργεντινή επιβάλλοντας την ίδια πολιτική απορρύθμισης και ιδιωτικοποιήσεων, που γιγαντώνει τα κέρδη των επιχειρήσεων,αλλά καταστρέφει την οικονομία των κρατών.
Ζεράρ Ντιμενίλ Οικονομολόγος
(Το ΔΝΤ) είναι ξεκάθαρα εκπρόσωπος της αμερικανικής ισχύος στον πλανήτη, όπως είναι και ξεκάθαρα εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού. Δηλαδή εκπρόσωπος των ανώτερων στρωμάτων στο νεοφιλελεύθερο εγχείρημα. Στόχος ήταν να αυξήσεις το εισόδημά τους, γεγονός που οδήγησε στη σημερινή κρίση.
ΟΝ
Με την οικονομική κατάρρευση της το 2001, το ΔΝΤ και οι νεοφιλελεύθερες θεωρίες του γίνονται περίγελος των οικονομολόγων σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα τέρατα όμως δεν πεθαίνουν ποτέ.
Άβι Λούις
Το ΔΝΤ είναι σαν ζόμπι, δεν μπορείς να το σκοτώσεις. Το ΔΝΤ επανεμφανίστηκε σαν παίκτης, «διασώζοντας» χώρες που έχουν πρόβλημα, επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και με ένα τρομακτικό και κακόβουλο τρόπο στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έμαθε κάτι από την Αργεντινή.
ΟΝ
Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά την εμπλοκή του ΔΝΤ και σε ορισμένες περιπτώσεις θα την πληρώσει… προκαταβολικά.
Ρον Πολ Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής
Η ειρωνεία αυτής της υπόσχεσης είναι ότι στο νέο διακανονισμό, η Ελλάδα συμβάλλει με 2,5 δισ. δολάρια(στο αποθεματικό του ΔΝΤ). Νομίζω ότι, παγκοσμίως, μόνο ένα αυταρχικό νομισματικό σύστημα θα ανάγκαζε την Ελλάδα να διασώσειτον εαυτό της και ίσως και άλλες χώρες.
ΟΝ
Ενώ η Αργεντινή είχε να αντιμετωπίσει μόνο το ΔΝΤ, η Ελλάδα μετατράπηκε σε υπηρέτη δύο αφεντάδων. Γιατί στην Ευρώπη το νεοφιλελεύθερο εγχείρημα είχε αναλάβει να προωθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ζεράρ Ντιμενίλ
Η ΕΚΤ ήταν όργανο επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη.
Κώστας Λαπαβίτσας
Είναι κωμικοτραγικό, αλλά το ΔΝΤ στην ελληνική περίπτωση ήταν πιο μαλακό από την ΕΕ.
ΟΝ
Τα μέτρα που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τη τρόικα, δεν είναι απλώς άδικα και επικίνδυνα για τον πληθυσμό, είναι εξ αρχής καταδικασμένα σε αποτυχία.
Κώστας Λαπαβίτσας
Έχουν τραγικά αποτελέσματα για το επίπεδο ζωής και την καθημερινή ζωή των πολλών και είναι άκρως απίθανο να έχουν θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την οικονομία συνολικότερα και τον τρόπο αντιμετώπισης του χρέους.
ΟΝ
Όπως και στην Αργεντινή, στόχος των μέτρων δεν ήταν να σωθεί η οικονομία αλλά οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Άβι Λούις
Το ΔΝΤ άσκησε τρομακτικές πιέσεις στην Αργεντινή για την αποπληρωμή του χρέους.
Αρκετά από τα χρέη γιγαντώθηκαν,στην πραγματικότητα εκτινάχθηκαν επειδή μεταφέρθηκαν από τεράστιες επιχειρήσεις όπως οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου στο δημόσιο ταμείο, κάτι για το οποίο πίεσε και το ΔΝΤ.
Κώστας Λαπαβίτσας
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι μέτρα σταθεροποίησης, με την έννοια ότι θα αποτρέψουν την άμεση στάση πληρωμών από πλευράς Ελλάδας αύριο. Δεν είναι μέτρα τα οποία θα μειώσουν το χρέος. Αυτό δεν είναι φανερό, δεν χρειάζεται να το θεωρητικοποιήσουμε ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται ταχύτητα αφού υιοθετήθηκαν τα μέτρα και ως απόρροια των μέτρων. Είναι μέτρα που ελήφθησαν για να προστατευτούν οι δανειστές, να προστατευτούν οι τράπεζες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.
ΟΝ
Μέσα σε λίγους μήνες, η ελληνική κυβέρνηση θα προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες 108 δισ. ευρώ… σχεδόν δηλαδή το σύνολο του πακέτου σωτηρίας που λαμβάνει από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
ΟΝ
Η Αργεντινή, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με ανάλογες καταστάσεις, τιμώρησε αρκετούς από τους υπευθύνους. Η εικόνα των προέδρων που εγκατέλειπαν το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερα, στοιχειώνει ακόμα το ΔΝΤ, αλλά και τους συνεργάτες του.
Σύνθημα
Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, θα δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί
ΕΤΟΣ 1 μ. ΔΝΤ
ΟΝ
Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα εντατικό πρόγραμμα «εξυγιάνσεων», «αξιοποιήσεων», «εξορθολογισμού» και «συμμαζέματος». Τα στελέχη της τρόικας έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στην πρωτεύουσα και υπαγορεύουν την πολιτική τους μέσω ενός αντισυνταγματικού μνημονίου.
Ντομινίκ Στρος ΚανΔιευθυντής ΔΝΤ
Ένα ορόσημο ήταν η μεταρρύθμισητου συνταξιοδοτικού συστήματος.
Τώρα όμως πρέπει να εξισορροπηθούν οι μισθοί και η παραγωγικότητα.
Μανώλης Γλέζος
Tι είμαστε σήμερα; Είμαστε ελεύθερη χώρα; Είμαστε. Είμαστε ανεξάρτητοι ή υποτελείς; Είμαστε στην πλήρη, ολοκληρωτική υποτέλεια. Άλλο θέμα η λευτεριά και άλλο η εθνική ανεξαρτησία. Δηλαδή, το πρόβλημα της χώρας μας είναι πρόβλημα εθνικής ανεξαρτησίας.
ΟΝ
Σε αγαστή συνεργασία με τους ξένους δανειστές της, η κυβέρνηση στρέφεται εναντίον των πολιτώνμε την επιβολή σκληρής λιτότητας. Το αποτέλεσμα είναι φτώχεια, Λουκέτα και ανεργία.
Ν. Κανάκης
Πρόεδρος «Γιατρών του Κόσμου»
Ήδη εμείς αντιμετωπίζουμε το κέντρο της Αθήνας, σαν να βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση. Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά: ανθρώπους που πεινάνε, άστεγους, ανθρώπους που δεν έχουν φάρμακα και γιατρό. Και ανθρώπους που περιφέρονται στις πλατείες. Δεν είναι πολύ διαφορετικοί από αυτό που βλέπουμε σε πόλεις του 3ου Κόσμου.
Και σκεφτείτε ότι εμείς βλέπουμε τους πιο φτωχούς των φτωχών. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ακόμα κάποια ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά δεν φτάνουν ή όπως χαρακτηριστικά μου είπε μια μικροσυνταξιούχος: Ή θα πάρω τα φάρμακα ή τα τρόφιμα. Και τα δυο δεν μπορώ.
ON
Τα μέτρα της κυβέρνησης, δεν υποβαθμίζουν απλώς το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Απειλούν ευθέως την ίδια τους τη ζωή.
Πάνος Παπανικολάου Νευροχειρούργος
Όλες οι χώρες που μέχρι τώρα μπήκαν σε διαδικασία «υποστήριξης» από το ΔΝΤ είχαν δραματικές επιπτώσεις στο προσδόκιμο επιβίωσης. Δηλαδή, σε αυτό που σε απλή γλώσσα λέμε μέσο όρο ζωής. Είχαμε περιπτώσεις χωρών, που μετά την περιπέτειά τους αυτή, ο μέσος όρος ζωής έπεσε 5 και 10 χρόνια. Με τις περικοπές αυτές που αντιμετωπίζουμε, είναι σαφές ότι θα έχουμε μεγάλη μείωση στο προσδόκιμο επιβίωσης.
ΟΝ
Οι πολίτες αντιδρούν. Και η κυβέρνηση καταστρατηγεί ακόμη και τις βασικές αρχές της αστικής δημοκρατίας. Με το ιδιώνυμο της κουκούλας, τις προληπτικές προσαγωγές και τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς, στα όρια του παρακράτους.
Αλέν Μπαντιού
Φιλόσοφος
Οι κρίσεις επιλύονται πάντοτε με μέτρα αντικοινωνικά και αντιλαϊκά, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα βάναυσα. Έτσι ελέγχει ο καπιταλισμός την κατάσταση. Το πρόβλημά του είναι πώς θα γίνουν αποδεκτά τα μέτρα. Και για αυτό χρησιμοποιεί βία.
ΟΝ
Με αφορμή το έκτακτο δελτίο οικονομικής θυέλλης, η Δημοκρατία δίνει τη θέση της
στη Χρεοκρατία.
Αλέν Μπαντιού
Μια κρίση του καπιταλισμού αποτελεί και μια τεράστια καταστροφή αξίας -
αξίας η οποία χάνεται με την χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία. Κάποιος πρέπει να πληρώσειτην καταστροφή της αξίας. Οι καπιταλιστές όμως δεν σκοπεύουννα την πληρώσουν. Δεν είναι αλτρουιστές.
ΟΝ
Αν όμως αυτοί που προκάλεσαν την κρίση δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, γιατί να την πληρώσουμε εμείς;
Στην παγκόσμια ιστορία, δεκάδες χώρες αρνήθηκαν με επιτυχία να πληρώσουν χρέη, για τα οποία δεν ευθύνονταν οι πολίτες. Το διεθνές δίκαιο προσέφερε συχνά βέλη στη φαρέτρα τους. Ένα από αυτά ήταν η έννοια του απεχθούς χρέους.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕΧΘΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ
ΟΝ
Η ιστορία μας ξεκινά τη δεκαετία του 1920από τον Αλεξάντερ Σακ. Υπουργός στην τσαρική Ρωσία και ειδικός σε θέματα δικαίου, ο Σακ βρέθηκε μετά την επανάσταση του ΄17 να διδάσκει σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Και το 1927 παρουσίασε μια λαμπρή ιδέα – την έννοια του απεχθούς χρέους. Για να ορίσουμε ένα χρέος ως απεχθές είπε πρέπει να υπάρχουν τρεiς προϋποθέσεις.
1ον: Το καθεστώς της χώρας να προχώρησε στη σύναψη του δανείου χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση των πολιτών
2ον: Τα δάνεια να σπαταλήθηκαν σε δραστηριότητες που δεν ωφέλησαν τους πολίτες της χώρας
Και 3ον: ο πιστωτής να ήταν ενήμερος για αυτή την κατάσταση και να σφύριζε αδιάφορα.
Οι προτάσεις του Σακ ακούγονται προοδευτικές εάν όχι επαναστατικές. Στην πραγματικότητα εκείνη την εποχή εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα μιας αναδυόμενης υπερδύναμης… των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είχαν χρειαστεί την έννοια του απεχθούς χρέους από το 1898 όταν κέρδισαν τον ισπανο-αμερικανικό πόλεμο και προσάρτησαν την Κούβα. Το πρόβλημα ήταν ότι μαζί με το νησί προσάρτησαν και το λογαριασμό που άφηνε πίσω του το αποικιακό καθεστώς της Ισπανίας. Και επειδή η ισπανική αποικιοκρατία κράτησε τέσσερις αιώνες - από τη στιγμή δηλαδή που ο Κολόμβος πάτησε το πόδι του στην Αμερική το 1492 - μέχρι το 1898, το χρέος ήταν ελαφρώς μεγάλο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκόπευαν φυσικά να πληρώσουν τα σπασμένα των προηγούμενων καθεστώτων. Αποφάσισαν ότι το χρέος της Κούβας είναι απεχθές οπότε αρνήθηκαν να το πληρώσουν.
Μια παρόμοια ιστορία είχε να διηγηθεί και το Μεξικό μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Όταν ο δημοκρατικός στρατός ανέτρεψε το καθεστώς του αυτοκράτορα Μαξιμίλιαν του Α΄ αποφάσισε ότι το χρέος που είχε δημιουργηθεί ήταν απεχθές. O Μαξιμίλιαν είχα δανειστεί υπέρογκα ποσά με ληστρικά επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εξεγέρσεις εναντίον του. Και επειδή χρώσταγε πολλά τόσο στους δανειστές του αλλά κυρίως στο λαό του Μεξικού τον έστησαν στα δέκα μέτρα και τον εκτέλεσαν.
Τα περισσότερα παραδείγματα απεχθούς χρέους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου φαίνεται να αφορούν υποανάπτυκτες χώρες της Αμερικανικής ηπείρου. Στην πραγματικότητα πίσω από όλες τις αποφάσεις για παύση πληρωμών βρισκόταν μια ανερχόμενη υπερδύναμη. Οι ΗΠΑ.
Και αυτή η υπερδύναμη θα φέρει την έννοια του απεχθούς χρέους και στον 21ο αιώνα.
ΤΟ ΑΠΕΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ
ΟΝ
Δεκέμβριος 2002. Ο Λευκός Οίκος βάζει τις τελευταίες πινελιές στα σχέδια εισβολής και
κατάληψης του Ιράκ. Πριν ηχήσουν όμως τα όπλα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζει ότι θα κληθεί να διαχειριστεί το τεράστιο δημόσιο χρέος του Ιράκ και γι΄ αυτό θέλει να αποδείξει ότι είναι απεχθές.
Δημιουργεί λοιπόν μια μυστική ομάδα εργασίας. Και η ομάδα αυτή προτείνει η πρώτη μεταβατική κυβέρνηση να κηρύξει στάση πληρωμών με το επιχείρημα ότι ο ιρακινός λαός δεν πρέπει να πληρώσει το απεχθές χρέος του καθεστώτος.
Όλα είναι πλέον έτοιμα για την επίθεση.
Τζορτζ Μπους
Πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ
Αγαπητοί μου συμπολίτες,αυτή την ώρα, οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονται στα πρώτα στάδιαστρατιωτικών επιχειρήσεων για τον αφοπλισμό του Ιράκ,την απελευθέρωση του λαού του και την προστασία του κόσμουαπό ένα μεγάλο κίνδυνο.
Ερίκ Τουσέν
Το Μάρτιο 2003, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους,εισέβαλαν στο Ιράκ. Μετά από 3 βδομάδες, o υπουργός Οικονομικώντων ΗΠΑ συγκάλεσε τους ομολόγους του της G8 στην Ουάσινγκτον και τους είπε: «Το χρέοςτου Σαντάμ Χουσεΐν είναι απεχθές».
«Το καθεστώς Χουσεΐν ήταν δικτατορικό. Πρέπει να αποκηρύξουμε το χρέος του».
«Το νέο καθεστώς του Ιράκ πρέπεινα απελευθερωθεί από το χρέος του».
Τζορτζ Μπους
Οι βασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ τελείωσαν.Στη μάχη του Ιράκ, οι ΗΠΑ
Και οι σύμμαχοί τους επικράτησαν.
ΟΝ
O Τζορτζ Μπους θα αναθέσει στον πρώην υπουργό Eξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ
να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το χρέος του Ιράκ είναι απεχθές. Και αυτός υποστηρίζει ότι ο Σανταμ Χουσείν σπαταλούσε τα χρήματα του λαού του
για να κατασκευάζει παλάτια και να αγοράζει όπλα.
ΟΝ
Μεταξύ άλλων, οι Αμερικανοί διπλωμάτες απέδειξαν ότι το Ιράκ όφειλε δισ. δολάρια στη Γαλλία και τη Ρωσία για την αγορά πυραύλων exocet και μαχητικών αεροσκαφών mirage f1 και Mig.
Στην πραγματικότητα, η συμπεριφορά του Χουσείν δεν διαφέρει και τόσο
από την πρακτική αρκετών ηγετών της Δύσης. Τα παλάτια είναι για τον αραβικό κόσμο
ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τη Δύση. Μια επίδειξη οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής κυριαρχίας.Η Αμερικανική διπλωματία θα αποδείξει τελικά ότι το χρέος του Ιράκ είναι απεχθές και πως ο ιρακινός λαός δεν οφείλει να το πληρώσει. H Ουάσινγκτον όμως συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα η μοναδική υπερδύναμη θα νομιμοποιούσε την έννοια του απεχθούς χρέους.
Και έτσι προτίμησαν να κρύψουν την υπόθεση κάτω από το χαλί.
Ερίκ Τουσέν
Οι άλλες χώρες είπαν: «Αφαιρούμε το 80%Του ιρακινού κράτους στο Κλάμπ του Παρισιού». Είπαν όμως: «Μην χρησιμοποιείται επισήμως Την έννοια του απεχθούς χρέους,γιατί και άλλες χώρες θα επικαλεστούντο ίδιο δικαίωμα. Για παράδειγμα, το Κονγκό θα πειπως δεν πληρώνει το χρέος του Μομπουτού, οι Φιλιππίνες θα πουν πως δεν πληρώνουντο χρέος του δικτάτορα Μάρκος,και η Ν. Αφρική θα πει πως δεν πληρώνειτο χρέος του Απαρτχάιντ.
Για να αποφύγουμε τη «μετάδοση»της έννοιας του απεχθούς χρέους στον 21ο αιώνα,
έλαβαν μια απόφαση ad hoc για το Ιράκ.Για μας όμως είναι προφανές ότι το δόγμα
του απεχθούς χρέους χρησιμοποιήθηκε.
Μπαράκ Ομπάμα
Αμερικανός πρόεδρος
Θα ήταν λάθος να επιβαρύνεται το Ιράκμε τις αμαρτίες ενός ανατραπέντος δικτάτορα.
ΟΝ
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ιράκ να διαγράψει παλιές οφειλές.
Κανένας όμως στην Ουάσινγκτον δεν θέλει πλέον να ακούει τις λέξεις «απεχθές χρέος».
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
ΟΝ
Το Ιράκ κατάφερε να διαγράψει ένα μεγάλο τμήμα το χρέος του με τις πλάτες μιας αυτοκρατορίας. Μια άλλη χώρα όμως αποφάσισε να σταθεί στα δικά της πόδια και να τα βάλει με το ΔΝΤ και τους μεγάλους δανειστές της. Κατάφερε να αποδείξει ότι το χρέος της ήταν όχι μόνο απεχθές αλλά παράνομο και αντισυνταγματικό. Καλώς ήρθατε στον Ισημερινό.
Ραφαέλ Κορέα
Πρόεδρος Ισημερινού
Έχουμε επείγουσες εθνικές δεσμεύσεις Και τις βάζουμε πάνω από τις διεθνείς. Την κατάλληλη στιγμή, αν μπορούμε θα τις εκπληρώσουμε. αλλά η προτεραιότητά μας είναι σαφής:πρώτα η ζωή και μετά το χρέος.
ΟΝ
Ο Ισημερινός θα μπορούσε να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Νότιας Αμερικής. Από τη στιγμή όμως που ανακαλύφθηκε πετρέλαιο, η χώρα γνώρισε μόνο δικτάτορες, φτώχεια, συσσωρευμένο χρέος και οικονομικούς δολοφόνους.
Τζον Πέρκινς
Ακτιβιστής, πρώην «οικονομικός δολοφόνος»
Η πραγματική μου δουλειά ήταν να δίνω δάνεια σε άλλες χώρες. Τεράστια δάνεια, πολύ μεγαλύτερααπ΄ ό, τι θα μπορούσαν να αποπληρώσουν. Για παράδειγμα, έδινα ένα δις δολάρια στην Ινδονησία ή τον Ισημερινό. Η χώρα έπρεπε να δώσει το 90% του δανείου σε αμερικανικές εταιρείες για έργα υποδομής,όπως η Halliburton ή η Bechtel. Οι εταιρείες έχτιζαν συστήματα ηλεκτρισμού, αυτοκινητόδρομους και λιμάνιαπου εξυπηρετούσαν λίγες οικογένειες πλουσίων. Στους φτωχούς έμενε το τεράστιο χρέοςπου δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν.
ΟΝ
Το 1982 καταφθάνει στον Ισημερινό το ΔΝΤ και μαζί μια επιτροπή σοφών που εκπροσωπεί τους μεγάλους πιστωτές. Ο Ισημερινός αναγκάζεται να δανείζεται όλο και περισσότερα για να αποπληρώσει παλιότερες υποχρεώσεις του.
Ούγκο Αρίας
Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ισημερινού
Ήταν ένα διαρκές πλιάτσικο του Ισημερινού, Από τις χώρες του Βορρά. Για να δώσω ένα παράδειγμα, από το ΄80 και το ΄90 ως το 2005, στην αποπληρωμή του χρέους
πήγαινε περίπου το 50% του προϋπολογισμού.Δηλαδή, γύρω στα 3-4 δισ. δολάρια το χρόνο.Στην υγεία πήγαινε μόνο το 4%.Τέσσερα δισ. για το χρέος και 400 εκατ. για την υγεία. Τέσσερα δισ. για το χρέος και 800 εκατ. για την παιδεία.
Σκοτώναμε το λαό μας.
ΟΝ
Ο Ισημερινός εξεγείρεται. Η κρίση φαίνεται προς στιγμήν να ελέγχεται όταν αναλαμβάνει ο Λούτσιο Γκουτιέρεζ, ο οποίος υπόσχεται κοινωνικές παροχές. Παρουσιάζεται σχεδόν σαν σοσιαλιστής, αλλά μόλις αναλαμβάνει καθήκοντα κλείνει νέα συμφωνία με το ΔΝΤ και επιβάλλει μέτρα εξοντωτικής λιτότητας. Οι πολίτες αποφασίζουν ότι πρέπει να φύγει –με το ίδιο μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιούσαν και οι πρόεδροι της Αργεντινής: με ελικόπτερο. O αντιπρόεδρος Παλάσιο, που αναλαμβάνει την εξουσία ξεκινά με καλές προθέσεις. Σύντομα όμως υποκύπτει στην Ουάσινγκτον. Και ο λαός στρέφεται στον μοναδικό πολιτικό που είχε αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις: τον Ραφαέλ Κορέα. Ο Κορέα έχει σπουδάσει οικονομικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και γνωρίζει πολύ καλά πως μπορείς να αντιμετωπίζεις την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ αν έχεις την πολιτική βούληση.
Ερίκ Τουσέν
Το 2005, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών,ο Κορέα είπε ότι είναι αφύσικο...τα έσοδα από το πετρέλαιο να πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους. Είναι άδικο για τον πληθυσμό.Είπε ότι το 80% πρέπει να πηγαίνει......σε δαπάνες για την υγεία, την παιδεία
και τη δημιουργία θέσεων εργασίας,και το 20% στην αποπληρωμή του χρέους.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε: «Δεν θα δανείζουμε τον Ισημερινό αν υπάρξει τέτοιος νόμος».Ήταν προφανώς μια ανάμειξηστα εσωτερικά ζητήματα του Ισημερινού.Ο Κορέα είπε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ τέτοιες επιταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας».
Προτίμησε να παραιτηθεί παρά να υποκύψει.Αυτό τον έκανε εξαιρετικά δημοφιλή.
Ο κόσμος είπε: «Ορίστε κάποιοςπου προτιμά να παραιτηθεί από υπουργός,
για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια και το συμφέρον του λαού».
ΟΝ
O Kορέα τελικά εξελέγη πρόεδρος το 2006. Μία από τις πρώτες αποφάσεις του
ήταν να απελάσει τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας και να ζητήσει από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να φύγουν από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας. Στελέχη του Ταμείου, όπως ο Μπομπ Τράα, που αργότερα θα έρθει στην Ελλάδα, είχαν ήδη χαρακτιριστεί ανεπιθύμητοι από τους πολίτες του Ισημερινού.
Ραφαέλ Κορέα
Η ανόητη, ανίκανη και ανέντιμη διεθνής γραφειοκρατία πρέπει να σεβαστεί τη χώρα μας.
Γι΄ αυτό απελάσαμε τον εκπρόσωπο της ΠΤ.Διατηρούμε το δικαίωμα να πράξουμε τα δέοντα για τη ζημία που υπέστη η χώρα και το δικαίωμα να κηρύξουμε παράνομα τα χρέη μας προς την ΠΤ.
ΟΝ
Έξι μήνες μετά ο Κορέα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: Ικανοποίησε το αίτημα των
κοινωνικών οργανώσεων για Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου.
Ερίκ Τουσέν
Ήμουν ένα από τα πρόσωπα που ο Κορέα τοποθέτησε στην Επιτροπή.
Στην Επιτροπή συμμετείχαν 18 άτομα και 4 κρατικά όργανα.Αναλάβαμε να αναλύσουμε όλα τα συμβόλαιαγια το χρέος από το 1956 μέχρι το 2006. Δουλέψαμε 14 μήνες. Αναλύσαμε το ομολογιακό χρέος,το χρέος στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα κι άλλους διεθνείς οργανισμούς.Αναλύσαμε το χρέος προς άλλες χώρες,όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Γερμανία.Τέλος, αναλύσαμε το εσωτερικό δημόσιο χρέος του Ισημερινού.
Ούγκο Αρίας
Η μάχη για την πρόσβαση στα στοιχεία ήταν τρομερή.Στο υπ. Οικονομικών, ο συνεργάτης μας Αλεχάντρο Όλμος ο νεότερος κι εγώ κηρυχθήκαμε ανεπιθύμητοι.
Όλα τα στελέχη στο υπουργείο Οικονομνικώνέστειλαν επιστολή στον υπουργό... κάνοντας παράπονα και καταγγέλλοντας τόσο τη δική μου θέση όσο και του Όλμος,
λέγοντας ότι κάναμε κακό στους υπαλλήλους του υπουργείου. Εμείς γελάσαμε, αλλά καταλαβαίνετε τη δυσκολία μας ντη στιγμή που κατηγορηθήκαμε ως κακοί της υπόθεσης,σε αυτή τη διαδικασία.
ΟΝ
Παρά τα εμπόδια, η Επιτροπή κατόρθωσε να ολοκληρώσει το έργο της, και διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των χρεών ήταν μη νομιμοποιημένο. Έδωσε τα συμπεράσματά της στο κράτος- και το κράτος τα έδωσε στους πολίτες.
Ερίκ Τουσέν
Είναι πολύ σημαντικό ότι όλο το έργο της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου δημοσιοποιήθηκε. Οι πολίτες του Ισημερινού γνώριζαν γιατί το χρέος των προηγούμενων κυβερνήσεων, κυρίως στη δεκαετία του 2000 ήταν μη νομιμοποιημένο.
ON
Έχοντας τα στοιχεία από την Επιτροπή, η κυβέρνηση απέδειξε ότι το χρέος είναι μη νομιμοποιημένο και ανακοίνωσε παύση πληρωμών για το 70% του ομολογιακού χρέους του Ισημερινού.
Ούγκο Αρίας
Οι κάτοχοι του χρέους του Ισημερινού άρχισαν να πωλούντα ομόλογά τους στο 20% της αξίας τους. Η κυβέρνηση άρχισε μυστικά να τα αγοράζει. Με 800 εκατ. δολάρια αγόρασε3 δις δολάρια χρέος.Ήταν μια πολύ σημαντική μείωση, που επέτρεψε τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού.
Ερίκ Τουσέν
Κέρδισε επίσης τους τόκους που έπρεπε να πληρώσει μέχρι το 2012 ή το 2030.
Συνολικά εξοικονόμησε τουλάχιστον 7 δις δολάρια.Κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα. Αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των υποδομών.
Ραφαέλ Κορέα
Ο Ισημερινός δεν είναι πλέον προς πώληση.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΟ – ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ - ΑΠΕΧΘΕΣ
ΟΝ
Στην Ελλάδα, ιστορικοί, οικονομολόγοι και αναλυτές χύνουν τόνους μελάνι καθημερινά για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το δημόσιο χρέος.Υπάρχει όμως ένα ερώτημα, το οποίο λίγοι θέτουν: Χρωστά στ΄ αλήθεια ο ελληνικός λαός όσα του ζητούν;
Ερίκ Τουσέν
Το πρόσφατο ελληνικό χρέος έχει σημάδια μη νομιμότητας και παρανομίας.
Ποια είναι αυτά; Όταν οι αρχές λαμβάνουν μίζες από πολυεθνικές, όπως η Siemens, που μαζί με τη θυγατρική της, τη Siemens Hellas, μοίραζε μίζες σε υπουργούς και αξιωματούχους για τουλάχιστον δέκα χρόνια για να κερδίζει συμβόλαια.
Ερίκ Τουσέν
Τότε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν σημάδια παρανομίας και μη νομιμότητας.Και ότι το χρέος αυτό πρέπει να εξεταστεί δικαστικά.Είναι προφανές για μένα.
ΟΝ
Η ελληνική δικαιοσύνη αποδείχθηκε λίγη στην υπόθεση Siemens. Και φάνηκε πολύ αργή και σε άλλες περιπτώσεις συμφωνιών πίσω απ΄ την πλάτη του λαού, που αυξάνουν σήμερα τα νούμερα του χρέους
ΟΝ
Με τα διαβόητα swaps του 2001, η κυβέρνηση υποθήκευσε το μέλλον για να δείξει ένα ψεύτικο καλύτερο παρόν. Εμφάνισε μικρότερο το χρέος της χώρας, μετατρέποντας ένα δάνειο από γιεν σε ευρώ, με βαση παλαιότερες ισοτιμίες.
Βοηθός της στο μαγείρεμα η Goldman Sachs, που κέρδισε εκατομμύρια από αυτό το deal.
Μαρκ Κιρκ
Αμερικανός Γερουσιαστής
Ανησυχώ για το ρόλο αμερικανικών εταιρειώνκαι κυρίως της Goldman Sachs. Όταν η Ελλάδα έπεσε στην ηρωίνη των δανεικών, η Goldman Sachs ήταν το βαποράκι.
ΟΝ
Το κόλπο πέτυχε για πολλά χρόνια. Kαι οι ελληνικές πολιτικές ελίτ έδειξαν ότι ξέρουν να ανταμείβουν τους συμμάχους τους. Προσέλαβαν ξανά τη Goldman Sachs ως σύμβουλο,
με τους πολίτες να πληρώνουν τη συνεργασία.
Ζαν Κατρεμέρ
Δημοσιογράφος της Liberation
Η Goldman Sachs αφενός έδινε συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση και αφετέρου της επιτιθόταν.
ΟΝ
Το σκάνδαλο αποκαλύπτεται το 2010. Λίγες μέρες νωρίτερα, ένας πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs είχε τεθεί επικεφαλής του οργανισμού διαχείρισης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Ζαν Κατρεμέρ
Η πρόσληψη κάποιου από τη GS Είναι σαν να προσλαμβάνεις έναν εγκληματία, σαν να βάζεις ένα ληστή τραπεζών να φυλάξει το σπίτι σου. Είναι το ίδιο πράγμα. Λες: «Γνωρίζει τους υπόλοιπους ληστές και πώς σκέφτονται, άρα θα προφυλάξει καλύτερα το σπίτι». Αλλά ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος, μια μέρα θα εκμεταλλευτεί την απουσία για να πάρει τα πάντα. Τί θα μου εγγυηθεί ότι αυτός ο άνθρωπος που πέρασε από την Goldman Sachs, θα διαχειριστεί με το βέλτιστο τρόπο τις ελληνικές υποθέσεις;
ΟΝ
Αρκετές χώρες κατηγορούν την Ελλάδα για τις δοσοληψίες της με τη GS. Συχνά όμως είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούν τις επαφές τους με τις ελληνικές κυβερνήσεις για να πουλήσουν με το αζημίωτο τα αμυντικά συστήματά τους στη χώρα.
Ζάρα Βάγκενκνεχτ
Αντιπρόεδρος Die Linke
Όταν η Γερμανία διαπραγματεύτηκε τη στήριξη της Ελλάδας πριν από έναν χρόνο, βασικός όρος ήταν να μην σταματήσουν οι εισαγωγές γερμανικών εξοπλισμών. Η Ελλάδα έπρεπε να κάνει οικονομία σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, αλλά όχι στους εξοπλισμούς. Και αυτό δείχνει το πεδίο των συμφερόντων. Η γερμανική κυβέρνηση λειτουργεί ως προστάτης των συμφερόντων των μεγάλων εταιριών όπλων καθώς και της βιομηχανίας εξαγογών. Και αυτοί βέβαια θέλουν τώρα να συνεχίζουν τις εξαγορές και μέσα στην κρίση.
Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
Πρόεδρος Ευρωπαίων Πρασίνων
Είμαστε υποκριτές. Τον τελευταίο μήνα,η Γαλλία πούλησε έξι φρεγάτες στην Ελλάδα, για 2,5 δις. Eλικόπτερα για τουλάχιστον 400 εκ. και Rafale. Κάθε Rafale κοστίζει 100 εκ. Δεν ξέρω αν πούλησαν 5, 10 ή 30.Το κόστος είναι σχεδόν 3 δις. Η Γερμανία πούλησε 6 υποβρύχια στην Ελλάδα με κόστος για 1 δις. Είμαστε εντελώς υποκριτές. Τους δίνουμε χρήματα για να αγοράζουν με τα λεφτά τα όπλα μας.
ΟΝ
Μπροστά στην ευρωπαϊκή υποκρισία, εγκληματικές υποχωρήσεις συνοδεύουν εγκληματικές αποφάσεις. Πάντα με πρόσχημα «το εθνικό καλό» ή μια Νέα Μεγάλη Ιδέα που άφησε πίσω της κατεστραμμένα ακίνητα και τεράστια χρέη.
Γιώργος Βουλγαράκης
Πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης
-Ξοδέψαμε πολλά χρήματα.Τα διπλά από αυτά που έδωσαν στο Σίδνεϊ. Φυσικά θα γνωρίζουμε το πραγματικό κόστος μόνο μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.
-Είπατε ότι μόνο το κόστος για την ασφάλεια .Είναι 1,2 δισ. Πού θα βρείτε αυτά τα χρήματα;
-Εχουμε χρήματα.
-Είναι ελληνικά χρήματα ή έρχονται από τη ΔΟΕ ή τις ΗΠΑ;
-Μιλάμε για ελληνικά χρήματα. Ίσως περισσότερα από αυτά που μπορούμε να αντέξουμε.
Και μιλάμε μόνο για την ασφάλεια.
Ερίκ Τουσέν
Πρόεδρος CADTM
Έγιναν υπερβολικές δαπάνες,τις οποίες πληρώνουν οι πολίτες.Για να πληρωθούν τα δάνεια των Ολυμπιακών. Χρησιμοποιήθηκαν φόροι που πληρώνει ο λαός.
Είναι φυσιολογικό ο λαός να απαιτεί μια έρευνα. Γιατί εκτινάχθηκε ο προϋπολογισμός και τι εξυπηρέτησαν οι δαπάνες.
ON
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι σχέσεις διαφθοράς με εταιρείες όπως η Siemens ή η Goldman Sachs αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου συμφωνιών που κλείνονταν σε βάρος και εν αγνοία των πολιτών. Υπάρχουν όμως και πολύ σημαντικότερα ζητήματα τα οποία δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Κώστας Λαπαβιτσας
Έχουν ακολουθηθεί όλοι οι κανόνες που επιβάλλονται και προσδιορίζονται όσον αφορά την έκδοση ομολόγων; Υπάρχουν θέματα νομιμότητας όσον αφορά τις τράπεζες οι οποίες έχουν παίξει τον πρώτο ρόλο είτε στην πρωτογενή αγορά είτε στη δευτερογενή αγορά για την έκδοση των ομολόγων αυτών; Ποιες είναι αυτές οι τράπεζες; Πως αμείφτηκαν; Με ποιους όρους μπήκαν στις διαδικασίες;
Ζάρα Βάγκενκνεχτ
Ένα μεγάλο κομμάτι των κρατικών χρεών στην Ευρωζώνη είναι μη νομιμοποιημένα, γιατί δημιουργήθηκαν από μία πολιτική ενάντια στα συμφέροντα του κόσμου. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες αυτά τα χρέη.
ΟΝ
Το παράδειγμα του Ισημερινού μας έδειξε πως όλες αυτές οι παράνομες ή απεχθείς συμβάσεις μπορούν να έρθουν στο φως μέσα από τη δημιουργία μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου.
Μανώλης Γλέζος
Γιατί δεν μας λένε καθαρά ποιο είναι αυτό το χρέος, πόσο είναι αυτό το χρέος και πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος; Και που οφείλουμε και σε ποιους οφείλουμε... Γι΄ αυτό είναι αναγκαίος ένας λογιστικός έλεγχος ώστε να προσδιορίσει ακριβώς τι είναι αυτό το χρέος. Γι΄ αυτό λέω: η γνώση και η απόρριψη όλων των ψευδολογιών που λένε και η κυβέρνηση και οι εταιρείες που αρπάζουν το χρήμα του ελληνικού λαού και τα παπαγαλάκια που πληρώνονται αδρά για να υμνούν την κυβέρνηση.
ΟΝ
Ποιός θα φτιάξει όμως την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου;
Και κυρίως πως θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι μια ακόμη εξεταστική επιτροπή της βουλής, φτιαγμένη από τους ανθρώπους που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση;
Κώστας Λαπαβίτσας
Η ΕΛΕ να μην είναι μια επιτροπή σοφών, δεν πρόκειται περί αυτού, γιατί αν σχηματιστεί μια επιτροπή σοφών που θα φτιάξει η κυβέρνηση έστω κι αν καλέσει ανθρώπους από το εξωτερικό, έστω κι αν βάλει και ορισμένους, άτομα από την κοινωνία των πολιτών κλπ θα υπάρχει ο κίνδυνος να είναι ένα φερέφωνο.
Ούγκο Αρίας
Ο μόνος που έχει την ηθική εξουσία και το δικαίωμα να ζητήσει λογιστικό έλεγχο είναι ο λαός που υφίσταται τις συνέπειες. Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί όλος ο πληθυσμός, όλες οι κοινωνικές οργανώσεις, να βγει στους δρόμους και να απαιτήσει λογιστικό έλεγχο.
Ερίκ Τουσέν
Στην ελληνική περίπτωση, όπου η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ωφελήθηκαν από τη δημιουργία του χρέους, αυτά τα κόμματα βλέπουν πολύ αρνητικά την ιδέα του ελέγχου, γιατί θα αποκαλυφθούν οι ευθύνες τους. Πρέπει να κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη, οι οργανώσεις, τα συνδικάτα, οι δικαστικοί, οι διαννοούμενοι, οι καλλιτέχνες. Πρέπει να πουν τη γνώμη τους και να αυξήσουν την πίεση στην πολιτική εξουσία.
ΟΝ
Από τις αρχές Μαρτίου μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτικούς και εργασιακούς χώρους συγκρότησε μια πρωτοβουλία για την δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου στην Ελλάδα.
Ακαδημαϊκοί, συγγραφείς καλλιτέχνες, συνδικαλιστές από ολόκληρο τον κόσμο
έσπευσαν να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου θα διερευνήσει ποια τμήματα του χρέους είναι απεχθή και ποιά είναι παράνομα και θα αποδείξει ότι ο ελληνικός λαός βάσει της ελληνικής και της διεθνούς νομολογίας δεν οφείλει να τα πληρώσει.
Η απόφαση όμως είναι στη βάση της πολιτική και όχι οικονομική. Ακόμη κιι αν το χρέος ήταν νόμιμο, καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να δολοφονεί τους πολίτες της για να εξυπηρετήσει τους δανειστές της.
Κώστας Λαπαβίτσας
Καθηγητής Οικονομικών
Kαι όλο το ελληνικό χρέος των 350 δισ. να αποδειχτεί νόμιμο, που δεν θα αποδειχτεί, πάλι η Ελλάδα δε μπορεί να το σηκώσει, πάλι δηλαδή θα πρέπει να διαγραφεί. Εάν η εξυπηρέτηση του χρέους, η διατηρησιμότητά του επιβάλλει διάλυση των νοσοκομείων, διάλυση της παιδείας, διάλυση των δρόμων, τότε το χρέος σε κοινωνική βάση δεν είναι διατηρήσιμο.
Ντέιβιντ Χάρβεϊ
Η κυβέρνηση λέει ουσιαστικά ότι θα κάνειστάση πληρωμών στους Έλληνες πολίτες.
Δεν καταλαβαίνω πώς μια σοσιαλιστική, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει στάση πληρωμών στους ψηφοφόρους της και όχι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ζεράρ Ντιμενίλ
Οικονομολόγος
Η μόνη επιλογή τις επόμενες δεκαετίες, είναι να μην πληρωθεί αυτό το χρέος, γιατί στηρίχθηκε στο νεοφιλελευθερισμό.Και το νεοφιλελεύθερο εγχείρημα ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Σαμίρ Αμίν
Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το χρέος, αφού αυτό συσσωρεύτηκε λόγω της φαύλης λειτουργίας των αγορών.
Ερίκ Τουσέν
Είναι ανήθικο να πληρώνεις ένα ανήθικο χρέος.
ΟΝ
Η δημιουργία μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, εν τέλει, δεν είναι παρά ένα πολύτιμο όπλο σε μια μεγαλύτερη μάχη. Μια μάχη που θα διεξαχθεί με τους παραδοσιακούς όρους
με τους οποίους διεξάγονται αυτές οι μάχες εδώ και αιώνες. Χωρίς αυτήν όσες φορές και αν διαγράψουμε το χρέος αυτό θα αναγγενάται από την τέφρα του.
Κώστας Λαπαβίτσας
Θα διαμορφωθεί δηλαδή πεδίο ιδεολογικής, πολιτικής και ταξικής πάλης. Το ίδιο το χρέος
είναι το ίδιο πεδίο ταξικής πάλης.
Ερίκ Τουσέν
Μην φοβάστε να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας στην ΕΕ και στην ελληνική κυβέρνηση. Μέσω μάχης κερδίζεται ο σεβασμός των διαιωμάτων και όχι μέσω της υποταγής στις επιταγές των πιστωτών. Κοιτάξτε την Τυνησία, κοιτάξτε την Αίγυπτο. Μόνο όταν ο πληθυσμός λαμβάνει δράση μπορεί πραγματικά να αλλάξει την κατάσταση.
Μανώλης Γλέζος
Να αποτινάξουμε από πάνω μας την υποτέλεια, να απελευθερωθούμε από το ΔΝΤ, να απελευθερωθούμε από την ΕΚΤ, να απελευθερωθούμε γενικά από την τρόικα, η οποία είναι η οικονομική υποδούλωση της Ελλάδας.
Γιώργος Παπανδρέου
Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή. Πάμε
Δικτάτορας
Πάλι θα αποτολμήσω επαφήν με τους γιατρούς. Ασθενήν έχομεν, εις τον γύψο τον βάλαμε.
Ντομινίκ Στρος Καν
Διευθυντής ΔΝΤ
Μην πολεμάτε το γιατρό. Ίσως σας δώσει φάρμακα που δεν σας αρέσουν, αλλά ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν, ο γιατρός είναι εκεί για να σας βοηθήσει.
ON
H Ιστορία, είπαν κάποτε, έχει αυτή την αναθεματισμένη συνήθεια να επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Κι από ένα δικτάτορα γιατρό περάσαμε στον αρχίατρο του ΔNT.
Ανδρέας Παπανδρέου
Πρώην πρωθυπουργός
Οφείλουν όλοι να αγωνιστούν, ξέροντας ότι ή το έθνος θα εξαφανίσει την υπερχρέωση της χώρας ή η υπερχρέωση θα αφανίσει το έθνος.
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Πρώην πρωθυπουργός
Η εισοδηματική πολιτική εφέτος θα είναι αυστηρά περιοριστική. Οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι μηδέν.
Κώστας Σημίτης
Πρώην πρωθυπουργός
Άλλα περιθώρια για παροχές, φορολογικές ελαφρύνσεις δεν υφίστανται.
Κώστας Καραμανλής
Πρώην πρωθυπουργός
Πρέπει να συμμαζέψουμε τη δημόσια δαπάνη, πρέπει να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας, κι αυτά δεν γίνονται με τις δικές σας ακάλυπτες επιταγές, μοιρασιών και παροχών σε μια τέτοια εποχή κρίσης.
Γιώργος Παπανδρέου
Πρωθυπουργός
Η πατρίδα μας δυστυχώς βρίσκεται στην εντατική. Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία. Για πρώτη φορά από το 1974.
ΟΝ
Μέσα σε σχεδόν 40 χρόνια, δύο κόμματα, τρεις πολιτικές οικογένειες και ορισμένοι επιχειρηματίες οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Κήρυξαν στάση πληρωμών στους πολίτες, επιχειρώντας να σώσουν τους δανειστές τους. Οι Τσάροι της οικονομίας, ύστερα από δεκαετίες σχεδόν συνεχούς λιτότητας, παρουσίαζαν την Ελλάδα σαν τοπική οικονομική υπερδύναμη.
Γιάννος Παπαντωνίου
Πρ. υπουργός Οικονομίας
Το έργο μας είναι ασυναγώνιστο. Ποια κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα της οικονομίας;
Ν.Χριστοδουλάκης
Πρ. υπουργός Οικονομικών
Η οικονομία, για άλλη μια φορά θα αποδειχτεί ότι είναι το ισχυρό χαρτί της χώρας μας.
Γιάννος Παπαντωνίου
Πρ. υπουργός Οικονομίας
Ενώ η οικονομία έκανε ένα άλμα και άλλαξε κατηγορία, πήγε από τη δεύτερη στην πρώτη εθνική...
ΟΝ
Όταν το οικοδόμημα τους κατέρρευσε, οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν πίσω από τις πλάτες μας ότι λόγω κάποιας γενετικής ανωμαλίας, είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε την οικονομία μας χωρίς ξένες παρεμβάσεις.
Γιάννος Παπαντωνίου
Ίσως οι Αμερικανοί να μην το καταλαβαίνουν, αλλά η Ελλάδα δεν έχει την ικανότητα και την κουλτούρα της σταθερότητας και της πειθαρχίας.
ΟΝ
Η κυβέρνησή μας μας αποκαλούσε κοπρίτες και οι δανειστές μας γουρούνια, όπως άλλωστε και όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Και οι υπουργοί σε όλες αυτές τις χώρες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι τα φάγαμε μαζί τους.
Mπράιαν Λένιχαν
Ιρλανδός πρ. υπουργός Οικονομικών
Παραδέχομαι ότι υπήρχαν αποτυχίες στο πολιτικό σύστημα. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: «Μαζί τα φάγαμε».
Θεόδωρος Πάγκαλος
Αντιπρόεδρος κυβέρνησης
Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας, πώς τα φάγατε τα λεφτά, που μας ρωτά ο κόσμος είναι αυτή: Σας διορίσαμε! Τα φάγαμε όλοι μαζί.
ON
Είμαστε λοιπόν τα άσωτα παιδιά μιας καλοκουρδισμένης παγκόσμιας οικονομίας και μιας επιτυχημένης Ευρώπης; Ή μήπως το σύστημα είχε προβλήματα από τα νεανικά του χρόνια;
H ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Κώστας Λαπαβίτσας
Καθηγητής Οικονομικών
Η μεταπολεμική περίοδος της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας μπορεί να χωριστεί
στα δυο. Τα πρώτα 25 χρόνια της «χρυσής εποχής», μετάτο Β΄ ΠΠ, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν υψηλοί, τα πραγματικά εισοδήματα ανέβαιναν, η κατανάλωση ανέβαινε.
Δημιουργήθηκαν συνθήκες που δεν είχαν ξαναφανεί ποτέ στην ιστορία του καπιταλισμού.
Ντέιβιντ Χάρβεϊ
Κοινωνικός επιστήμονας
Δεν υπάρχει καπιταλισμός χωρίς κρίση. Επομένως, κάπου θα υπάρξει κρίση.
Κώστας Λαπαβίτσας
Αυτή η περίοδος έφτασε στο τέλος της, στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Από εκεί και πέρα, μπήκαμε σε μια άλλη περίοδο, χαμηλής ανάπτυξης, συχνών κρίσεων, χαμηλής ανόδου του εργατικού εισοδήματος –αν ανέβαινε αυτό. Συχνά υψηλής ανεργίας. Μιας γενικής δυστοκίας των ώριμων καπιταλιστικών χωρών, όσον αφορά τη διαδικασία της συσσώρευσης.
Ντέιβιντ Χάρβει
Επίκεντρο της κρίσης ήταν η ισχύς της Εργασίας, που ήταν πολύ μεγάλη στα καπιταλιστικά κέντρα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ως αποτέλεσμα, υπήρχαν
μεγάλες πιέσεις στους μισθούς. Το εργατικό δυναμικό ήταν οργανωμένο, είχε μεγάλη πολιτική εξουσία, που εκφραζόταν και στις εκλογές, και ήταν μεγάλο πρόβλημα για το κεφάλαιο.Έπρεπε να «συνετιστούν» οι εργάτες.Και το έκαναν με διάφορους τρόπους. Κυρίως, ανοίγοντας τις εθνικές οικονομίες στο διεθνή ανταγωνισμό. Το κεφάλαιο απέκτησε πρόσβαση σε εθνικούς πόρους παγκοσμίως. Τότε ήρθε και η Κίνα στο προσκήνιο.
Κώστας Λαπαβίτσας
Καθηγητής Οικονομικών
Χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι η γιγάντωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την οποία εγώ και άλλοι θα ονομάζαμε χρηματιστικοποίηση. Η χρηματιστικοποίηση έφερε και επέτεινε τις κρίσεις.
Ντέιβιντ Χάρβει
Το κεφάλαιο κινείτο όπου ήθελε, με πρόσβαση σε φτηνό εργατικό δυναμικό.
Έτσι όμως, το ποσοστό των μισθών επί του εθνικού εισοδήματος μειώθηκε παντού.
Και φυσικά, οι μισθοί αποτελούν μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Τότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα του πώς θα πωληθούν τα αγαθά, όταν δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη.
Η απάντηση που βρέθηκε ήταν:«Δώστε πίστωση σε όλους». Έτσι δημιουργήθηκε η πιστωτική οικονομία, που κορυφώθηκε το ΄80 και το ΄90, για να καλύψει το κενό ανάμεσα στο πραγματικό εισόδημα και την αγοραστική δύναμη. Πολλοί, λοιπόν, άρχισαν να αντιλαμβάνονταιστα τέλη του ΄90 – αρχές του 2000 ότι αυτό το σύστημα δεν μπορούσε να διατηρηθεί. Επομένως, ο τρόπος που εξήλθαμε από την κρίση του ΄70 προετοίμασε το έδαφος για τη σημερινή κρίση.
ΟΝ
Όταν θα σκάσει η φούσκα στην αμερικανική αγορά ακινήτων, το χρηματοπιστωτικό σύστημα φτάνει στα όρια της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Συμπαρασύρει έτσι την πραγματική οικονομία που αντιμετώπιζε τα δικά της δομικά προβλήματα.
ΟΝ
Τα κράτη παρεμβαίνουν πυροσβεστικά. Ρίχνουν χρήματα των φορολογούμενων για να διασώσουν τις τράπεζες και να τονώσουν τη ζήτηση. Η χρηματοπιστωτική κρίση μετατρέπεται έτσι σε δημοσιονομική. Και οι ίδιες οι τράπεζες, που διασώθηκαν από τους φορολογούμενους, αποφασίζουν να δαγκώσουν το χέρι που τις βοήθησε ποντάροντας στη χρεοκοπία των κρατών. Η κερδοσκοπία επιδεινώνει την κατάσταση και για την Ελλάδα. Μόνο που, αυτή τη φορά, είναι κάτι πιο βαθύ που μας λερώνει.
ΟΝ
Έχει έρθει η σειρά της Ευρωζώνης να πληρώσει. Ο βασιλιάς Ευρώ αποδεικνύεται γυμνός. Πρώτα απ΄ όλα, γυμνός από κράτος.
Σαμίρ Αμίν
Οικονομολόγος
Δεν υπάρχει νόμισμα χωρίς κράτος. Το πλεονέκτημα των ΗΠΑ και του δολαρίου,
παρά τις αδυναμίες τους, είναι, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει κράτος, που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει πολιτική Ευρώπη. Δεν υπάρχει μια νομιμοποιημένη πολιτική εξουσία μεταξύ των κρατών. Κατά την άποψή μου, η Ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη.
ΟΝ
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα επεμβαίνουν για να περιορίσουν τις ανισότητες μεταξύ των πολιτειών, η Ευρωζώνη τις γιγαντώνει. Δημιουργεί έτσι τους φτωχούς συγγενείς –τα γουρούνια της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Κώστας Λαπαβίτσας
Η Ευρωζώνη έχει χωριστεί πεντακάθαρα πλέον σε κέντρο και περιφέρεια.
Η κρίση είναι εντονότατη στην περιφέρεια. Είναι κρίση της περιφέρειας.
Ο μεγάλος κερδισμένος του Ευρώ είναι οι χώρες του κέντρου και κυρίως η Γερμανία.
Η ανταγωνιστικότητα άρχισε να διαφέρει πάρα πολύ και οι χώρες της περιφέρειας
συστηματικά έχασαν ανταγωνιστικότητα. Αυτό ήταν άμεση απόρροια του ευρώ.
Ερίκ Τουσέν
Πρόεδρος της Επιτροπής Κατάργησης των Χρεών του 3ου Κόσμου(CADTM)
Η κρίση της ΕΕ προήλθε από τη μορφή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Ελλάδα είναι σαν να βάζεις στο ρινγκ τον Κάσιους Κλέι (Μοχάμεντ Άλι), τον παγκόσμιο πρωταθλητή βαρέων βαρώνμε έναν αθλητή κατηγορίας φτερού, και να τους πεις: «Ξεκινήστε τον αγώνα και θα δούμε ποιος θα κερδίσει».
ΟΝ
Γιατί όμως οι χώρες της περιφέρειας υπολείπονται τόσο σε ανταγωνιστικότητα; Και, κυρίως, γιατί η ψαλίδα ανοίγει συνεχώς; Ο μύθος της οκνηρής περιφέρειας και της εργατικής Γερμανίας με την υψηλή παραγωγικότητα καταρρίπτεται. Αν κατάφεραν κάτι οι γερμανικές κυβερνήσεις, ήταν να κηρύξουν τον πόλεμο στους δικούς τους εργαζόμενους και να παγώσουν τους μισθούς τους για μια δεκαετία.
Ζάρα Βάγκενκνεχτ Αντιπρόεδρος Die Linke
(Στη Γερμανία), τα τελευταία χρόνια έχουμε ονομαστικές αυξήσεις μισθών κατά 7% ενώ στην Ευρωζώνη 27%. Με αυτή τη διαφορά, είναι πολύ λογικό να χάνουν οι άλλες χώρες στον ανταγωνισμό. Γιατί, όταν σε μία χώρα πέφτουν οι μισθοί και σε άλλες ανεβαίνουν έστω και λίγο, είναι επόμενο η γερμανική οικονομία να γίνεται πιο ανταγωνιστική, και οι άλλες χώρες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν. Με το ευρώ δεν υπάρχει πια η δυνατότητα των χωρών να υποτιμήσουν το νόμισμά τους.Έτσι εδραιώθηκε ένας μηχανισμός που θα οδηγούσε εξ αρχής στα ίδια ακριβώς αποτελέσματα με σήμερα.
Κώστας Λαπαβίτσας
Η απώλεια ανταγωνιστικότητας, φάνηκε με δυο τρόπους και οι δυο εκ των οποίων
ήταν αποφασιστικοί για την κρίση. Ο πρώτος ήταν πολύ μεγάλα ανοίγματα στις τρέχουσες συναλλαγές. Η Ελλάδα, δε, είχε το μεγαλύτερο όλων. Όταν δεν μπορείς να ανταγωνιστείς, οι συναλλαγές σου με τον υπόλοιπο κόσμο γίνονται ελλειμματικές. Το έλλειμμα της Ελλάδας είναι τρομακτικό. Αλλά αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας. Συναφές με αυτό το φαινόμενο ήταν η συσσώρευση χρέους. Διότι όταν έχεις αυτά τα ελλείμματα κάπως πρέπει να τα χρηματοδοτήσεις
Σαμίρ Αμίν
Η Ελλάδα είναι ο φτωχός συγγενής στην ΕΕ. Είναι μια χωρά της ημιπεριφέρειας
της ευρωπαϊκής Ηπείρου. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε παρά να έχει δημόσιο χρέος,με τις δεδομένες συνθήκες ένταξής της στις ευρωπαϊκές αγορές. Δεν συζητάω καν αυτό που λένε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Αυτό είναι καθαρός ρατσισμός.
ΟΝ
Η ευρωζώνη διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αφήνοντάς τις εκτεθειμένες στην παγκόσμια κρίση. Αχίλλειος πτέρνα αυτών των χωρών είναι τα ελλείμματα και το χρέος. Χρέος που στη δική μας περίπτωση έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία του ελληνικού κράτους .
Μανώλης Γλέζος
Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς
Η χώρα μας, μέσα από τη διάρκεια της επανάστασης, άρχισε τα πρώτα δάνεια
και από τότε μέχρι τώρα δανείζεται. Με μία εξαίρεση.Κατάφερε η Ελλάδα, σε μια περίοδο ακμής της (το λέω ειρωνικά) να δανείσει. Στην περίοδο της κατοχής,
δάνεισε τη Γερμανία. Την υποχρέωσαν οι Γερμανοί να γίνει δανειστής από δανειζόμενος.
ΟΝ
Από τη γερμανική κατοχή και μετά, η χώρα επιστρέφει στον παραδοσιακό της ρόλο: του δανειζόμενου. Και το δημόσιο χρέος, με τη σημερινή μορφή του, απογειώνεται απ΄ τη δεκαετία του ΄80.
Κώστας Λαπαβίτσας
Η διατήρηση του δημόσιου δανεισμού σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα έχει να κάνει με την κοινωνική και την ταξική δομή της Ελλάδας και τη μορφή που πήρε η οικονομία της τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει να κάνει με τη συστηματική αδυναμία του κράτους, να φορολογήσει με αποτελεσματικό και στοιχειωδώς δίκαιο τρόπο.
H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Ο Ανδρέας Παπανδρέου χτίζει το απαιτούμενο κοινωνικό κράτος αλλά ταυτόχρονα μειώνει τη φορολογία ανώνυμων εταιρειών και υψηλών εισοδημάτων. Υιοθετεί τις προβληματικές επιχειρήσεις σώζοντας θέσεις εργασίας. Κυρίως όμως σώζει τους ιδιοκτήτες τους.
Το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται κατά πολύ. Μαζί του αυξάνεται και το δημόσιο χρέος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει το δανεισμό. Το Μάαστριχτ επιβάλλει τις αγορές ως μέσο κάλυψης των ελλειμμάτων απαγορεύοντας άλλες δυνατότητες δημιουργίας χρήματος. Το χρέος εκτοξεύεται με το μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου στην ελληνική ιστορία.
Ο Κώστας Σημίτης έχει περισσότερη τύχη. Τον βοηθούν η «δημιουργική λογιστική» η πτώση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και η άνοδος των ρυθμών μεγέθυνσης. Έτσι κρύβει κάτω από το χαλί τις βραδυφλεγείς βόμβες που ο ίδιος θέτει στο χρέος. Το ποσοστό του χρέους φαίνεται να υποχωρεί ελάχιστα.
Ο Κώστας Καραμανλής μειώνει τη φορολόγηση του κεφαλαίου κατά 10 ολόκληρες μονάδες. Μέτρα σαν κι΄ αυτό επιταχύνουν την κατάρρευση της οικονομίας. Το χρέος εκτινάσσεται και πάλι.
Τη σκυτάλη παίρνει ο Γιώργος Παπανδρέου για να ρίξει τη χώρα στην αγκαλιά των ξένων δανειστών. Στο τέλος της εφαρμογής του μνημονίου, το δημόσιο χρέος θα αγγίζει το 167% του ΑΕΠ.
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΝΤΙΝΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΟΝ
Οι περισσότερες χώρες που βρέθηκαν σε παρόμοια θέση δέχτηκαν την επίσκεψη του ΔΝΤ. Κανένας όμως δεν πλήρωσε τόσο ακριβά όσο η Αργεντινή, το αντεστραμμένο είδωλό μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η Αργεντινή θα πέσει στην παγίδα του χρέους μαζί με την Ελλάδα, το 1824, με τα πρώτα βρετανικά δάνεια. Η θηλιά όμως σφίγγει στα τέλη του 20ου αιώνα. Η χώρα κλειδώνει την ισοτιμία του νομίσματός της με το δολάριο. Χάνει έτσι όλα τα μέσα άσκησης νομισματικής πολιτικής. Ζει τη δική της Ευρωζώνη. Μόνο που στη θέση του Βερολίνου βρίσκεται η Ουάσινγκτον.
Μ. Καμντεσί Πρώην Διευθυντής ΔΝΤ
(Η Αργεντινή) εισέρχεται στο νέο αιώνασε μια πολύ στερεή βάση.
ΟΝ
Παράλληλα, το ΔΝΤ μετατρέπει τη χώρα σε ένα ακόμη πειραματικό εργαστήριο του νεοφιλελευθερισμού.
Άβι Λούις
Σκηνοθέτης/Δημοσιογράφος
Το ΔΝΤ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της κρίσης στην Αργεντινή επιβάλλοντας την ίδια πολιτική απορρύθμισης και ιδιωτικοποιήσεων, που γιγαντώνει τα κέρδη των επιχειρήσεων,αλλά καταστρέφει την οικονομία των κρατών.
Ζεράρ Ντιμενίλ Οικονομολόγος
(Το ΔΝΤ) είναι ξεκάθαρα εκπρόσωπος της αμερικανικής ισχύος στον πλανήτη, όπως είναι και ξεκάθαρα εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού. Δηλαδή εκπρόσωπος των ανώτερων στρωμάτων στο νεοφιλελεύθερο εγχείρημα. Στόχος ήταν να αυξήσεις το εισόδημά τους, γεγονός που οδήγησε στη σημερινή κρίση.
ΟΝ
Με την οικονομική κατάρρευση της το 2001, το ΔΝΤ και οι νεοφιλελεύθερες θεωρίες του γίνονται περίγελος των οικονομολόγων σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα τέρατα όμως δεν πεθαίνουν ποτέ.
Άβι Λούις
Το ΔΝΤ είναι σαν ζόμπι, δεν μπορείς να το σκοτώσεις. Το ΔΝΤ επανεμφανίστηκε σαν παίκτης, «διασώζοντας» χώρες που έχουν πρόβλημα, επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και με ένα τρομακτικό και κακόβουλο τρόπο στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έμαθε κάτι από την Αργεντινή.
ΟΝ
Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά την εμπλοκή του ΔΝΤ και σε ορισμένες περιπτώσεις θα την πληρώσει… προκαταβολικά.
Ρον Πολ Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής
Η ειρωνεία αυτής της υπόσχεσης είναι ότι στο νέο διακανονισμό, η Ελλάδα συμβάλλει με 2,5 δισ. δολάρια(στο αποθεματικό του ΔΝΤ). Νομίζω ότι, παγκοσμίως, μόνο ένα αυταρχικό νομισματικό σύστημα θα ανάγκαζε την Ελλάδα να διασώσειτον εαυτό της και ίσως και άλλες χώρες.
ΟΝ
Ενώ η Αργεντινή είχε να αντιμετωπίσει μόνο το ΔΝΤ, η Ελλάδα μετατράπηκε σε υπηρέτη δύο αφεντάδων. Γιατί στην Ευρώπη το νεοφιλελεύθερο εγχείρημα είχε αναλάβει να προωθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ζεράρ Ντιμενίλ
Η ΕΚΤ ήταν όργανο επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη.
Κώστας Λαπαβίτσας
Είναι κωμικοτραγικό, αλλά το ΔΝΤ στην ελληνική περίπτωση ήταν πιο μαλακό από την ΕΕ.
ΟΝ
Τα μέτρα που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τη τρόικα, δεν είναι απλώς άδικα και επικίνδυνα για τον πληθυσμό, είναι εξ αρχής καταδικασμένα σε αποτυχία.
Κώστας Λαπαβίτσας
Έχουν τραγικά αποτελέσματα για το επίπεδο ζωής και την καθημερινή ζωή των πολλών και είναι άκρως απίθανο να έχουν θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την οικονομία συνολικότερα και τον τρόπο αντιμετώπισης του χρέους.
ΟΝ
Όπως και στην Αργεντινή, στόχος των μέτρων δεν ήταν να σωθεί η οικονομία αλλά οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Άβι Λούις
Το ΔΝΤ άσκησε τρομακτικές πιέσεις στην Αργεντινή για την αποπληρωμή του χρέους.
Αρκετά από τα χρέη γιγαντώθηκαν,στην πραγματικότητα εκτινάχθηκαν επειδή μεταφέρθηκαν από τεράστιες επιχειρήσεις όπως οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου στο δημόσιο ταμείο, κάτι για το οποίο πίεσε και το ΔΝΤ.
Κώστας Λαπαβίτσας
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι μέτρα σταθεροποίησης, με την έννοια ότι θα αποτρέψουν την άμεση στάση πληρωμών από πλευράς Ελλάδας αύριο. Δεν είναι μέτρα τα οποία θα μειώσουν το χρέος. Αυτό δεν είναι φανερό, δεν χρειάζεται να το θεωρητικοποιήσουμε ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται ταχύτητα αφού υιοθετήθηκαν τα μέτρα και ως απόρροια των μέτρων. Είναι μέτρα που ελήφθησαν για να προστατευτούν οι δανειστές, να προστατευτούν οι τράπεζες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.
ΟΝ
Μέσα σε λίγους μήνες, η ελληνική κυβέρνηση θα προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες 108 δισ. ευρώ… σχεδόν δηλαδή το σύνολο του πακέτου σωτηρίας που λαμβάνει από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
ΟΝ
Η Αργεντινή, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με ανάλογες καταστάσεις, τιμώρησε αρκετούς από τους υπευθύνους. Η εικόνα των προέδρων που εγκατέλειπαν το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερα, στοιχειώνει ακόμα το ΔΝΤ, αλλά και τους συνεργάτες του.
Σύνθημα
Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, θα δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί
ΕΤΟΣ 1 μ. ΔΝΤ
ΟΝ
Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα εντατικό πρόγραμμα «εξυγιάνσεων», «αξιοποιήσεων», «εξορθολογισμού» και «συμμαζέματος». Τα στελέχη της τρόικας έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στην πρωτεύουσα και υπαγορεύουν την πολιτική τους μέσω ενός αντισυνταγματικού μνημονίου.
Ντομινίκ Στρος ΚανΔιευθυντής ΔΝΤ
Ένα ορόσημο ήταν η μεταρρύθμισητου συνταξιοδοτικού συστήματος.
Τώρα όμως πρέπει να εξισορροπηθούν οι μισθοί και η παραγωγικότητα.
Μανώλης Γλέζος
Tι είμαστε σήμερα; Είμαστε ελεύθερη χώρα; Είμαστε. Είμαστε ανεξάρτητοι ή υποτελείς; Είμαστε στην πλήρη, ολοκληρωτική υποτέλεια. Άλλο θέμα η λευτεριά και άλλο η εθνική ανεξαρτησία. Δηλαδή, το πρόβλημα της χώρας μας είναι πρόβλημα εθνικής ανεξαρτησίας.
ΟΝ
Σε αγαστή συνεργασία με τους ξένους δανειστές της, η κυβέρνηση στρέφεται εναντίον των πολιτώνμε την επιβολή σκληρής λιτότητας. Το αποτέλεσμα είναι φτώχεια, Λουκέτα και ανεργία.
Ν. Κανάκης
Πρόεδρος «Γιατρών του Κόσμου»
Ήδη εμείς αντιμετωπίζουμε το κέντρο της Αθήνας, σαν να βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση. Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά: ανθρώπους που πεινάνε, άστεγους, ανθρώπους που δεν έχουν φάρμακα και γιατρό. Και ανθρώπους που περιφέρονται στις πλατείες. Δεν είναι πολύ διαφορετικοί από αυτό που βλέπουμε σε πόλεις του 3ου Κόσμου.
Και σκεφτείτε ότι εμείς βλέπουμε τους πιο φτωχούς των φτωχών. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ακόμα κάποια ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά δεν φτάνουν ή όπως χαρακτηριστικά μου είπε μια μικροσυνταξιούχος: Ή θα πάρω τα φάρμακα ή τα τρόφιμα. Και τα δυο δεν μπορώ.
ON
Τα μέτρα της κυβέρνησης, δεν υποβαθμίζουν απλώς το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Απειλούν ευθέως την ίδια τους τη ζωή.
Πάνος Παπανικολάου Νευροχειρούργος
Όλες οι χώρες που μέχρι τώρα μπήκαν σε διαδικασία «υποστήριξης» από το ΔΝΤ είχαν δραματικές επιπτώσεις στο προσδόκιμο επιβίωσης. Δηλαδή, σε αυτό που σε απλή γλώσσα λέμε μέσο όρο ζωής. Είχαμε περιπτώσεις χωρών, που μετά την περιπέτειά τους αυτή, ο μέσος όρος ζωής έπεσε 5 και 10 χρόνια. Με τις περικοπές αυτές που αντιμετωπίζουμε, είναι σαφές ότι θα έχουμε μεγάλη μείωση στο προσδόκιμο επιβίωσης.
ΟΝ
Οι πολίτες αντιδρούν. Και η κυβέρνηση καταστρατηγεί ακόμη και τις βασικές αρχές της αστικής δημοκρατίας. Με το ιδιώνυμο της κουκούλας, τις προληπτικές προσαγωγές και τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς, στα όρια του παρακράτους.
Αλέν Μπαντιού
Φιλόσοφος
Οι κρίσεις επιλύονται πάντοτε με μέτρα αντικοινωνικά και αντιλαϊκά, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα βάναυσα. Έτσι ελέγχει ο καπιταλισμός την κατάσταση. Το πρόβλημά του είναι πώς θα γίνουν αποδεκτά τα μέτρα. Και για αυτό χρησιμοποιεί βία.
ΟΝ
Με αφορμή το έκτακτο δελτίο οικονομικής θυέλλης, η Δημοκρατία δίνει τη θέση της
στη Χρεοκρατία.
Αλέν Μπαντιού
Μια κρίση του καπιταλισμού αποτελεί και μια τεράστια καταστροφή αξίας -
αξίας η οποία χάνεται με την χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία. Κάποιος πρέπει να πληρώσειτην καταστροφή της αξίας. Οι καπιταλιστές όμως δεν σκοπεύουννα την πληρώσουν. Δεν είναι αλτρουιστές.
ΟΝ
Αν όμως αυτοί που προκάλεσαν την κρίση δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, γιατί να την πληρώσουμε εμείς;
Στην παγκόσμια ιστορία, δεκάδες χώρες αρνήθηκαν με επιτυχία να πληρώσουν χρέη, για τα οποία δεν ευθύνονταν οι πολίτες. Το διεθνές δίκαιο προσέφερε συχνά βέλη στη φαρέτρα τους. Ένα από αυτά ήταν η έννοια του απεχθούς χρέους.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕΧΘΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ
ΟΝ
Η ιστορία μας ξεκινά τη δεκαετία του 1920από τον Αλεξάντερ Σακ. Υπουργός στην τσαρική Ρωσία και ειδικός σε θέματα δικαίου, ο Σακ βρέθηκε μετά την επανάσταση του ΄17 να διδάσκει σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Και το 1927 παρουσίασε μια λαμπρή ιδέα – την έννοια του απεχθούς χρέους. Για να ορίσουμε ένα χρέος ως απεχθές είπε πρέπει να υπάρχουν τρεiς προϋποθέσεις.
1ον: Το καθεστώς της χώρας να προχώρησε στη σύναψη του δανείου χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση των πολιτών
2ον: Τα δάνεια να σπαταλήθηκαν σε δραστηριότητες που δεν ωφέλησαν τους πολίτες της χώρας
Και 3ον: ο πιστωτής να ήταν ενήμερος για αυτή την κατάσταση και να σφύριζε αδιάφορα.
Οι προτάσεις του Σακ ακούγονται προοδευτικές εάν όχι επαναστατικές. Στην πραγματικότητα εκείνη την εποχή εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα μιας αναδυόμενης υπερδύναμης… των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είχαν χρειαστεί την έννοια του απεχθούς χρέους από το 1898 όταν κέρδισαν τον ισπανο-αμερικανικό πόλεμο και προσάρτησαν την Κούβα. Το πρόβλημα ήταν ότι μαζί με το νησί προσάρτησαν και το λογαριασμό που άφηνε πίσω του το αποικιακό καθεστώς της Ισπανίας. Και επειδή η ισπανική αποικιοκρατία κράτησε τέσσερις αιώνες - από τη στιγμή δηλαδή που ο Κολόμβος πάτησε το πόδι του στην Αμερική το 1492 - μέχρι το 1898, το χρέος ήταν ελαφρώς μεγάλο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκόπευαν φυσικά να πληρώσουν τα σπασμένα των προηγούμενων καθεστώτων. Αποφάσισαν ότι το χρέος της Κούβας είναι απεχθές οπότε αρνήθηκαν να το πληρώσουν.
Μια παρόμοια ιστορία είχε να διηγηθεί και το Μεξικό μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Όταν ο δημοκρατικός στρατός ανέτρεψε το καθεστώς του αυτοκράτορα Μαξιμίλιαν του Α΄ αποφάσισε ότι το χρέος που είχε δημιουργηθεί ήταν απεχθές. O Μαξιμίλιαν είχα δανειστεί υπέρογκα ποσά με ληστρικά επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εξεγέρσεις εναντίον του. Και επειδή χρώσταγε πολλά τόσο στους δανειστές του αλλά κυρίως στο λαό του Μεξικού τον έστησαν στα δέκα μέτρα και τον εκτέλεσαν.
Τα περισσότερα παραδείγματα απεχθούς χρέους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου φαίνεται να αφορούν υποανάπτυκτες χώρες της Αμερικανικής ηπείρου. Στην πραγματικότητα πίσω από όλες τις αποφάσεις για παύση πληρωμών βρισκόταν μια ανερχόμενη υπερδύναμη. Οι ΗΠΑ.
Και αυτή η υπερδύναμη θα φέρει την έννοια του απεχθούς χρέους και στον 21ο αιώνα.
ΤΟ ΑΠΕΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ
ΟΝ
Δεκέμβριος 2002. Ο Λευκός Οίκος βάζει τις τελευταίες πινελιές στα σχέδια εισβολής και
κατάληψης του Ιράκ. Πριν ηχήσουν όμως τα όπλα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζει ότι θα κληθεί να διαχειριστεί το τεράστιο δημόσιο χρέος του Ιράκ και γι΄ αυτό θέλει να αποδείξει ότι είναι απεχθές.
Δημιουργεί λοιπόν μια μυστική ομάδα εργασίας. Και η ομάδα αυτή προτείνει η πρώτη μεταβατική κυβέρνηση να κηρύξει στάση πληρωμών με το επιχείρημα ότι ο ιρακινός λαός δεν πρέπει να πληρώσει το απεχθές χρέος του καθεστώτος.
Όλα είναι πλέον έτοιμα για την επίθεση.
Τζορτζ Μπους
Πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ
Αγαπητοί μου συμπολίτες,αυτή την ώρα, οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονται στα πρώτα στάδιαστρατιωτικών επιχειρήσεων για τον αφοπλισμό του Ιράκ,την απελευθέρωση του λαού του και την προστασία του κόσμουαπό ένα μεγάλο κίνδυνο.
Ερίκ Τουσέν
Το Μάρτιο 2003, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους,εισέβαλαν στο Ιράκ. Μετά από 3 βδομάδες, o υπουργός Οικονομικώντων ΗΠΑ συγκάλεσε τους ομολόγους του της G8 στην Ουάσινγκτον και τους είπε: «Το χρέοςτου Σαντάμ Χουσεΐν είναι απεχθές».
«Το καθεστώς Χουσεΐν ήταν δικτατορικό. Πρέπει να αποκηρύξουμε το χρέος του».
«Το νέο καθεστώς του Ιράκ πρέπεινα απελευθερωθεί από το χρέος του».
Τζορτζ Μπους
Οι βασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ τελείωσαν.Στη μάχη του Ιράκ, οι ΗΠΑ
Και οι σύμμαχοί τους επικράτησαν.
ΟΝ
O Τζορτζ Μπους θα αναθέσει στον πρώην υπουργό Eξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ
να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το χρέος του Ιράκ είναι απεχθές. Και αυτός υποστηρίζει ότι ο Σανταμ Χουσείν σπαταλούσε τα χρήματα του λαού του
για να κατασκευάζει παλάτια και να αγοράζει όπλα.
ΟΝ
Μεταξύ άλλων, οι Αμερικανοί διπλωμάτες απέδειξαν ότι το Ιράκ όφειλε δισ. δολάρια στη Γαλλία και τη Ρωσία για την αγορά πυραύλων exocet και μαχητικών αεροσκαφών mirage f1 και Mig.
Στην πραγματικότητα, η συμπεριφορά του Χουσείν δεν διαφέρει και τόσο
από την πρακτική αρκετών ηγετών της Δύσης. Τα παλάτια είναι για τον αραβικό κόσμο
ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τη Δύση. Μια επίδειξη οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής κυριαρχίας.Η Αμερικανική διπλωματία θα αποδείξει τελικά ότι το χρέος του Ιράκ είναι απεχθές και πως ο ιρακινός λαός δεν οφείλει να το πληρώσει. H Ουάσινγκτον όμως συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα η μοναδική υπερδύναμη θα νομιμοποιούσε την έννοια του απεχθούς χρέους.
Και έτσι προτίμησαν να κρύψουν την υπόθεση κάτω από το χαλί.
Ερίκ Τουσέν
Οι άλλες χώρες είπαν: «Αφαιρούμε το 80%Του ιρακινού κράτους στο Κλάμπ του Παρισιού». Είπαν όμως: «Μην χρησιμοποιείται επισήμως Την έννοια του απεχθούς χρέους,γιατί και άλλες χώρες θα επικαλεστούντο ίδιο δικαίωμα. Για παράδειγμα, το Κονγκό θα πειπως δεν πληρώνει το χρέος του Μομπουτού, οι Φιλιππίνες θα πουν πως δεν πληρώνουντο χρέος του δικτάτορα Μάρκος,και η Ν. Αφρική θα πει πως δεν πληρώνειτο χρέος του Απαρτχάιντ.
Για να αποφύγουμε τη «μετάδοση»της έννοιας του απεχθούς χρέους στον 21ο αιώνα,
έλαβαν μια απόφαση ad hoc για το Ιράκ.Για μας όμως είναι προφανές ότι το δόγμα
του απεχθούς χρέους χρησιμοποιήθηκε.
Μπαράκ Ομπάμα
Αμερικανός πρόεδρος
Θα ήταν λάθος να επιβαρύνεται το Ιράκμε τις αμαρτίες ενός ανατραπέντος δικτάτορα.
ΟΝ
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ιράκ να διαγράψει παλιές οφειλές.
Κανένας όμως στην Ουάσινγκτον δεν θέλει πλέον να ακούει τις λέξεις «απεχθές χρέος».
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
ΟΝ
Το Ιράκ κατάφερε να διαγράψει ένα μεγάλο τμήμα το χρέος του με τις πλάτες μιας αυτοκρατορίας. Μια άλλη χώρα όμως αποφάσισε να σταθεί στα δικά της πόδια και να τα βάλει με το ΔΝΤ και τους μεγάλους δανειστές της. Κατάφερε να αποδείξει ότι το χρέος της ήταν όχι μόνο απεχθές αλλά παράνομο και αντισυνταγματικό. Καλώς ήρθατε στον Ισημερινό.
Ραφαέλ Κορέα
Πρόεδρος Ισημερινού
Έχουμε επείγουσες εθνικές δεσμεύσεις Και τις βάζουμε πάνω από τις διεθνείς. Την κατάλληλη στιγμή, αν μπορούμε θα τις εκπληρώσουμε. αλλά η προτεραιότητά μας είναι σαφής:πρώτα η ζωή και μετά το χρέος.
ΟΝ
Ο Ισημερινός θα μπορούσε να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Νότιας Αμερικής. Από τη στιγμή όμως που ανακαλύφθηκε πετρέλαιο, η χώρα γνώρισε μόνο δικτάτορες, φτώχεια, συσσωρευμένο χρέος και οικονομικούς δολοφόνους.
Τζον Πέρκινς
Ακτιβιστής, πρώην «οικονομικός δολοφόνος»
Η πραγματική μου δουλειά ήταν να δίνω δάνεια σε άλλες χώρες. Τεράστια δάνεια, πολύ μεγαλύτερααπ΄ ό, τι θα μπορούσαν να αποπληρώσουν. Για παράδειγμα, έδινα ένα δις δολάρια στην Ινδονησία ή τον Ισημερινό. Η χώρα έπρεπε να δώσει το 90% του δανείου σε αμερικανικές εταιρείες για έργα υποδομής,όπως η Halliburton ή η Bechtel. Οι εταιρείες έχτιζαν συστήματα ηλεκτρισμού, αυτοκινητόδρομους και λιμάνιαπου εξυπηρετούσαν λίγες οικογένειες πλουσίων. Στους φτωχούς έμενε το τεράστιο χρέοςπου δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν.
ΟΝ
Το 1982 καταφθάνει στον Ισημερινό το ΔΝΤ και μαζί μια επιτροπή σοφών που εκπροσωπεί τους μεγάλους πιστωτές. Ο Ισημερινός αναγκάζεται να δανείζεται όλο και περισσότερα για να αποπληρώσει παλιότερες υποχρεώσεις του.
Ούγκο Αρίας
Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ισημερινού
Ήταν ένα διαρκές πλιάτσικο του Ισημερινού, Από τις χώρες του Βορρά. Για να δώσω ένα παράδειγμα, από το ΄80 και το ΄90 ως το 2005, στην αποπληρωμή του χρέους
πήγαινε περίπου το 50% του προϋπολογισμού.Δηλαδή, γύρω στα 3-4 δισ. δολάρια το χρόνο.Στην υγεία πήγαινε μόνο το 4%.Τέσσερα δισ. για το χρέος και 400 εκατ. για την υγεία. Τέσσερα δισ. για το χρέος και 800 εκατ. για την παιδεία.
Σκοτώναμε το λαό μας.
ΟΝ
Ο Ισημερινός εξεγείρεται. Η κρίση φαίνεται προς στιγμήν να ελέγχεται όταν αναλαμβάνει ο Λούτσιο Γκουτιέρεζ, ο οποίος υπόσχεται κοινωνικές παροχές. Παρουσιάζεται σχεδόν σαν σοσιαλιστής, αλλά μόλις αναλαμβάνει καθήκοντα κλείνει νέα συμφωνία με το ΔΝΤ και επιβάλλει μέτρα εξοντωτικής λιτότητας. Οι πολίτες αποφασίζουν ότι πρέπει να φύγει –με το ίδιο μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιούσαν και οι πρόεδροι της Αργεντινής: με ελικόπτερο. O αντιπρόεδρος Παλάσιο, που αναλαμβάνει την εξουσία ξεκινά με καλές προθέσεις. Σύντομα όμως υποκύπτει στην Ουάσινγκτον. Και ο λαός στρέφεται στον μοναδικό πολιτικό που είχε αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις: τον Ραφαέλ Κορέα. Ο Κορέα έχει σπουδάσει οικονομικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και γνωρίζει πολύ καλά πως μπορείς να αντιμετωπίζεις την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ αν έχεις την πολιτική βούληση.
Ερίκ Τουσέν
Το 2005, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών,ο Κορέα είπε ότι είναι αφύσικο...τα έσοδα από το πετρέλαιο να πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους. Είναι άδικο για τον πληθυσμό.Είπε ότι το 80% πρέπει να πηγαίνει......σε δαπάνες για την υγεία, την παιδεία
και τη δημιουργία θέσεων εργασίας,και το 20% στην αποπληρωμή του χρέους.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε: «Δεν θα δανείζουμε τον Ισημερινό αν υπάρξει τέτοιος νόμος».Ήταν προφανώς μια ανάμειξηστα εσωτερικά ζητήματα του Ισημερινού.Ο Κορέα είπε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ τέτοιες επιταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας».
Προτίμησε να παραιτηθεί παρά να υποκύψει.Αυτό τον έκανε εξαιρετικά δημοφιλή.
Ο κόσμος είπε: «Ορίστε κάποιοςπου προτιμά να παραιτηθεί από υπουργός,
για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια και το συμφέρον του λαού».
ΟΝ
O Kορέα τελικά εξελέγη πρόεδρος το 2006. Μία από τις πρώτες αποφάσεις του
ήταν να απελάσει τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας και να ζητήσει από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να φύγουν από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας. Στελέχη του Ταμείου, όπως ο Μπομπ Τράα, που αργότερα θα έρθει στην Ελλάδα, είχαν ήδη χαρακτιριστεί ανεπιθύμητοι από τους πολίτες του Ισημερινού.
Ραφαέλ Κορέα
Η ανόητη, ανίκανη και ανέντιμη διεθνής γραφειοκρατία πρέπει να σεβαστεί τη χώρα μας.
Γι΄ αυτό απελάσαμε τον εκπρόσωπο της ΠΤ.Διατηρούμε το δικαίωμα να πράξουμε τα δέοντα για τη ζημία που υπέστη η χώρα και το δικαίωμα να κηρύξουμε παράνομα τα χρέη μας προς την ΠΤ.
ΟΝ
Έξι μήνες μετά ο Κορέα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: Ικανοποίησε το αίτημα των
κοινωνικών οργανώσεων για Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου.
Ερίκ Τουσέν
Ήμουν ένα από τα πρόσωπα που ο Κορέα τοποθέτησε στην Επιτροπή.
Στην Επιτροπή συμμετείχαν 18 άτομα και 4 κρατικά όργανα.Αναλάβαμε να αναλύσουμε όλα τα συμβόλαιαγια το χρέος από το 1956 μέχρι το 2006. Δουλέψαμε 14 μήνες. Αναλύσαμε το ομολογιακό χρέος,το χρέος στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα κι άλλους διεθνείς οργανισμούς.Αναλύσαμε το χρέος προς άλλες χώρες,όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Γερμανία.Τέλος, αναλύσαμε το εσωτερικό δημόσιο χρέος του Ισημερινού.
Ούγκο Αρίας
Η μάχη για την πρόσβαση στα στοιχεία ήταν τρομερή.Στο υπ. Οικονομικών, ο συνεργάτης μας Αλεχάντρο Όλμος ο νεότερος κι εγώ κηρυχθήκαμε ανεπιθύμητοι.
Όλα τα στελέχη στο υπουργείο Οικονομνικώνέστειλαν επιστολή στον υπουργό... κάνοντας παράπονα και καταγγέλλοντας τόσο τη δική μου θέση όσο και του Όλμος,
λέγοντας ότι κάναμε κακό στους υπαλλήλους του υπουργείου. Εμείς γελάσαμε, αλλά καταλαβαίνετε τη δυσκολία μας ντη στιγμή που κατηγορηθήκαμε ως κακοί της υπόθεσης,σε αυτή τη διαδικασία.
ΟΝ
Παρά τα εμπόδια, η Επιτροπή κατόρθωσε να ολοκληρώσει το έργο της, και διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των χρεών ήταν μη νομιμοποιημένο. Έδωσε τα συμπεράσματά της στο κράτος- και το κράτος τα έδωσε στους πολίτες.
Ερίκ Τουσέν
Είναι πολύ σημαντικό ότι όλο το έργο της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου δημοσιοποιήθηκε. Οι πολίτες του Ισημερινού γνώριζαν γιατί το χρέος των προηγούμενων κυβερνήσεων, κυρίως στη δεκαετία του 2000 ήταν μη νομιμοποιημένο.
ON
Έχοντας τα στοιχεία από την Επιτροπή, η κυβέρνηση απέδειξε ότι το χρέος είναι μη νομιμοποιημένο και ανακοίνωσε παύση πληρωμών για το 70% του ομολογιακού χρέους του Ισημερινού.
Ούγκο Αρίας
Οι κάτοχοι του χρέους του Ισημερινού άρχισαν να πωλούντα ομόλογά τους στο 20% της αξίας τους. Η κυβέρνηση άρχισε μυστικά να τα αγοράζει. Με 800 εκατ. δολάρια αγόρασε3 δις δολάρια χρέος.Ήταν μια πολύ σημαντική μείωση, που επέτρεψε τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού.
Ερίκ Τουσέν
Κέρδισε επίσης τους τόκους που έπρεπε να πληρώσει μέχρι το 2012 ή το 2030.
Συνολικά εξοικονόμησε τουλάχιστον 7 δις δολάρια.Κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα. Αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των υποδομών.
Ραφαέλ Κορέα
Ο Ισημερινός δεν είναι πλέον προς πώληση.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΟ – ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ - ΑΠΕΧΘΕΣ
ΟΝ
Στην Ελλάδα, ιστορικοί, οικονομολόγοι και αναλυτές χύνουν τόνους μελάνι καθημερινά για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το δημόσιο χρέος.Υπάρχει όμως ένα ερώτημα, το οποίο λίγοι θέτουν: Χρωστά στ΄ αλήθεια ο ελληνικός λαός όσα του ζητούν;
Ερίκ Τουσέν
Το πρόσφατο ελληνικό χρέος έχει σημάδια μη νομιμότητας και παρανομίας.
Ποια είναι αυτά; Όταν οι αρχές λαμβάνουν μίζες από πολυεθνικές, όπως η Siemens, που μαζί με τη θυγατρική της, τη Siemens Hellas, μοίραζε μίζες σε υπουργούς και αξιωματούχους για τουλάχιστον δέκα χρόνια για να κερδίζει συμβόλαια.
Ερίκ Τουσέν
Τότε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν σημάδια παρανομίας και μη νομιμότητας.Και ότι το χρέος αυτό πρέπει να εξεταστεί δικαστικά.Είναι προφανές για μένα.
ΟΝ
Η ελληνική δικαιοσύνη αποδείχθηκε λίγη στην υπόθεση Siemens. Και φάνηκε πολύ αργή και σε άλλες περιπτώσεις συμφωνιών πίσω απ΄ την πλάτη του λαού, που αυξάνουν σήμερα τα νούμερα του χρέους
ΟΝ
Με τα διαβόητα swaps του 2001, η κυβέρνηση υποθήκευσε το μέλλον για να δείξει ένα ψεύτικο καλύτερο παρόν. Εμφάνισε μικρότερο το χρέος της χώρας, μετατρέποντας ένα δάνειο από γιεν σε ευρώ, με βαση παλαιότερες ισοτιμίες.
Βοηθός της στο μαγείρεμα η Goldman Sachs, που κέρδισε εκατομμύρια από αυτό το deal.
Μαρκ Κιρκ
Αμερικανός Γερουσιαστής
Ανησυχώ για το ρόλο αμερικανικών εταιρειώνκαι κυρίως της Goldman Sachs. Όταν η Ελλάδα έπεσε στην ηρωίνη των δανεικών, η Goldman Sachs ήταν το βαποράκι.
ΟΝ
Το κόλπο πέτυχε για πολλά χρόνια. Kαι οι ελληνικές πολιτικές ελίτ έδειξαν ότι ξέρουν να ανταμείβουν τους συμμάχους τους. Προσέλαβαν ξανά τη Goldman Sachs ως σύμβουλο,
με τους πολίτες να πληρώνουν τη συνεργασία.
Ζαν Κατρεμέρ
Δημοσιογράφος της Liberation
Η Goldman Sachs αφενός έδινε συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση και αφετέρου της επιτιθόταν.
ΟΝ
Το σκάνδαλο αποκαλύπτεται το 2010. Λίγες μέρες νωρίτερα, ένας πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs είχε τεθεί επικεφαλής του οργανισμού διαχείρισης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Ζαν Κατρεμέρ
Η πρόσληψη κάποιου από τη GS Είναι σαν να προσλαμβάνεις έναν εγκληματία, σαν να βάζεις ένα ληστή τραπεζών να φυλάξει το σπίτι σου. Είναι το ίδιο πράγμα. Λες: «Γνωρίζει τους υπόλοιπους ληστές και πώς σκέφτονται, άρα θα προφυλάξει καλύτερα το σπίτι». Αλλά ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος, μια μέρα θα εκμεταλλευτεί την απουσία για να πάρει τα πάντα. Τί θα μου εγγυηθεί ότι αυτός ο άνθρωπος που πέρασε από την Goldman Sachs, θα διαχειριστεί με το βέλτιστο τρόπο τις ελληνικές υποθέσεις;
ΟΝ
Αρκετές χώρες κατηγορούν την Ελλάδα για τις δοσοληψίες της με τη GS. Συχνά όμως είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούν τις επαφές τους με τις ελληνικές κυβερνήσεις για να πουλήσουν με το αζημίωτο τα αμυντικά συστήματά τους στη χώρα.
Ζάρα Βάγκενκνεχτ
Αντιπρόεδρος Die Linke
Όταν η Γερμανία διαπραγματεύτηκε τη στήριξη της Ελλάδας πριν από έναν χρόνο, βασικός όρος ήταν να μην σταματήσουν οι εισαγωγές γερμανικών εξοπλισμών. Η Ελλάδα έπρεπε να κάνει οικονομία σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, αλλά όχι στους εξοπλισμούς. Και αυτό δείχνει το πεδίο των συμφερόντων. Η γερμανική κυβέρνηση λειτουργεί ως προστάτης των συμφερόντων των μεγάλων εταιριών όπλων καθώς και της βιομηχανίας εξαγογών. Και αυτοί βέβαια θέλουν τώρα να συνεχίζουν τις εξαγορές και μέσα στην κρίση.
Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
Πρόεδρος Ευρωπαίων Πρασίνων
Είμαστε υποκριτές. Τον τελευταίο μήνα,η Γαλλία πούλησε έξι φρεγάτες στην Ελλάδα, για 2,5 δις. Eλικόπτερα για τουλάχιστον 400 εκ. και Rafale. Κάθε Rafale κοστίζει 100 εκ. Δεν ξέρω αν πούλησαν 5, 10 ή 30.Το κόστος είναι σχεδόν 3 δις. Η Γερμανία πούλησε 6 υποβρύχια στην Ελλάδα με κόστος για 1 δις. Είμαστε εντελώς υποκριτές. Τους δίνουμε χρήματα για να αγοράζουν με τα λεφτά τα όπλα μας.
ΟΝ
Μπροστά στην ευρωπαϊκή υποκρισία, εγκληματικές υποχωρήσεις συνοδεύουν εγκληματικές αποφάσεις. Πάντα με πρόσχημα «το εθνικό καλό» ή μια Νέα Μεγάλη Ιδέα που άφησε πίσω της κατεστραμμένα ακίνητα και τεράστια χρέη.
Γιώργος Βουλγαράκης
Πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης
-Ξοδέψαμε πολλά χρήματα.Τα διπλά από αυτά που έδωσαν στο Σίδνεϊ. Φυσικά θα γνωρίζουμε το πραγματικό κόστος μόνο μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.
-Είπατε ότι μόνο το κόστος για την ασφάλεια .Είναι 1,2 δισ. Πού θα βρείτε αυτά τα χρήματα;
-Εχουμε χρήματα.
-Είναι ελληνικά χρήματα ή έρχονται από τη ΔΟΕ ή τις ΗΠΑ;
-Μιλάμε για ελληνικά χρήματα. Ίσως περισσότερα από αυτά που μπορούμε να αντέξουμε.
Και μιλάμε μόνο για την ασφάλεια.
Ερίκ Τουσέν
Πρόεδρος CADTM
Έγιναν υπερβολικές δαπάνες,τις οποίες πληρώνουν οι πολίτες.Για να πληρωθούν τα δάνεια των Ολυμπιακών. Χρησιμοποιήθηκαν φόροι που πληρώνει ο λαός.
Είναι φυσιολογικό ο λαός να απαιτεί μια έρευνα. Γιατί εκτινάχθηκε ο προϋπολογισμός και τι εξυπηρέτησαν οι δαπάνες.
ON
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι σχέσεις διαφθοράς με εταιρείες όπως η Siemens ή η Goldman Sachs αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου συμφωνιών που κλείνονταν σε βάρος και εν αγνοία των πολιτών. Υπάρχουν όμως και πολύ σημαντικότερα ζητήματα τα οποία δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Κώστας Λαπαβιτσας
Έχουν ακολουθηθεί όλοι οι κανόνες που επιβάλλονται και προσδιορίζονται όσον αφορά την έκδοση ομολόγων; Υπάρχουν θέματα νομιμότητας όσον αφορά τις τράπεζες οι οποίες έχουν παίξει τον πρώτο ρόλο είτε στην πρωτογενή αγορά είτε στη δευτερογενή αγορά για την έκδοση των ομολόγων αυτών; Ποιες είναι αυτές οι τράπεζες; Πως αμείφτηκαν; Με ποιους όρους μπήκαν στις διαδικασίες;
Ζάρα Βάγκενκνεχτ
Ένα μεγάλο κομμάτι των κρατικών χρεών στην Ευρωζώνη είναι μη νομιμοποιημένα, γιατί δημιουργήθηκαν από μία πολιτική ενάντια στα συμφέροντα του κόσμου. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες αυτά τα χρέη.
ΟΝ
Το παράδειγμα του Ισημερινού μας έδειξε πως όλες αυτές οι παράνομες ή απεχθείς συμβάσεις μπορούν να έρθουν στο φως μέσα από τη δημιουργία μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου.
Μανώλης Γλέζος
Γιατί δεν μας λένε καθαρά ποιο είναι αυτό το χρέος, πόσο είναι αυτό το χρέος και πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος; Και που οφείλουμε και σε ποιους οφείλουμε... Γι΄ αυτό είναι αναγκαίος ένας λογιστικός έλεγχος ώστε να προσδιορίσει ακριβώς τι είναι αυτό το χρέος. Γι΄ αυτό λέω: η γνώση και η απόρριψη όλων των ψευδολογιών που λένε και η κυβέρνηση και οι εταιρείες που αρπάζουν το χρήμα του ελληνικού λαού και τα παπαγαλάκια που πληρώνονται αδρά για να υμνούν την κυβέρνηση.
ΟΝ
Ποιός θα φτιάξει όμως την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου;
Και κυρίως πως θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι μια ακόμη εξεταστική επιτροπή της βουλής, φτιαγμένη από τους ανθρώπους που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση;
Κώστας Λαπαβίτσας
Η ΕΛΕ να μην είναι μια επιτροπή σοφών, δεν πρόκειται περί αυτού, γιατί αν σχηματιστεί μια επιτροπή σοφών που θα φτιάξει η κυβέρνηση έστω κι αν καλέσει ανθρώπους από το εξωτερικό, έστω κι αν βάλει και ορισμένους, άτομα από την κοινωνία των πολιτών κλπ θα υπάρχει ο κίνδυνος να είναι ένα φερέφωνο.
Ούγκο Αρίας
Ο μόνος που έχει την ηθική εξουσία και το δικαίωμα να ζητήσει λογιστικό έλεγχο είναι ο λαός που υφίσταται τις συνέπειες. Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί όλος ο πληθυσμός, όλες οι κοινωνικές οργανώσεις, να βγει στους δρόμους και να απαιτήσει λογιστικό έλεγχο.
Ερίκ Τουσέν
Στην ελληνική περίπτωση, όπου η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ωφελήθηκαν από τη δημιουργία του χρέους, αυτά τα κόμματα βλέπουν πολύ αρνητικά την ιδέα του ελέγχου, γιατί θα αποκαλυφθούν οι ευθύνες τους. Πρέπει να κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη, οι οργανώσεις, τα συνδικάτα, οι δικαστικοί, οι διαννοούμενοι, οι καλλιτέχνες. Πρέπει να πουν τη γνώμη τους και να αυξήσουν την πίεση στην πολιτική εξουσία.
ΟΝ
Από τις αρχές Μαρτίου μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτικούς και εργασιακούς χώρους συγκρότησε μια πρωτοβουλία για την δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου στην Ελλάδα.
Ακαδημαϊκοί, συγγραφείς καλλιτέχνες, συνδικαλιστές από ολόκληρο τον κόσμο
έσπευσαν να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου θα διερευνήσει ποια τμήματα του χρέους είναι απεχθή και ποιά είναι παράνομα και θα αποδείξει ότι ο ελληνικός λαός βάσει της ελληνικής και της διεθνούς νομολογίας δεν οφείλει να τα πληρώσει.
Η απόφαση όμως είναι στη βάση της πολιτική και όχι οικονομική. Ακόμη κιι αν το χρέος ήταν νόμιμο, καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να δολοφονεί τους πολίτες της για να εξυπηρετήσει τους δανειστές της.
Κώστας Λαπαβίτσας
Καθηγητής Οικονομικών
Kαι όλο το ελληνικό χρέος των 350 δισ. να αποδειχτεί νόμιμο, που δεν θα αποδειχτεί, πάλι η Ελλάδα δε μπορεί να το σηκώσει, πάλι δηλαδή θα πρέπει να διαγραφεί. Εάν η εξυπηρέτηση του χρέους, η διατηρησιμότητά του επιβάλλει διάλυση των νοσοκομείων, διάλυση της παιδείας, διάλυση των δρόμων, τότε το χρέος σε κοινωνική βάση δεν είναι διατηρήσιμο.
Ντέιβιντ Χάρβεϊ
Η κυβέρνηση λέει ουσιαστικά ότι θα κάνειστάση πληρωμών στους Έλληνες πολίτες.
Δεν καταλαβαίνω πώς μια σοσιαλιστική, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει στάση πληρωμών στους ψηφοφόρους της και όχι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ζεράρ Ντιμενίλ
Οικονομολόγος
Η μόνη επιλογή τις επόμενες δεκαετίες, είναι να μην πληρωθεί αυτό το χρέος, γιατί στηρίχθηκε στο νεοφιλελευθερισμό.Και το νεοφιλελεύθερο εγχείρημα ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Σαμίρ Αμίν
Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το χρέος, αφού αυτό συσσωρεύτηκε λόγω της φαύλης λειτουργίας των αγορών.
Ερίκ Τουσέν
Είναι ανήθικο να πληρώνεις ένα ανήθικο χρέος.
ΟΝ
Η δημιουργία μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, εν τέλει, δεν είναι παρά ένα πολύτιμο όπλο σε μια μεγαλύτερη μάχη. Μια μάχη που θα διεξαχθεί με τους παραδοσιακούς όρους
με τους οποίους διεξάγονται αυτές οι μάχες εδώ και αιώνες. Χωρίς αυτήν όσες φορές και αν διαγράψουμε το χρέος αυτό θα αναγγενάται από την τέφρα του.
Κώστας Λαπαβίτσας
Θα διαμορφωθεί δηλαδή πεδίο ιδεολογικής, πολιτικής και ταξικής πάλης. Το ίδιο το χρέος
είναι το ίδιο πεδίο ταξικής πάλης.
Ερίκ Τουσέν
Μην φοβάστε να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας στην ΕΕ και στην ελληνική κυβέρνηση. Μέσω μάχης κερδίζεται ο σεβασμός των διαιωμάτων και όχι μέσω της υποταγής στις επιταγές των πιστωτών. Κοιτάξτε την Τυνησία, κοιτάξτε την Αίγυπτο. Μόνο όταν ο πληθυσμός λαμβάνει δράση μπορεί πραγματικά να αλλάξει την κατάσταση.
Μανώλης Γλέζος
Να αποτινάξουμε από πάνω μας την υποτέλεια, να απελευθερωθούμε από το ΔΝΤ, να απελευθερωθούμε από την ΕΚΤ, να απελευθερωθούμε γενικά από την τρόικα, η οποία είναι η οικονομική υποδούλωση της Ελλάδας.
Γιώργος Παπανδρέου
Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή. Πάμε