Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (μέρος Ε’ του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας), με την οποία  δρομολογείται, μεταξύ άλλων, η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου/Λυκείου, φοιτητών και καταρτιζομένων στις εκπαιδευτικές δομές, με προϋπόθεση την υποχρεωτική υποβολή τους σε διαγνωστικό έλεγχο. Παραβλέποντας τη σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία των self tests σε σύγκριση με τα μοριακά διαγνωστικά τεστ, η κυβέρνηση επιχειρεί με ταχείες διαδικασίες το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας, εντάσσοντας την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση στο κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας».

Αναλυτικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα να οριστεί, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους (άρθρο 88). Με την ίδια απόφαση, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα καθορίζονται η διαδικασία και οι φορείς διενέργειας του ελέγχου, η δυνατότητα υποβολής σε αυτοέλεγχο, η συχνότητα υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο, ο τρόπος διάθεσης των διαγνωστικών δοκιμασιών, ο τρόπος βεβαίωσης της υποβολής σε έλεγχο και των αποτελεσμάτων του, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Σημειώνεται ότι στην ειδική οικονομική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αναγράφεται πως προβλέπεται κρατική δαπάνη «από την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό στους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται δια ζώσης. Η εν λόγω δαπάνη εξαρτάται από την έκδοση κ.υ.α. και από πραγματικά περιστατικά».

Άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων με «υπεύθυνη δήλωση γονέα» για το self-test εξετάζει η κυβέρνηση

«Εξετάζεται η δυνατότητα ο γονέας να δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής, το παιδί του, έχει κάνει το self test και είναι αρνητικό», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη,  στα Παραπολιτικά FM, σημειώνοντας πως οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.  Για επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, έκανε λόγο η Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο Mega, ωστόσο, η απόφαση θα ληφθεί μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής, που συνεδριάζει σήμερα, η οποία αναμένεται να προτείνει άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας στις 12 Απριλίου ή να προκρίνει τη διά ζώσης διδασκαλία μόνο στις περιοχές που δεν βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μέσω της νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας παρατείνεται, επίσης, έως τις 31.7.2021 η ισχύς των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που αφορούν στην αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19 στον χώρο της εκπαίδευση (θέματα για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ζητήματα έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας, διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και αποδοχής δωρεών από τρίτους).