Σε κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Χοσέ Αγκιλάρ, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην παρουσία της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Κορνίλια Ερνστ στο Ακρωτήρι Πράσο της Σάμου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση αστυνομικών με καλυμμένα πρόσωπα και χωρίς διακριτικά σχετικά με την άφιξη προσφύγων το ίδιο πρωί, από τους οποίους εντοπίστηκαν 5 και αγνοούνται τα ίχνη άλλων 19 ατόμων.

Kλιμάκιο της Επιτροπής είχε συνάντηση με οργανώσεις στο νησί. Ο κ. Χούλης, που είχε κληθεί να ενημερώσει για καταγγελίες παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προέτρεψε το κλιμάκιο να συνοδεύσει οργάνωση που είχε ενημερωθεί για την άφιξη προσφύγων και θα προσπαθούσε να τους εντοπίσει για να τους δώσει τις πρώτες βοήθειες. Αναφερόμενος στο γεγονός, ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για «πολύ περίεργο περιστατικό» και σημείωσε ότι θα ζητήσει τη διερεύνηση εισαγγελέα, μεταξύ άλλων για την «”εσωτερική πληροφόρηση” τοπικών δικηγόρων», όπως έγραψε στο Twitter, ενώ σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου πως «είναι εξαιρετικά περίεργο πώς αυτό το άτομο γνώριζε πού είχαν πάει αυτοί οι άνθρωποι».

«Αρχίζει να διαμορφώνεται μια ρητορική ότι η απλή τηλεφωνική επικοινωνία κάποιων ανθρώπων με έναν υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον καθιστά διακινητή. Την πλήρη απογύμνωση των προσφύγων από τα δικαιώματά τους, ακόμη και από το δικαίωμα στη ζωή μερικές φορές, την γνωρίζουμε, τώρα όμως μαθαίνουμε και την παρέμβαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ως προς τους εντολείς των δικηγόρων; Απαγορεύεται η επικοινωνία ενός εξαθλιωμένου ή μιας εξαθλιωμένης προσφύγισσας με έναν δικηγόρο; Αντί να αναφερθεί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην εξαφάνιση 19 ανθρώπων, στοχοποιεί αυτόν που παρενέβη ώστε να διασωθούν πέντε άνθρωποι από τη βίαιη επαναπροώθηση; Αυτή ακριβώς η αντιπαράθεση του Υπουργείου με τους δικηγόρους φτάνει μέχρι το σημείο να περιορίζεται δραστικά η είσοδος τους στα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα φιλοξενίας ή και κράτησης στα νησιά. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ανάγονται στον πιο επικίνδυνο εχθρό; Ή απλώς η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει ένα χώρο όπου θα μπορεί να παραβιάζει πλήρως τα δικαιώματά τους; Να τους απαγάγει και να τους βάζει σε βάρκες και να τους ρυμουλκεί στην Τουρκία;», αναφέρει η Εναλλακτική Παρέμβαση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:

Υπερασπίζοντας τους υπερασπιστές δικαιωμάτων

Η Εναλλακτική Παρέμβαση καταγγέλλει τη στοχοποίηση του δικηγόρου Δημήτρη Χούλη

Μπορούμε άραγε οι δικηγόροι να μιλάμε για τις παράνομες επαναπροωθήσεις που γίνονται στο Αιγαίο και στα χερσαία σύνορα στον Έβρο; Μπορούμε άραγε οι δικηγόροι να έχουμε εντολείς που μόλις εισήλθαν στη χώρα; Κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις, την φτώχεια και την καταπίεση; Είναι άραγε οι πρόσφυγες ο εχθρός που θέλει αυτή η κυβέρνηση να κατασκευάσει;

Στις 3.11.2021 και ενώ, μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) βρίσκονταν στο νέο ΚΥΤ στη Σάμο, οργάνωση ενημέρωσε επί τόπου τους παρευρισκόμενους για την άφιξη προσφύγων στο νησί καθώς και για την πιθανή επαναπροώθηση τους από το Λιμενικό στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Όταν η ευρωβουλευτής της Ν.Δ επιχείρησε να διαψεύσει τις καταγγελίες, ο συνάδελφος δικηγόρος και γνωστός για τις δημόσιες καταγγελίες του για την παράνομη και συστηματική παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές, κάλεσε με σθένος το κλιμάκιο να μεταβεί στο σημείο της άφιξης. Θέλει θάρρος στις δεδομένες συνθήκες των νησιών του Αιγαίου, και στο πλαίσιο μιας ακραίας αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπου στοχοποιούνται συνεχώς οργανώσεις και άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους εξαντλημένους πρόσφυγες, ή καταγγέλλουν τις παράνομες πράξεις των αρχών, να καλέσεις το κλιμάκιο του Ευρωκοινοβουλίου να μεταβεί στο σημείο. Ακριβώς όμως αυτή η στάση του συναδέλφου, αποκάλυψε και απέδειξε για άλλη μια φορά την πρακτική αυτή. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής της Αριστεράς Κορνίλια Ερνστ που συνόδευσε την οργάνωση και τον δικηγόρο στο σημείο. Το σημείο είχε αποκλειστεί από μαυροφορεμένους με full face χωρίς διακριτικά αστυνομικούς, πάγια τακτική των ομάδων της Ελληνικής Αστυνομίας που συμμετέχουν στις επαναπροωθήσεις. Η παρουσία της Ευρωβουλευτού αποτέλεσε την αιτία της πρόσβασης στην περιοχή όπου μετά από εκκλήσεις των ανθρώπων και δηλώνοντας την ταυτότητα της, τη μη αστυνομική ταυτότητα τους, εμφανίστηκαν τέσσερις νεαροί φοβισμένοι άνδρες από τη Σομαλία και μια γυναίκα. Αυτοί είχαν ξεφύγει από την αστυνομία. Οι υπόλοιποι είχαν εξαφανιστεί. Όσο κρύβονταν, ακούγονταν πυροβολισμοί.

Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας διερεύνησης, είδαν το πλοίο του Λιμενικού να κατευθύνεται με ταχύτητα προς την Τουρκία.

Μετά από αυτή την καθοριστική παρέμβαση του συναδέλφου Δημήτρη Χούλη και της ευρωβουλευτού Κορνιλίας Ερνστ, οι μαρτυρίες των ίδιων και το αποδεικτικό υλικό θα παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Ακριβώς όμως αυτή η παρέμβαση του συναδέλφου έχει αποτελέσει για άλλη μια φορά αιτία στοχοποίησης και απειλών. Ο ίδιος ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου άφησε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου την υπόνοια ότι η γνώση του για την παρουσία προσφύγων τον καθιστά ύποπτο για διακίνηση μεταναστών. Αρχίζει να διαμορφώνεται μια ρητορική ότι η απλή τηλεφωνική επικοινωνία κάποιων ανθρώπων με έναν υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον καθιστά διακινητή. Την πλήρη απογύμνωση των προσφύγων από τα δικαιώματα τους, ακόμη και από το δικαίωμα στη ζωή μερικές φορές, την γνωρίζουμε, τώρα όμως μαθαίνουμε και την παρέμβαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ως προς τους εντολείς των δικηγόρων; Απαγορεύεται η επικοινωνία ενός εξαθλιωμένου ή μιας εξαθλιωμένης προσφύγισσας με έναν δικηγόρο; Αντί να αναφερθεί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην εξαφάνιση 19 ανθρώπων, στοχοποιεί αυτόν που παρενέβη ώστε να διασωθούν πέντε άνθρωποι από τη βίαιη επαναπροώθηση; Αυτή ακριβώς η αντιπαράθεση του Υπουργείου με τους δικηγόρους φτάνει μέχρι το σημείο να περιορίζεται δραστικά η είσοδος τους στα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα φιλοξενίας ή και κράτησης στα νησιά. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ανάγονται στον πιο επικίνδυνο εχθρό; Ή απλώς η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει ένα χώρο όπου θα μπορεί να παραβιάζει πλήρως τα δικαιώματα τους; Να τους απαγάγει και να τους βάζει σε βάρκες και να τους ρυμουλκεί στην Τουρκία;

Απέναντι σε αυτή την στοχοποίηση του συναδέλφου Δημήτρη Χούλη στεκόμαστε αντίθετοι, αλληλέγγυοι με την προσπάθεια του να καταγγείλει και να αποκαλύψει τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, απέναντι στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τους κυνηγημένους από τις δικτατορίες και τους πολέμους αλλά και από την ελληνική αστυνομία και το λιμενικό.