Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να συνεδριάσει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενώ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο το θέμα των Ελλήνων στρατιωτών.
 
Συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη από τις τουρκικές αρχές θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, καθώς μετά τα όσα έγιναν την Δευτέρα, η Αθήνα προσπαθεί να κάνει μία ασφαλή πρόβλεψη για τις προθέσεις της Άγκυρας.
 
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα των Ελλήνων στρατιωτικών κατά της προφυλάκισης και έτσι θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή. 
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του news247, παρότι οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στην φυλακή από τη Δευτέρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία, αφού τα δείγματα που έδωσε η Άγκυρα συντείνουν πως δεν θα υπάρξει μείζων εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε θα επιβεβαιωθούν τα «κατασκοπευτικά και συνωμοσιολογικά σενάρια- όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος- περί «ανταλλαγής» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες και ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.
 
Αναφορικά με όσους συγχέουν την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο δικηγόρος ενός εκ των 8 Τούρκων ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν επιτρέπει παζάρεμα ή ανταλλαγή. «Από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου και μάλιστα υπό τριπλή μορφή, που απαγορεύει την έκδοση, δεν είναι όχι μόνο ηθικά, αλλά ούτε και νομικά επιτρεπτό, η παράδοση οποιοδήποτε είδους, οποιοδήποτε παζάρεμα ή ανταλλαγή» υπογράμμισε ο Χρήστος Μανωλόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Focus Press του Άτλας TV Κεντρικής Μακεδονίας.
 

Παρέμβαση της ΕΕ ζητά ο Καμμένος


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει θέση για την υπόθεση της κράτησης των στρατιωτικών, επισημαίνοντας πως η υπόθεση «αφορά και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Προανήγγειλε διάβημα στην Υπάτη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ανέφερε ότι θα ενημερώσει και το ΝΑΤΟ για την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να λύνονται με ειρηνικό τρόπο. «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση».
 

Ευχολόγια από την Κομισιόν 

 
Τους ήπιους τόνους με τους οποίους η Κομισιόν αντιμετωπίζει το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, παρά το γεγονός πως από την Ελλάδα εμφανίζεται ως ένα «ευρωπαϊκό ζήτημα», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν προετοιμάζεται κανονικά για την Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου.
 
Την ελπίδα της Κομισιόν για την ταχεία και θετική επίλυση του ζητήματος της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία εξέφρασε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
 
Ο ίδιος δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για το περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, υπογραμμίζοντας πως ενημερώθηκαν και οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ από τον Έλληνα υπουργό, Πάνο Καμμένο.
 
«Εμείς, στην Επιτροπή, ελπίζουμε σε μία ταχεία και θετική εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα, σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να γίνεται μεταξύ δύο γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Μ. Σχοινάς.
 
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως σε ερώτηση σχετικά με την προγραμματισμένη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε πως η Επιτροπή εργάζεται για την προετοιμασία της Συνόδου, προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες διεργασίες για την πραγματοποίησή της.
 

«Δεν μπορούν να γίνουν βέβαιες προβλέψεις»


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτίμησε ότι η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί σε «διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ», αν και επισήμανε πως δεν μπορούν να γίνουν βέβαιες προβλέψεις. Υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους και προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών.

«Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις. Εκτιμούμε ότι δεν θα οδηγηθεί σε ένα διπλωματικό θρίλερ που θα διαρκέσει επ΄αόριστον. Σε  αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστούμε την δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες αξιωματικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη. Ό,τι πρέπει να γίνει από την ελληνική κυβέρνηση γίνεται», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.