Με τη συγκατάθεση της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης έγινε δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.
Ο νέος εκλογικός νόμος θα συζητηθεί τελικά στην Ολομέλεια στις 23 και 24 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι πρόκειται για κίνηση πολιτικής εντιμότητας, ενώ ισχυρίστηκε ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Η κατάθεση του εκλογικού νόμου, σε αυτό το διάστημα και με αυτό περιεχόμενο, είναι μια πράξη πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας, απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους, σε ό,τι αφορά και τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου και το περιεχόμενο. Με αυτό το σχέδιο εκλογικού νόμου, ξεκαθαρίζουμε τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού, 3,5 χρόνια πριν από τη λήξη της 4ετίας της παρούσας κυβέρνησης. Είμαστε σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της 4ετίας, σε 3,5 χρόνια δηλαδή, γιατί κανένας απολύτως λόγος δεν υπάρχει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κατάθεση του εκλογικού νόμου, από τώρα, καθαρίζει το πολιτικό τοπίο και ξεκαθαρίζουν και οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού».