«Καλό κλίμα» μετέφερε μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο, υπογραμμίζοντας πως κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλείς των δανειστών υπήρξε συμφωνία για τη σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, ενώ ικανοποίηση υπήρξε και για την επίτευξη του στόχου για την καταβολή οφειλών του Δημοσίου.
 
Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε πως στη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου την Παρασκευή, θα εξεταστεί η αξιολόγηση των «θεσμών», αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
 
«Μια ικανοποιητική αξιολόγηση, υπό τους όρους της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM.
 

Το κλειδί της υποδόσης στις ληξιπρόθεσμες

 
Όπως μεταφέρεται, στην πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των «θεσμών» με το οικονομικό επιτελείο υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών για σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Παράλληλα υπήρξε συμφωνία και για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και έτσι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ την προσεχή Πέμπτη στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ESM.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ, στις σημερινές συναντήσεις:
 

  • Διαπιστώθηκε ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση πάνω από τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει σε επίπεδα πάνω από το 2,2% του ΑΕΠ η οποία αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Στη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκε το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος το οποίο όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση θα διανείμει σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Για το 2018 έγινε συζήτηση η οποία, όπως σημειώνεται «πήγε καλά». Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και το τέλος της εβδομάδος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπάρχει χρόνος ως και την κατάθεση του προϋπολογισμού στα τέλη Νοεμβρίου.
  • Υπήρξε συμφωνία για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ από τον ESM την Πέμπτη. Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου. Η καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο ήταν 1,5 δισ. ευρώ ή 1,25 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος αυτό επιτεύχθηκε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν πολλοί φορείς όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ΕΦΚΑ αλλά και ο ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το καλοκαίρι του 2016 είχαν καταβληθεί για τον σκοπό αυτόν 1,5 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες και τώρα 1,25 δισ. ευρώ σε 2,5 μήνες.

 
Παράλληλα, αναφέρεται πως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μαζί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα και της δόσης, που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας για την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
 

Στο τραπέζι των δανειστών ο εξωδικαστικός

 
Με το ζήτημα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ, ασχολήθηκαν τη Δευτέρα οι δανειστές, ενώ αναμένεται να συνεχίσουν και την Τρίτη σε νέα συνάντηση. Επιπροσθέτως, την Πέμπτη αναμένεται να ασχοληθούν και με το ζήτημα των ελεύθερων επαγγελματιών.
 
Αναφορικά με την ελληνική πρόταση για τους μικροοφειλέτες, προβλέπει να μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία όσοι κρίνονται βιώσιμοι και έχουν θετικό ΕBITDA την τελευταία χρονιά πριν από την αίτηση, ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
 

Το πρόγραμμα της Τρίτης

 
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά και ζητήματα που αφορούν την ενέργεια θα τεθούν επί τάπητος αύριο Τρίτη, κατά τις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών.
 
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των αυριανών επαφών κυβέρνησης-δανειστών αναμένεται να περιλαμβάνει:

  • 09.30 Ενέργεια (Γ. Σταθάκης)
  • 11.00 Στρατηγική ανάπτυξης/ Αναπτυξιακή Τράπεζα (Δ. Παπαδημητρίου)
  • 12:00 Χρηματοπιστωτικά – εξωδικαστικός συμβιβασμός (Δ.Παπαδημητρίου, Ευκλ.Τσακαλώτος, Στ.Κοντονής, Έφη Αχτσιόγλου)
  • 14:30 Επισκόπηση προγράμματος (Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου, Δ. Λιάκος)