Σε θετική τροχιά βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ελληνικό ζήτημα στο πλαίσιο των συζητήσεων στο Euroworking Group την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καθώς δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης.
 
Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», εστάλη στα μέλη του Euroworking Group έκθεση συμμόρφωσης στην οποία αναφέρεται πως «έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιτρέποντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αξιολογήσουν αυτό το προαπαιτούμενο ως ολοκληρωμένο». «Εκτός από την υιοθέτηση της συμφωνημένης νομοθεσίας οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά ενώ η ροή εκτέλεσης των πλειστηριασμών έχει αυξηθεί ενώ η γεωγραφική κάλυψή τους στις περιφέρειες της Ελλάδας έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρεται στην έκθεση συμμόρφωσης.
 
Σημειώνεται ότι το ζήτημα των πλειστηριασμών και του Ελληνικού αποτελούσαν τα δύο προαπαιτούμενα που παρέμειναν ανοιχτά τις τελευταίες μέρες και μπλόκαραν επί της ουσίας την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Στην επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν που εστάλη σήμερα αποτυπώνεται ότι έχουν γίνει επαρκή βήματα και στις δύο περιπτώσεις.
 
«Βάσει των ανωτέρω παρατηρήσεων, το πρόγραμμα του ESM βρίσκεται σε σωστή τροχιά. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα με ένα ποσό που θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, συν ένα ποσό που θα βοηθήσει να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αλλά ενός ποσού που θα βοηθήσει στη δημιουργία ταμειακού αποθέματος», σημειώνεται στην έκθεση συμμόρφωσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Θετικό κλίμα αλλά πιέζει ο χρόνος

 
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκε κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και του κυβερνητικού επιτελείου για την τέταρτη αξιολόγηση, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το εγγύς μέλλον, χωρίς να σταματούν οι συζητήσεις που θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα.
 
«Έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος των προγραμμάτων του ΕΜΣ και του ΔΝΤ. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες για να προχωρήσουν περισσότερο και να ολοκληρωθούν. Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου εκπρόσωπος των δανειστών, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται.
 
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, κατά τις επαφές τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και έως επανέλθουν τα κλιμάκια θα συζητούνται δι΄ αλληλογραφίας τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπάρχουν, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι τεχνικής φύσης. Σημειώνεται πως η επιστροφή τους αναμένεται μετά το Πάσχα.
 

Μετά τα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης

 
Η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ μπορεί να έλαβε το πράσινο φως στο EuroWorking Group της Παρασκευής, ωστόσο η εκταμίευσή της δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το δεύτερο μισό του Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
 
«Ενημερώθηκα ότι η Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG) στις 2 Μαρτίου επιβεβαίωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα της τρίτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος ESM» αναφέρει ο Μάριο Σεντένο σύμφωνα με δημοσίευμα του Real.gr.
 
Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθύμισε πως την ίδια ώρα συνεχίζεται η τεχνική προετοιμασία για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και η προετοιμασία του προγράμματος που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση μετά την ημερολογιακή λήξη του τρίτου μνημονίου.
 
«Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια μεταρρύθμισης» σχολιάζει επίσης ο Πορτογάλος τεχνοκράτης, προσθέτοντας πως πλέον «το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM μετά την ολοκλήρωση των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
 
Παράλληλα, εξήγησε πως «αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την αποδέσμευση της πρώτης υπό- δόση ύψους € 5,7 δισ. το δεύτερο μισό του Μαρτίου».
 
Για τον επικεφαλής του Eurogroup, η Ελλάδα βρίσκεται στον τελευταίο γύρο του ελληνικού προγράμματος του ESM, σημειώνοντας πως «η τέταρτη και η τελική αξιολόγηση συνεχίζεται», καθώς και πως «το τεχνικό έργο των πιθανών νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».
 
«Η Ελλάδα έχει αρχίσει να επιστρέφει στη χρηματοδότηση από τις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμη για τον καθορισμό του πλαισίου μετά το πρόγραμμα» κατέληξε ο Μ. Σεντένο.
 

Ο Βίζερ ζητά προληπτική γραμμή στήριξης


Ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, υποστήριξε ότι θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας η προληπτική γραμμή στήριξης, ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση δεν την επιθυμεί σε καμία περίπτωση. Μίλησε γενικά και αόριστα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε στη χώρα τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο Τ. Βίζερ ζήτησε να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, ισχυριζόμενος ότι τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα αν υπήρχε ένα «δίχτυ ασφαλείας», παρά το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται αυτή την πρόταση, θεωρώντας πως ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο.

Ωστόσο, εκτίμησε πως τελικά θα επιβληθεί προληπτική γραμμή στήριξης, που θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» και σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του μνημονίου. Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι η εφαρμογή των μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια ενώ θα είναι συνδεδεμένη με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.