Ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.
 
Στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθεί και η πρόταση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών  Νίκου Κοτζιά περί ενός συμφώνου φιλίας, το οποίο θα λειτουργεί ως ένα συνολικό κείμενο διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που χωρίζουν την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ το όνομα που προκρίνεται από την ελληνική πλευρά είναι ο όρος «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» στη σλαβική γλώσσα, δηλαδή «Republika Gorna Makedonija».
 

Ο Κοτζιάς απορρίπτει την πρόταση Νίμιτς
 

Μιλώντας την Τρίτη στην ΕΡΤ, ο Ν. Κοτζιάς  τόνισε πως είναι σημαντικό η λέξη να είναι στη σλαβική γλώσσα και πως η ελληνική πλευρά προτείνει να είναι αμετάφραστη.
 
Την ίδια στιγμή ο υπουργός υπογράμμισε πως δε γίνεται να γίνει δεκτή η πρόταση του Μ. Νίμιτς για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος της γειτονικής χώρας μέχρι την ένταξη της στην ΕΕ. 
 
Υποστήριξε μάλιστα πως η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει ένα σύμφωνο το οποίο προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνταγματικές επιταγές για την επικύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας, ενώ οποιαδήποτε αλλαγή αν δεν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, θα υπόκειται σε αναθεώρηση από μια επόμενη κυβέρνηση.
 
Στον αντίποδα βρίσκονται οι ΗΠΑ οι οποίες τονίζουν πως θα στηρίξουν με όλα τα μέσα τις προσπάθειες του Νίμιτς, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.
 
«Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

ΑΝΕΛ: Επιμένουμε για τον όρο «Μακεδονία»
 

Σε συνέντευξη στην στον Real FM, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου ερωτηθείσα για τις πληροφορίες σχετικά με τη θέση της ελληνικής πλευράς για το όνομα «Gorna Makedonija» απάντησε πως πρόκειται για «μία πληροφορία σε επίπεδο φήμης και υποθετικού σεναρίου».
 
«Εκφράζουμε την πάγια θέση μας, ότι δεν δεχόμαστε τον όρο ‘’Μακεδονία’’ ή παράγωγό του για τα Σκόπια» τόνισε.