Στην άτυπη, μονοήμερη Σύνοδο που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στο επίκεντρο είναι δύο ζητήματα, καθώς θα διεξαχθούν και δύο ξεχωριστές συνεδρίες. Το πρώτο είναι αυτό του μεταναστευτικού, ενώ το δεύτερο αυτό της 60ης επετείου της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου 2017. Παρόλα αυτά, η προεδρία του Τραμπ, και οι επιλογές του στις πρώτες μέρες διακυβέρνησης του, απασχολεί εξίσου τους αρχηγούς της ΕΕ.
 

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ με «φόντο» το Κυπριακό

 
Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος ενημέρωσε τον Α.Τσίπρα για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία, και ειδικότερα σε ό,τι αφορα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικων σχέσεων.

Από πλευράς του, ο Α.Τσίπρας υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ως προς το οικονομικό πρόγραμμα συμφωνήθηκε ότι πρέπει ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.

 


Κερν: Το Brexit θα μπορούσε να είναι καταλύτης για μια ισχυρή, πιο ενωμένη Ευρώπη
 

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για μια ισχυρή Ευρώπη, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής. «Σήμερα έχουμε αρκετά ανάμικτα συναισθήματα, για να είμαι ειλικρινής, διότι οι απτές πλευρές της πολιτικής του (νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ εγείρουν κάποιες ανησυχίες», δήλωσε ο Κ.Κερν.

«(Το Brexit) θα μπορούσε να είναι καταλύτης για μια ισχυρή, περισσότερο ενωμένη Ευρώπη, είναι ένας κώδωνας κινδύνου… Η (σύνοδος της) Ρώμη(ς) είναι μια καλή στιγμή για να διευθετηθούν κάποια από τα ανοιχτά ζητήματα και έχουμε πολλά: φορολογική πολιτική, αλληλεγγύη, μετανάστευση, άρα θα μπορούσε να έχουμε κάποια οφέλη από αυτή την εξέλιξη», πρόσθεσε.


Ολάντ: Απαράδεκτες οι πιέσεις του Τραμπ στην Ευρώπη 

 

Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τις πιέσεις που ασκεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να ασκείται μέσω ενός κάποιου αριθμού δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ πίεση όσον αφορά το τι πρέπει να είναι ή να μην είναι πια η Ευρώπη», δήλωσε ο Φ.Ολάντ προσερχόμενος στην σύνοδο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν ενωμένες προς όφελος της δικής τους ασφάλειας παρά να επιδιώκουν να εξασφαλίσουν σε εθνικό επίπεδο ειδικές χάρες από την Ουάσινγκτον, πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει μέλλον με τον Τραμπ αν αυτό δεν καθοριστεί από κοινού» από τους Ευρωπαίους, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ «θα πρέπει να το καταλάβει αυτό επειδή εκείνο που μετράει είναι η εσωτερική αλληλεγγύη της Ευρώπης” και “αυτό που διακυβεύεται είναι η μοίρα της ΕΕ».

«Πολλές χώρες θα πρέπει να σκεφτούν ότι το μέλλον τους βρίσκεται πρωτίστως εντός της ΕΕ παρά να φαντάζονται δεν ξέρω και εγώ ποια διμερή σχέση με τις ΗΠΑ, μολονότι είναι φυσιολογικό ο καθένας να μιλάει με τον Αμερικανό πρόεδρο», υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος Ολάντ και τόνισε ότι «οφείλουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή θεώρηση του μέλλοντός μας».«Ποιος ξέρει τι θέλει πραγματικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κυρίως σε σχέση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία», αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι ο Φ.Ολάντ το Σάββατο απεύθυνε κάλεσμα στην Ευρώπη να ενωθεί και να δώσει μια «αυστηρή» απάντηση στον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος είχε δηλώσει για το Brexit ότι είναι «κάτι το καταπληκτικό».

 

Γιουνκέρ: Δεν νιώθω να απειλούμαι από τον Τραμπ 


Προσερχόμενος στην ίδια σύνοδο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ρωτήθηκε εάν νιώθει να απειλείται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Όχι, δεν νιώθω να απειλούμαι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία», δήλωσε.