Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθούν στις 18:30 στις Βρυξέλλες και με αυτό το ραντεβού θα ξεκινήσει το τριήμερο πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού. Σε συνέντευξή του στην Bild πριν την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως το κλείσιμο των συνόρων μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. δεν είναι αποδεκτό.

Την Πέμπτη στις 11:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας με θέμα το προσφυγικό, ενώ στις 12:00 της ίδιας ημέρας,  θα υπάρξει εντεκαμερής συνάντηση με 10 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τουρκία και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα και λίγο αργότερα θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τέλος, την Παρασκευή στις 10:00 το πρωί, είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Υπό την πίεση της ΕΕ η Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει δώσει προθεσμία τριών μηνών για την αποκατάσταση κενών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΕ απειλεί να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ένα διάστημα το πολύ δύο ετών, όπως έσπευσε να προαναγγείλει η Αυστρία.
 
Την «απαισιοδοξία» του σχετικά με την προοπτική εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας, εξέφρασε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έχει καταστήσει το σφράγισμα των βόρειων συνόρων της Ελλάδας μόνιμη επωδό της ρητορικής του.
 
Σημειώνεται ότι με την επιβολή ποσοστώσεων στην υποδοχή αιτούντων άσυλο που υιοθετήθηκαν από την Κομισιόν, αντίθετες είναι η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, οι οποίες έκαναν τη Δευτέρα λόγο για την εφαρμογή «σχεδίου Β» επικαλούμενες ανεπάρκειες που προσάπτουν στην Ελλάδα στη διαχείριση των συνόρων της.
 
Το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος του διαδρόμου των Βαλκανίων, τον οποίο πήραν 800.000 άνθρωποι κατά τη διάρκεια του 2015, με το σφράγισμα κυρίως των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αποτελεί την εναλλακτική της ομάδας «Βίζενγκραντ»
 
«Δεν ετοιμάζουμε ένα σχέδιο Β διότι το θέλουμε, αλλά διότι η εφαρμογή μίας ευρωπαϊκής λύσης καθυστερεί πολύ», δήλωσε χθες ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία ανακοίνωσε χθες την εισαγωγή γενικευμένων ελέγχων στα σύνορά της με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία για να «φρενάρει» την είσοδο αιτούντων άσυλο, σε δώδεκα σημεία εισόδου με τις γειτονικές της χώρες. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Πόποφσκι κατέβασε τους τόνους εξηγώντας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard, ότι το πλήρες σφράγισμα των συνόρων «δεν θα ήταν, αυτή τη στιγμή, το καλύτερο σενάριο».
 
Από την πλευρά της η Ελλάδα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι εκπλήρωσε τη δέσμευση της για την κατασκευή των τεσσάρων από τα πέντε hot spot, ενώ συμφώνησε στην έναρξη της νατοϊκής επιχείρησης για την αποτροπή της εξόδου από τα τουρκικά παράλια.
 
Το Βερολίνο ενδέχεται να βρεθεί απομονωμένο, ακόμη και αν η ολοκλήρωση των περισσότερων hot spot στα ελληνικά νησιά ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ της πολιτικής της από κοινού διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Προωθείται «συνασπισμός των προθύμων»

«Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις την Πέμπτη και την Παρασκευή υπέρ του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας διότι είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε» την κρίση αυτή, δήλωσε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου
 
Σύμφωνα με την ίδια, η εναλλακτική λύση του κλεισίματος των συνόρων ώστε να περιοριστούν οι ροές προσφύγων προς την Ευρώπη θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για την ΕΕ.

Η γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει εδώ και εβδομάδες τη συγκρότηση μίας ομάδας ευρωπαϊκών κρατών που συμφωνούν με τη δική της προσέγγιση, την οποία τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «συνασπισμό των προθύμων».

Κατά της πιθανότητας κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας, εκφράστηκε κατηγορηματικά μιλώντας στην Bild, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ επανέλαβε πως λύση μπορεί να δοθεί μόνο με συνεργασία εντός της Ε.Ε.