Ξανά 2.000 κρούσματα είναι εξαιρετικά πιθανό να ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ μετά από δύο ημέρες σχετικής ύφεσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος τη Τρίτη μίλησε στην ΕΡΤ αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα αλλά και την αντιμετώπισή της από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
«Σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα, μετά τον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες» είπε συγκεκριμένα και υποστήριξε πως «κύριος λόγος για τη διασπορά του κορονοϊού είναι οι μετακινήσεις». Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη φορά που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.000 κρούσματα ήταν η 31η Οκτωβρίου, όταν τα κρούσματα έφτασαν τα 2.056, ενώ στις 27 Οκτωβρίου ο Π. Αρκουμανέας είχε προβεί και πάλι σε προβλέψεις για 1.000 κρούσματα τότε.
Ο ΕΟΔΥ προβλέπει τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέσα στην εβδομάδα
Ο Π. Αρκουμανέας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σταθεροποίηση της μετάδοσης του ιού στη Βόρεια Ελλάδα και τόνισε ότι «αν οι υπερμεταδότες είναι το 10% η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%. Ανεξάρτητα του τεστ κάποιος που ιχνηλατήθηκε ως στενή επαφή πρέπει να τηρήσει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών», επεσήμανε.
Επίσης ανέφερε πως στη Β. Ελλάδα πραγματοποιείται αξιολόγηση, ενώ σε ορισμένες περιοχές εξετάζονται και οι μαθητές. Παράλληλα διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο, γίνεται εκτίμηση ρίσκου, δηλαδή αν πρόκειται για συρροή ή όχι. «Πρώτη μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Ανεξέλεγκτη η διασπορά στις μικρές ηλικίες
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα σχολεία, την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει τις σχολικές μονάδες ως ασφαλείς σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του ιού, 522 σχολικές μονάδες και επιμέρους τμήματα έχουν τεθεί αυτή την ώρα σε αναστολή λειτουργίας, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού.
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τη Τρίτη ισχυρίστηκε ότι η διασπορά στα σχολεία είναι μικρή και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά, παρά το γεγονός ότι τα Λύκεια σε Θεσσαλονίκη – Σέρρες τελικά μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων θα λειτουργήσουν μέσω τηλεκπαίδευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος», το τελευταίο διάστημα, οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, εντοπίζουν κατακόρυφη αύξηση του κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους μέχρι 17 ετών. Μάλιστα στην επιτροπή φαίνεται σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα να υπάρχει και έντονη συζήτηση αναφορικά με το εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα, καθώς παρά το γεγονός ότι οι μικρές ηλικίες είναι ασυμπτωματικές, η πανδημία φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να συζητηθούν οι νέες οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα σχολεία σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε μαθητή. Ο βασικός προβληματισμός είναι εάν θα πρέπει τελικά να κλείνει όλο το σχολείο ή μόνο το τμήμα, εάν εντοπίζεται κρούσμα..
Κύριος στόχος της επικείμενης συνεδρίασης της επιτροπής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι ο προσδιορισμός των ημερών που ένα παιδί ακόμα και ασυμπτωματικό θα μπαίνει σε καραντίνα
Όπως παρουσιάζει το δημοσίευμα, η ανησυχία των ειδικών σχετίζεται με τους αριθμούς που δείχνουν ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού σε μικρές ηλικίες.
Ειδικότερα, εντός διαστήματος 7 ημερών από τις 27 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ, συνολικά 709 κρούσματα σε παιδιά, ιδιαίτερα ανησυχητικός αριθμός εφόσον από την έναρξη της πανδημίας στις 24 Φεβρουαρίου ο συνολικός αριθμός παιδιών μέχρι 17 ετών, που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό είναι 3.088 κρούσματα, ποσοστό 7,8% επί του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα.
Ειδικότερα σύμφωνα με το δημοσίευμα τα κρούσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:
2 Νοεμβρίου – 3.088 (7.8%) παιδιά έως 17 ετών
1 Νοεμβρίου – 2.997 (7.8%) παιδιά έως 17 ετών
31 Οκτωβρίου – 2.855 (7.8%) παιδιά έως 17 ετών
30 Οκτωβρίου – 2.710 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών
29 Οκτωβρίου – 2.585 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών
28 Οκτωβρίου – 2.489 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών
27 Οκτωβρίου – 2.379 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών
«Κράτος και πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα»
Συνεχίζοντας τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ τη Τρίτη, ο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τόνισε πως «σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία τεράστια πίεση. Αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας, όπου ναι μεν έχουμε καλύτερα νούμερα σε σχέση με άλλες χώρες, ελπίζουμε ωστόσο με τα μέτρα που πήραμε να αποδώσουν σε δύο εβδομάδες και κυρίως στην περιφέρεια που είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα», είπε.
Εξήγησε ωστόσο ότι «η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την επιτήρησή τους. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η μετακίνηση είναι ο “νούμερο ένα” λόγος της διασποράς. Ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας πρέπει κράτος και πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα», επεσήμανε ο Π. Αρκουμανέας.
«Καλοδεχούμενη η κριτική, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς για καθυστερήσεις»
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, όλο το σύστημα υγείας στηρίζεται με 6.000 προσλήψεις, 450 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε όλη την επικράτεια, οι ΜΕΘ από 550 πλησιάζουν τις 1000 και προτίθενται και άλλες, «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια», υποστήριξε ο Π. Αρκουμανέας.
Παρ’ όλα αυτά, σε ό,τι αφορά τις πιέσεις στις ΜΕΘ, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε: «όπως συμβαίνει και σε συστήματα πιο εξελιγμένα από το δικό μας, πιέζονται πάρα πολύ γιατί αυτό το δεύτερο κύμα είναι πολύ δυνατό αλλά και γιατί μπαίνουμε προς τον χειμώνα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αναμονή για ΜΕΘ στη χώρα μας, σε λίγους μήνες θα φτάσουμε και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην διάθεση κλινών ΜΕΘ», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη κριτική που δέχεται το κυβερνητικό επιτελείο σε σχέση με καθυστερήσεις στην ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και συνολικά του συστήματος Υγείας, ο Π. Αρκουμανέας σημείωσε πως είναι καλοδεχούμενη η κριτική, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, «αλλά δεν μπορεί να πει κανείς για καθυστερήσεις γιατί προφανώς κάτι που δεν έχει γίνει επί δεκαετίες δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες», επεσήμανε.
Συμπλήρωσε τέλος πως σε όλη την Ευρώπη «η προετοιμασία που υπάρχει για τη δεύτερη φάση δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη, το σύστημα αυτή τη φορά είναι αρκετά πιο προετοιμασμένο. Είμαστε σε όλα τα επίπεδα πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι ακόμη και τα τεστ είναι πολλά περισσότερα, από 800 στην αρχή της πανδημίας, την προηγούμενη εβδομάδα φτάσαμε στις 30.000 σε μία ημέρα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Εξευτελιστική καταγγελία για ΕΟΔΥ – κυβέρνηση και ξεχασμένα δείγματα από τους γιατρούς της Λέρου
Πάντως πέραν της ετοιμότητα και της προσπάθειας που υποστηρίζει ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ότι διεξάγεται, δεν έχουν λείψει και οι «αστοχίες». Σύμφωνα με την ανακοίνωση – καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Κρατικού Θεραπευτικού Νοσοκομείου Λέρου, το περασμένο Σάββατο παραδόθηκε από το πλοίο της γραμμής στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, «κατά λάθος» ένα κιβώτιο που περιείχε βιολογικό υλικό 50 περίπου δειγμάτων προς εξέταση για ανίχνευση του ιού SARS-COV-2.
Όπως τονίζουν οι γιατροί, «με έκπληξη είδαμε ότι το υλικό αυτό είχε παρθεί στις 19/10/2020 από υπαλλήλους του Ε.Ο.Δ.Υ και αφορούσε ασθενείς μας στην Λέρο του ψυχιατρικού τομέα, του Π.Ι.Κ.Π.Α και του γηροκομείου. Προφανώς το υλικό παρέμεινε στην κατάψυξη του πλοίου εδώ και 12 ημέρες χωρίς να το αναζητήσει κάποιος».
Η καταγγελία προχωράει μάλιστα και παρακάτω, καθώς τονίζεται πως όταν ερωτήθηκε ο ΕΟΔΥ από την υπεύθυνη επιτροπή του Νοσοκομείου Λέρου για το αποτέλεσμα της ανίχνευσης στους εν λόγω ασθενείς, είχε δοθεί η απάντηση προ ημερών «ότι δεν υπάρχει ειδοποίηση από το εργαστήριο, επομένως όλο το προς εξέταση υλικό είναι αρνητικό για τον ιό».
«Οι ευθύνες της Διοίκησης του Ε.Ο.Δ.Υ αλλά και της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ως προς την προχειρότητα του μηχανισμού που έχει στηθεί, για την μεταφορά βιολογικών υλικών προς εξέταση και κατά συνέπεια στην ανίχνευση και πρόληψη της νόσου» αναφέρεται ακόμα στην καταγγελία, τονίζοντας παράλληλα και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες «πολλαπλασιάζονται και με το γεγονός της μη ύπαρξης μονίμου κλιμακίου του Ε.Ο.Δ.Υ στα νησιά της Λέρου και Πάτμου».
Εξευτελιστική καταγγελία για ΕΟΔΥ – κυβέρνηση και ξεχασμένα δείγματα από τους γιατρούς της Λέρου