Μέτρα που αφορούν τη ζωή όλων μας σε εργασία, σύνταξη, φόρους πάνε να τα περάσουν από τον Κάρολο Παπούλια για να μη χρειαστεί να τα θέσουν σε ψηφοφορία
Nikos Libertas / SOOC
Τα νέα επώδυνα μέτρα στα οποία επίκειται να συμφωνήσουν κυβέρνηση και τρόικα, σε συνδυασμό με τις πρώτες αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι δηλώνουν πως θα τα καταψηφίσουν, φαίνεται πως βάζουν σε σκέψεις το οικονομικό επιτελείο, που προσανατολίζεται ακόμη και στο ενδεχόμενο κατάρτισης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου τα μέτρα να περάσουν, ακόμη και παρά τη θέληση της πλειοψηφίας της Βουλής.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, την οποία πρέπει να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από σχετική πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, αφορά τη νομοθετική διευθέτηση μίας έκτακτης περίπτωσης. Στην προκειμένη περίπτωση, οι εισηγητές της σχετικής πρότασης, φαίνεται να ερμηνεύουν ως μια τέτοια έκτακτη περίπτωση τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, εξαιτίας των Χριστουγέννων.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για να έχει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ισχύ πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή για κύρωση μέσα σε 40 ημέρες από την έκδοσή της και στη συνέχεια να κυρωθεί σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.
Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω προθεσμίες, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παύει να ισχύει.
Εάν για παράδειγμα η ΠΝΠ κυρωνόταν στις 15 Δεκεμβρίου, θα έπρεπε να μπει στη Βουλή έως τις 23 Ιανουαρίου και να ψηφισθεί το αργότερο έως τις 23 Απριλίου 2015.
Έτσι, αφενός τα μέτρα που ζητά η τρόικα θα ετίθεντο σε άμεση ισχύ, αφετέρου θα δινόταν ο χρόνος στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να έχει θέσει στους βουλευτές το δίλημμα της ψήφισης των «τοξικών» μέτρων.