Την ώρα που το μήνυμα που εξέπεμπε το Eurogroup της Δευτέρας έδινε το στίγμα για «πολύ απαιτητική τέταρτη αξιολόγηση», το ΔΝΤ ενίσχυε τον προβληματισμό για την πορεία της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων και μεταρρυθμίσεων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα «αντίμετρα» που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για τα προϊόντα του «κόφτη», την περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου το 2020.
Σύμφωνα με τα όσα συζητά το ΔΝΤ, είναι πολύ πιθανό να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση την εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου και των συντάξεων από το 2019, καθώς επιμένει στις εκτιμήσεις πως το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 1,5%. Εκτιμήσεις που αμφισβητούν, σε μια τέτοια περίπτωση, και την εφαρμογή των «θετικών μέτρων» που προετοιμάζει η κυβέρνηση ως αντίμετρα στα παραπάνω.
Στη στάση του αυτή, το ΔΝΤ μοιάζει συναντά τη στήριξη του ESM, καθώς μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του διαμήνυσε πως είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν από τις αρχές του 2019 οι περικοπές στις συντάξεις.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εμφανίζεται να διαφωνεί με τις παραπάνω αναλύσεις, εκτιμώντας το πρωτογενές πλεονάσματα του 2017 ως μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ. Όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που στα στοιχεία που θα δοθούν για το πλεόνασμα στις 23 Απριλίου επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης, τότε θα κριθεί δύσκολο να μην ικανοποιούνται και οι αντίστοιχοι στόχοι για το 2018 και το 2019, γεγονός που με τη σειρά του θα σημαίνει πως δεν θα χρειαστούν τα μέτρα των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019.
Σημειώνεται επίσης, πως εκτός του ορόσημου του Απριλίου, στην κυβέρνηση αναμένουν το αντίστοιχο του Ιουνίου, που θα γίνει γνωστός ο ρυθμός ανάπτυξης για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2018, που επίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας προέκυψε το θετικό σήμα για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, με τα προαπαιτούμενα που περιλάμβανε η τέταρτη αξιολόγηση να υπολογίζονται σε 88, και την πορεία εφαρμογής τους να αναμένεται να κρίνει την πορεία των συζητήσεων, αφού οι δανειστές απαιτούν στο Eurogroup του Ιουνίου να έχουν κλείσει όλες οι υποχρεώσεις.
Νωρίτερα, στις αρχές Μαΐου, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ στις 5 του ίδιου μήνα, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών. Στα τέλη του Μαΐου, ένα ακόμη Eurogroup, στο οποίο οι δανειστές επιθυμούν να έχουν στα χέρια τους την τεχνική συμφωνία επί των προαπαιτούμενων, με το βάρος να αναμένεται τότε να πέσει στα πολιτικά ζητήματα, όπως τα μέτρα ρύθμισης του χρέους, τα αδιάθετα κονδύλια του προγράμματος του ESM, το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας και άλλα.
«Πολύ απαιτητική η τέταρτη αξιολόγηση»
Τη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εκταμιευθεί εντός του Μαρτίου η υποδόση των 5,7 δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα. Έγιναν συζητήσεις σχετικά με την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα. Η δεύτερη υποδόση, ύψους 1 δισ. αναμένεται να δοθεί αργότερα για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει κανονικά η συγκεκριμένη διαδικασία και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι θα πρέπει μέχρι τις 21 Ιουνίου να έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας για την «μεταμνημονιακή» περίοδο, που θα επιβάλουν οι δανειστές.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς βρισκόμαστε εκατό ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Έως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Απρίλιο, δεύτερον, τα μέτρα για το χρέος και τρίτον, την εποπτεία για τη “μετά το πρόγραμμα εποχή”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα «σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία» της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη «μεταμνημονιακή» εποχή. Υπογράμμισε πως η τέταρτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να αποτελέσει τυπική διαδικασία. «Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε. Η ολοκλήρωση 88 προαπαιτούμενων είναι πολύ απαιτητική».
Για «σφικτά χρονοδιαγράμματα» μίλησε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να λάβει την «πλήρη κυριότητα» των πολιτικών που θα ακολουθηθούν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.