Με τις ψήφους ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης οι τέσσερις συμβάσεις για την εξόρυξη πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη
Την έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής έλαβαν οι τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Κατά την ψηφοφορία, το ΚΙΝΑΛ ψήφισε και τις τέσσερις συμβάσεις ενώ η Ελληνική Λύση τις δύο από αυτές που αφορούν το Ιόνιο, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών», με εξαίρεση τον Νίκο Φίλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον Σάκη Παπαδόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι, που καταψήφισαν. Η αξιωματική αντιπολίτευση δέχθηκε σφοδρή κριτική, δεδομένου πως οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατατέθηκαν αυτούσιες στη Βουλή από την παρούσα κυβέρνηση. Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προχωρά σε πλήρη αποκρατικοποίηση της «Ελληνικά Πετρέλαια», η οποία εταιρεία εμπλέκεται στις συμβάσεις.
Άλλωστε, την περασμένη Τρίτη ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν αφού έγινε γνωστή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τους συνέστισε «πολιτική ψυχοθεραπεία».
«Έχουμε δει κυβιστήσεις και αλλαγές θέσεων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά τόσο σύντομη και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση ομολογώ ότι δεν θυμάμαι. Λέω ότι ερχόμασταν στην επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής να αναγνωρίσουμε την συνεισφορά των κ.κ. Μανιάτη και Σταθάκη στο θέμα των υδρογονανθράκων και σκεφτόμασταν ότι ο ΣΥΡΖΑ θα μας έλεγε ότι ερχόμαστε να οικειοποιηθούμε το έργο του» ανέφερε, για να προσθέσει «Αντ’ αυτού φτάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις που υπέγραψε 10 μέρες πριν τις εκλογές σε πανηγυρική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Τελικά η ζωή είναι το καλύτερο κινηματογραφικό σενάριο πάντα υπάρχουν εκπλήξεις για να μην πλήττουμε».
Αναλυτικά οι συμβάσεις που ψηφίστηκαν:
- Ψηφίστηκαν οι τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, από την Ολομέλεια της Βουλής. To σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 180 ψήφους «υπέρ», 27 «κατά» και 75 «παρών».
- Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Repsol Exploracion S.A”και “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή “Ιόνιο”, Δυτική Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 181 ψήφους «υπέρ», 27 «κατά» και 74 «παρών».
- Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Total E&P Greece B.V”, “ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V” “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή “Νοτιοδυτικά Κρήτης”, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 172 «υπέρ», 36 «κατά» και 74 «παρών».
- Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Total E&P Greece B.V”, “ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V” και “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή “Δυτικά Κρήτης”, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 172 «υπέρ», 36 «κατά» και 74 «παρών».
Και νέες περιοχές στο στόχαστρο των εξορύξεων
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας για τις θαλάσσιες περιοχές στο κεντρικό Ιόνιο και νότια της Κρήτης που δεν έχουν παραχωρηθεί έως τώρα για έρευνες υδρογονανθράκων, διαπιστώνει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), από τις παρουσιάσεις που κάνει τους τελευταίους μήνες σε συνέδρια και συναντήσεις στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ Γιάννη Μπασιά, δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον να εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες, οπότε θα ακολουθηθεί η διαδικασία που εφαρμόστηκε νωρίτερα και με τις περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης. Δηλαδή, εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρίες, προκήρυξη διαγωνισμού, υπογραφή και κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.
Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, όπως εκτίμησε ο κ. Μπασιάς, στις θαλάσσιες περιοχές που παραχωρήθηκαν αναμένονται μετά από περίπου τρία χρόνια, οπότε και θα είναι διαθέσιμη η τεχνολογία που απαιτείται για έρευνες στα θαλάσσια βάθη της περιοχής που φθάνουν και τα 3600 μέτρα. Ενθαρρυντικά είναι εξάλλου, εκτιμά ο ίδιος, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία των δεδομένων της χερσαίας περιοχής στα Ιωάννινα όπου η γεώτρηση, πάντα για ερευνητικούς σκοπούς και όχι ακόμη για παραγωγή υδρογονανθράκων, τοποθετείται στο 2021. Όπως επεσήμανε, η περιοχή γεωλογικά αποτελεί συνέχεια της Αλβανίας, όπου υπάρχουν σημαντικές ανακαλύψεις υδρογονανθράκων.
Νωρίτερα – μέσα στο 2020 – η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων προγραμματίζει με την Έντισον ερευνητική γεώτρηση στο Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, όπου, ο υπό διερεύνηση γεωλογικός στόχος είναι της τάξης των 140 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου.