Απάντηση για τα περί καταστροφής γλυπτού στην Ακρόπολη από κομπρεσέρ, σε εργασίες για την απορροή των ομβρίων υδάτων στον Ιερό Βράχο, έδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση του έργου των πολιτιστικών διαδρομών που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του ΥΠΠΟΑ προς το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η υπουργός δήλωσε ότι «επί της ουσίας έχουμε ένα ακόμα fake news. Δυστυχώς κάποιοι επιχειρούν να διασύρουν την Ακρόπολη στοχοποιώντας την και μαζί με αυτήν και τη χώρα. Τα έργα δεν εκτελούνται ούτε από την υπουργό ούτε από τον ΓΓ Πολιτισμού. Τα έργα στην Ακρόπολη εκτελούνται από τις υπηρεσίες και από στελέχη του ΥΠΠΟ, την ΥΣΜΑ και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, βάσει συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου το οποίο τηρείται απαρέγκλιτα».

Σε έγγραφο της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ελένης Μπάνου, αναφέρθηκε η υπουργός, κάνοντας λόγο για «ψεύδη αισχίστου είδους», αναφορικά με όσα διαδίδονται περί καταστροφής γλυπτού. Σύμφωνα με την ίδια, αλλά και την έφορο αρχαιοτήτων, «το κομπρεσέρ σπάει παλιά τσιμέντα που είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν και επιτέλους απομακρύνονται μαζί με τους παλιούς εργοστασιακούς οικίσκους». «Οι εργασίες στην Ακρόπολη γίνονται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες από την ΕΣΜΑ, το ΚΑΣ, τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων και Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ, και ακολουθούν το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει», συμπλήρωσε ο ΓΓ Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ρεπορτάζ του Avgi.gr, φαίνεται πως υπήρξε σοβαρή φθορά γλυπτού από κομπρεσέρ, την ώρα που οι εργασίες στο μνημείο θα έπρεπε να γίνονται χειρονακτικά και με παρουσία αρχαιολόγου. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό καταστροφής αρχαιοτήτων στο κορυφαίο μνημείο μετά από αυτήν τριών πωρόλιθων από αρχαίο τοιχίο, που βρέθηκε κατά τη θεμελίωση του ανελκυστήρα πλαγιάς, όπως είχε καταγγείλει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα. Υπενθυμίζεται επίσης, πως τον Δεκέμβριο του 2020, παρόλο που ο αναστηλωτής των Προπυλαίων, δρ. αρχιτεκτονικής Τάσος Τανούλας, είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της τσιμέντωσης του βράχου, μία απλή βροχή προκαλεί πλημμύρα στο μνημείο με φωτογραφίες και βίντεο να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ενώ έπειτα από αυτό το γεγονός εκπονήθηκε η απαιτούμενη συμπληρωματική υδραυλική μελέτη, που είχε τεθεί ως αναγκαίος όρος για την υλοποίηση των εργασιών από την εγκριτική απόφαση.