Ύμνους για το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και το ενεργειακό του πρόγραμμα επεφύλασσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, σε διάλεξή του σε εκδήλωση του πανεπιστημίου για την Ενέργεια, ρίχνοντας βάρος στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα.
 
Υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και ασφάλεια ως «περιφερειακού ενεργειακού κόμβου» και τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή για την ενίσχυση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα, ο πρέσβης απεύθυνε προσωπικές ευχαριστίες στον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αλκιβιάδη Στεφανή, τον πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο, αλλά και τον ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου Πειραιά.
 
Ο Τζ. Πάιατ έκανε ειδική αναφορά στη σημασία του αγωγού ΤΑΠ για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και στην επέκταση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα. Μάλιστα, αναφορικά με τις επενδύσεις στον τομέα της ρευστοποίησης φυσικού αερίου, υποσχέθηκε πως «είναι μόνο η αρχή» των αλλαγών που έρχονται, αφού σημείωσε πως οι ΗΠΑ αναδύονται ως σημαντικός εξαγωγέας ενέργειας. Δεν παρέλειψε επίσης να υπενθυμίσει τις ανακοινώσεις που έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο στον Λευκό Οίκο, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.
 
Ακολούθως, ο πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο και τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, καθώς και στο έργο του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο, όπως τόνισε, «είναι ένα ακόμη βήμα προς την εγκαθίδρυση της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου».
 
Στο πλαίσιο αυτό, επιτέθηκε κατά των αγωγών Nord Steam 2 και TurkStream χαρακτηρίζοντας τα έργα «ασύδοτα», υπογραμμίζοντας πως θα αυξήσουν την κυριαρχία μίας μόνο χώρας στην αγορά της Ευρώπης. Όπως εξήγησε, τα έργα αυτά θα παρακάμψουν την Ουκρανία ως χώρα διέλευσης, θα αυξήσουν την ευπάθεια της Πολωνίας και των Βαλκανίων, και θα εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου.
 
Ο Αμερικανός διαμήνυσε πως κανένα από τα παραπάνω αποτελέσματα δεν είναι επιθυμητό, υποστηρίζοντας πως αυτά θα δώσουν στη Ρωσία νέα ώθηση για να αναγκάσει την Ευρώπη να δεχτεί πολιτικά αιτήματα «σε αντάλλαγμα για την παροχή βασικών ανθρώπινων αναγκών, μιας σταθερής πρόσβασης σε ενεργειακό εφοδιασμό». Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Nordstream 2 έναι «πολιτικό σχέδιο», υποστηρίζοντας πως αυτό δείχνει και η στάση του Βερολίνου.
 
Αμέσως μετά, ο πρέσβης στάθηκε στη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ κατά την περσινή επίσκεψή του στην Πολωνία, πως «οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια για να εξαναγκάσουν τα έθνη σας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να το κάνουν».
 

Πρέσβης πετρελαϊκών συμφερόντων

 
Στη συνέχεια, ο Τζ. Πάιατ έκανε ειδικές αναφορές σε ελληνικές και αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, με αφορμή των ενδιαφέρον πολυεθνικών από τις ΗΠΑ για «ευκαιρίες ιδιωτικοποιήσεων».
 
Συγκεκριμένα, αρχικά επεφύλασσε κολακευτικά λόγια για την ελληνική Energean και τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της, ενώ υπογράμμισε το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ. Ακολούθως, ανέφερε το ενδιαφέρον της ExxonMobil για συνεργασία με την γαλλική Total και τ ΕΛΠΕ για γεωτρήσεις σε ελληνικά ύδατα. Επίσης, υπογράμμισε το ενδιαφέρον της General Electric για την αγορά της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
 
Τονίζοντας τη δυνατότητα να φέρουν στη χώρας «δισεκατομμύρια δολάρια από ξένες άμεσες επενδύσεις και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα», σημείωσε πως οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία, υπογράμμισε, θα φέρει επενδύσεις στο ελληνικό σύστημα.
 
Ο πρέσβης συνέχισε τονίζοντας πως η ενέργεια είναι ένας τομέας που θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίζοντας στην Ελλάδα τον ρόλο του ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξυμνώντας την εταιρεία ΤΕΡΝΑ και την εταιρεία του υπόδικου, Ευάγγελου Μυτιληναίου, για την κατασκευή ενός μεγάλου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Λιβύη.
 
Ο Αμερικανός κατέληξε υμνώντας την ελληνοαμερικανική φιλία ως «ισχυρότερη από ποτέ» και τα ενεργειακά ζητήματα, και την ενεργειακή διπλωματία, ως μέσα που έχουν φέρει ιδιαιτέρως κοντά τις δύο χώρες.
 

«Απαράδεκτη η κράτηση των στρατιωτικών»

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρέσβης έκανε κατά την ομιλία του αναφορά στην υπόθεση της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, η οποία όμως δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο της ομιλίας που δημοσίευσε η αμερικανική πρεσβεία.
 
Συγκεκριμένα, φέρεται να χαρακτήρισε την κράτηση απαράδεκτη η και τόνισε πως θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει σπίτι τους, στο πνεύμα της συμμαχικής σχέσης, εδώ και πολύ καιρό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Τζ. Πάιατ ανέφερε ότι η Ελλάδα έρχεται κάθε ημέρα αντιμέτωπη με απρόβλεπτες συμπεριφορές. Όπως φέρεται να διευκρίνισε, είτε πρόκειται για συγκρούσεις σκαφών στο ανατολικό Αιγαίο είτε για την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει σπίτι τους στο πνεύμα της συμμαχικής μας σχέσης εδώ και πολύ καιρό.
 
«Πιστεύω ότι για τις ΗΠΑ, αναλογιζόμενος τις προκλήσεις της στρατηγικής κατεύθυνσης της Τουρκίας, δεν έχουμε σημαντικότερο σύμμαχο από την Ελλάδα» φέρεται επίσης να τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα.