Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ότι η γενοκτονία από τους Τούρκους στον Πόντο και την Μικρά Ασία είναι ένα γεγονός που αναγνωρίζεται από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών, κάνοντας αναφορά για δικαίωση των ανθρώπων που υπέστησαν γενοκτονία.
«Όπως γνωρίζετε, η Γενοκτονία στον Πόντο και στην Μικρά Ασία -ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Όπως και από την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο κύκλος αυτός οφείλει να διευρυνθεί και για αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο η κυβέρνηση -όπως σας είχα δεσμευθεί στις 19 Μαΐου- κινείται μεθοδικά. Γιατί ένα μόνο δεν πρέπει να ξεχνάμε: H δικαίωση δεν δοκιμάζεται μόνο στο χρόνο και στους συσχετισμούς των εποχών. Αλλά σε αυτήν ακατάλυτη σχέση την οποία διατηρούν τα έθνη με την ιστορία αλλά κυρίως με τη δική τους ιστορική συνείδηση».
«Να σταματήσει να ονειροβατεί η Ελλάδα»
Η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη έφερε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που με ανακοίνωση του έκανε λόγο για ψεύδη και εχθρικό τόνο του πρωθυπουργού. Συνεχίζοντας την εντεινόμενη τουρκική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα αναφέρθηκε στη Μικρασιατική καταστροφή, όπου «έριξαν στο Αιγαίο» τους Έλληνες. Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να ονειροβατεί και να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ελευθέριου Βενιζέλου που είχε προτείνει τον Κεμάλ Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης.
«Απορρίπτουμε ως αβάσιμους, ψευδείς και συκοφαντικούς τους εχθρικούς ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά της ιστορίας μας αλλά και του σήμερα κατά την ομιλία του στο “Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας” που οργανώθηκε στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019.
Αν η ελληνική ηγεσία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας και θέλει να έρθει αντιμέτωπη με την ιστορία, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση για τις σφαγές, τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου, που, σύμφωνα με την έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών χωρών, διέπραξε ο ελληνικός στρατός εναντίον των Τούρκων κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ανατολίας.
Καλούμε την ελληνική ηγεσία, όπως έκανε κι ο έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος, που υπέδειξε υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας και αγωνιστή κατά του κατοχικού ελληνικού στρατού, να σταματήσει να ονειροβατεί και να ακολουθήσει τις αρχές της φιλίας και της καλής γειτονίας».
«Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία»
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησε στο τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου, Αλέξανδρου Γεννηματά, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στην προσπάθεια διαρκής στρέβλωσης ιστορικών γεγονότων, αναφέροντας με νόημα ότι η «η ύβρις είναι επιλογή εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί.
«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση. Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.
Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».