Στα κείμενα που συνοδεύουν τη σύμβαση ορίζεται ως ημερομηνία εκταμίευσης της πρώτης δόσης η 19η Μαρτίου, αλλά παρέχεται και σειρά εξουσιοδοτήσεων προς τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα υπογράψει τη σύμβαση και όποιες τροποποιήσεις καταστούν αναγκαίες.
Στη δανειακή σύμβαση ορίζεται ότι:
-για να εκταμιευτεί κάθε δόση θα πρέπει η Ελλάδα προηγουμένως να είναι συνεπής με όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το μνημόνιο. Η αξιολόγηση θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι γραπτή.
-γίνεται σαφής αναφορά σε εμπράγματα βάρη
-εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση θα πρέπει να εγκριθεί σχετικό, έγγραφο αίτημα από το Eurogroup και την τρόικα, μαζί με τροποποίηση του μνημονίου.
-το ποσό θα καταβάλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ορίζεται τόκος υπερημερίας εάν η Ελλάδα αποτύχει να καταβάλει εμπρόθεσμα τις οφειλές της
-από το ποσό της κάθε δόσης, πρώτα θα καλύπτονται τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αμοιβές, τόκοι υπερημερίας και εν συνεχεία θα διανέμεται το ποσό που απομένει
-το ΕΤΧΣ μπορεί, μετά από γραπτή ενημέρωση, να ακυρώσει όλο ή κάποιο μέρος του δανείου ή να κηρύξει το συνολικό ποσό που έχει ήδη δοθεί ληξιπρόθεσμο και απαιτητό μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους. Αυτό μπορεί να συμβεί, μεταξύ άλλων, σε περίπτωση που αθετηθεί οποιαδήποτε υποχρέωση προκύπτει από τη συγκεκριμένη σύμβαση, συμπεριλαμβανομένου του “να εφαρμοστεί κάθε χρηματοδοτική ενίσχυση σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου, παραλείποντας όμως τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του μνημονίου”.
– το ΕΤΧΣ θα στείλει δικούς του εκπροσώπους οι οποίοι θα κάνουν αξιολογήσεις και ελέγχους
-καθορίζονται αναλυτικοί όροι για τις εγγυήσεις επιστροφής των χρημάτων αλλά και αποζημίωσης του ΕΤΧΣ σε περίπτωση αθέτησης των όρων ακόμα και με νομικές διαδικασίες
-η σύμβαση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει θα εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Ωστόσο, το ΕΤΧΣ μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες και στα ελληνικά δικαστήρια
-ορίζεται επίσης ότι η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα από κάθε δικαίωμα ασυλίας σε σχέση με τα περιουσιακά της στοιχεία (αναφέρεται ενδεικτικά ασυλία έναντι άσκησης αγωγής, κατάσχεσης ή ασφαλιστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων στο μέτρο που δεν απαγορεύεται από τον αναγκαστικό νόμο)
Πέρα από τη σύμβαση, στο νόμο προβλέπεται και η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να καταρτίζει ή να αναθεωρεί με απόφασή του τον κανονισμό λειτουργίας του Συμβουλίου Διαχείρισης και Αξιολόγησης Εγγυητικής Ευθύνης του ελληνικού δημοσίου.