Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, στο σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνονται σε επτά κεφάλαια όλα τα καίρια ζητήματα – η ονομασία, το εύρος χρήσης, η γλώσσα, η ταυτότητα, οι εμπορικές χρήσεις της ονομασίας, τα ακρωνύμια και οι συντμήσεις. Στο ζήτημα της ονομασίας η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι οριστικά το GornaMakedonija (Άνω Μακεδονία) σε σλαβική γραφή και αμετάφραστο. Είναι μια πρόταση που, κατ΄αρχάς, φέρεται να έχει αποδεχθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αλλά η τελική τύχη της συνδέεται άμεσα με την διευθέτηση και των υπόλοιπων κομβικών ζητημάτων.
Το erga omnes στο εύρος χρήσης του ονόματος, δηλαδή η ισχύς του έναντι όλων τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας, παραμένει αδιαπραγμάτευτη θέση της ελληνικής πλευράς, ενώ τα μεγαλύτερα αγκάθια εξακολουθούν να είναι η ταυτότητα και η γλώσσα. Ο λόγος είναι ότι ο Ζάεφ δέχεται πιέσεις από τον Πρόεδρο Γκεόργκι Ιβάνοφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, οι οποίοι προέρχονται από το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO.
Σύνθετα ζητήματα θεωρούνται και εκείνα που αφορούν τις συντμήσεις αλλά και τις εμπορικές χρήσεις του ονόματος της χώρας. Οι σημερινές συντομογραφίες είναι το MK και το MKD, που αμφότερα παραπέμπουν στον όρο «Μακεδονία» και η αλλαγή τους θα απαιτήσει χρόνο. Χρονοβόρο θεωρείται και το θέμα των εμπορικών χρήσεων, ενώ εμπόδια υπάρχουν και στην αλλαγή του εθνικού ύμνου της γειτονικής χώρας. Ο ύμνος περιλαμβάνει στίχους που θεωρείται ότι εμπεριέχουν στοιχεία αλυτρωτισμού, ωστόσο η αλλαγή του δεν είναι εύκολη λόγω των έντονων αντιδράσεων που αναμένεται να προκαλέσει μια τέτοια κίνηση.
Επιμένει ο Ζάεφ για μη αλλαγή Συντάγματος
Σε συνέντευξη του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αντίθεσή του για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ καθώς όπως υποστήριξε αυτό θα έπληττε την αξιοπιστία της γειτονικής χώρας και κάλεσε την Ελλάδα να αντιληφθεί ότι οι διεθνείς συνθήκες έχουν μεγαλύτερη σημασία από την αναθεώρηση ενός Συντάγματος που μπορεί να αναιρεθεί.
«Το όνομά μας είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δεν διακρίνω κανένα λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο Σύνταγμά μας, αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο και όχι έναν εταίρο χωρίς αξιοπρέπεια. Ένα Σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί και αυτό με τη σειρά του να αναιρεθεί και πάλι. Η σημαντικότερη εγγύηση για την Ελλάδα όμως είναι ότι η λύση της διαμάχης για το όνομα θα έχει ισχύ. Γι΄ αυτό υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, οι οποίες επικυρώνονται για να ισχύουν στη συνέχεια σε διεθνή όργανα».
Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να αποδεχθεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί αμετάφραστη χρήση του ονόματος σε διεθνές επίπεδο.
«Αναγκαία η Συνταγματική αναθεώρηση»
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να βιαστεί και επιδιώκει σταθερή και μόνιμη λύση, από την οποία δεν μπορεί να απουσιάζει η αλλαγή Συντάγματος.
«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια, δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους. Η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη και σταθερή επίλυση των θεμάτων με την ΠΓΔΜ. Δηλαδή τη χρήση ενός ονόματος που θα χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Είναι αναγκαία η Συνταγματική αναθεώρηση».