Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984», ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019 που θα κατατεθεί τη Δευτέρα πιθανότατα «θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια», ενώ σε αυτό «θα αποτυπώνεται με κάθε σαφήνεια και καθαρότητα, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο». Τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη εφαρμογής του μέτρου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σχετικές διαβουλεύσεις με την Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στο προσχέδιο «θα παρουσιάζει ένα σενάριο με πιθανή εφαρμογή των μέτρων και των αντιμέτρων, για να δείξει ότι αυτό δεν επηρεάζει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και θα υπάρχει και η βούληση της κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή, και έχει να κάνει με ένα σενάριο που λέει ότι δεν θα υπάρχει το μέτρο των συντάξεων, αλλά θα υπάρχει υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

Βλέπει θετικά στοιχεία στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας

Ερωτηθείς σχετικά με την αστυνομική βία και το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης στον ημιθανή Ζακ Κωστόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την λογική που επικρατεί στις τάξεις της αστυνομίας και αυτό τη διαφοροποιεί από τους προκατόχους της.

«Υπάρχει πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση δεν θα το αρνηθώ αυτό. Όμως, ξέρετε, η ελληνική αστυνομία δομήθηκε, συγκροτήθηκε ως σώμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια με συγκεκριμένες αντιλήψεις. Έχει εγγράψει συγκεκριμένες λογικές στο εσωτερικό της. Εμείς προσπαθούμε αυτές να τις αλλάξουμε. Νομίζω ότι αυτό που μας διαφοροποιεί ως κυβέρνηση».

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τις ενέργειες που έχουν κάνουν για να αλλάξουν την συμπεριφορά των αστυνομικών από το 2015 , υποστήριξε ότι δεν μπορείς να αλλάξεις σε αυτό διάστημα τις βαθιές δομές του σκληρού πυρήνα του κράτους, ενώ επισήμανε ότι δεν μπορεί να επικρατεί η λογική του μηδενισμού γιατί  υπάρχουν και θετικά στοιχεία στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αστυνομία.

«Δεν είναι λίγα (τα χρόνια που κυβερνούν), όμως, δεν μπορείς να αλλάξεις τις βαθιές δομές, αν θέλετε, του σκληρού πυρήνα του κράτους μέσα σε τρία χρόνια. Νομίζω ότι η ελληνική αστυνομία έχει και θετικά στον τρόπο που έχει λειτουργήσει αυτά τα χρόνια. Δεν μπορούμε να τα μηδενίζουμε όλα. Ωστόσο, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι αστυνομικοί στην καθημερινότητα των πολιτών είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε. Η εκπαίδευση πρέπει να γίνει καλύτερη. Όμως, αυτό που πρέπει να σας πω, είναι ότι το κυριότερο σε αυτή την περίπτωση είναι να μην επιτρέψουμε τέτοιου τύπου συμπεριφορές εκ μέρους αστυνομικών οργάνων να παραμείνουν ατιμώρητες».