Μέσα στη μέρα, ο Μπαν Γκι Μουν θα αναχωρήσει για τη Λέσβο προκειμένου να συναντηθεί με πρόσφυγες, με αιτούντες άσυλο αλλά και με τους εθελοντές που τους στηρίζουν.


Τσιπρας: Κρίσιμος ο ρόλος του ΟΗΕ για την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου

«Έρχεστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ειρήνη, την σταθερότητα την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στην κρίση της Συρίας που έχει δημιουργήσει αυτές τις τεράστιες προσφυγικές ροές, όσο όμως και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, την κρίση στη Λιβύη, αλλά και τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που είναι σε μια πολύ σημαντική περίοδο, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε το Κυπριακό, αναζητώντας δίκαιη και βιώσιμη λύση. Πιστεύω ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι σημαντικός σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η χώρα μου πέρασε τον τελευταίο χρόνο, εκτός της οικονομικής κρίσης που περνά τα τελευταία 6 χρόνια, και μια απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των προσφυγικών ροών, ανέφερε ο πρωθυπουργός στον γγ του ΟΗΕ.

Προσωπικά εγώ, η κυβέρνηση, η Πολιτεία, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού είμαστε περήφανοι που οι Έλληνες πολίτες αντιμετώπισαν με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τους συνανθρώπους μας που κατά χιλιάδες έρχονταν από τα νερά του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά, τόνισε, επίσης, ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

Χάρη στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μια δύσκολη συμφωνία που δίνουμε μάχη για να διατηρηθεί έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και άρα να μηδενίσουμε τις εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις καθημερινά για θανάτους ανθρώπων στο Αιγαίο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ελπίζω και με τις δικές σας προσπάθειες θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη συμφωνία, προστατεύοντας βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κυρίως αποτρέποντας την κυριαρχία των διακινητών, και σταματώντας αυτήν την μακάβρια ιστορία θανάτων αθώων ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου, κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθειά της στην προσφυγική κρίση ο ΓΓ του ΟΗΕ

Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα που στάθηκε αρωγός σε πολλούς ανθρώπους στο μεταναστευτικό εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ έδωσε εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην οικονομία. Απ' την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, ενώ έθεσε και το ζήτημα του Κυπριακού που βρίσκεται σε μία σημαντική περίοδο.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναγώνρισε την πρόκληση που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών και τόνισε ότι «είμαι εδώ για να συζητήσουμε πως μπορούμε να εργαστούμε με πιο στενό τρόπο για καλύτερα αποτελέσματα».

«Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την κατάσταση στην Ελλάδα» σημείωσε και έδωσε «συγχαρητήρια για τις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα μπορεί να επιτύχει την ανάπτυξη».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τον ΟΗΕ και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεισφορά στην περιφερειακή ασφάλεια.

«Έχουμε προκλήσεις στη Συρία. Οφείλουμε να συζητήσουμε πώς θα επέλθει μία πολιτική λύση. Να δούμε το ειρηνευτικό στη Μέση Ανατολή» είπε και τόνισε ότι «αυτές οι διαμάχες δίνουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών στοιχείων».
Απ' την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η επίσκεψη συμπίπτει με μία κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τόνισε τον κρίσιμο ρόλο του ΟΗΕ για την προώθηση της νομιμότητας και της σταθερότητας τόσο στην κρίση της Συρίας, όσο και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, την κρίση στη Λιβύη και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που είναι σε μία σημαντική περίοδο.

«Είναι πρόβλημα παλιό και πρέπει να βρούμε μία βιώσιμη και αποδεκτή λύση. Σημαντικός ο ρόλος του ΟΗΕ σε αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα πέρασε εκτός από την οικονομική κρίση και μία απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των προσφυγικών ροών» είπε και δήλωσε υπερήφανος για την αντιμετώπιση της πρόκλησης και την ανθρωπιά που επέδειξε ο λαός στους χιλιάδες ανθρώπους που έφταναν από το Αιγαίο στα ελληνικά νησιά.

«Χάρη στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που δίνουμε μάχη να διατηρηθεί, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και να μειώσουμε τις ειδήσεις για τους θανάτους ανθρώπων στη θάλασσα» σημείωσε.


Πρ.Παυλόπουλος: Να πιεστεί η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία

Την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία από τον ΟΗΕ για εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ΕΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν , κατά την συνάντησή τους, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη αναδρομικά τον κ. Μπαν Κι Μουν για τον άψογο τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του, ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το Προσφυγικό λέγοντας «το αντιμετωπίσατε και αυτό με έναν Ανθρωπισμό και μια Αλληλεγγύη που ταιριάζει στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, και αυτό ας είναι το κοινό μας μήνυμα σήμερα, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, που είναι την Δευτέρα, στις 20 Ιουνίου».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική και υπογράμμισε παράλληλα την σημασία της εφαρμογής της.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη ο καθένας να πράξει αυτό που του αναλογεί, σημειώνοντας ότι το κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα το έχει κάνει με το παραπάνω, και τονίζοντας ότι πρέπει και η Τουρκία να ασκήσει τα δικά της καθήκοντα και να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, όπως, επίσης, και ορισμένοι Εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι δείχνουν φοβικά σύνδρομα, τα οποία πρέπει-όπως σημείωσε- να τα εγκαταλείψουν.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα υπολογίζει πάρα πολύ στη βοήθεια, που μπορεί να δώσει, στο πλαίσιο του ρόλου της, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και πρόσθεσε ότι βασικά είναι αδιανόητο μετά από την επίλυση του Κυπριακού να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε το πόσο προσηλωμένος είναι ο κ. Μπαν Κι Μουν στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε ότι όταν βλέπουμε φαινόμενα παραβίασης του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όλα τα αρμόδια forα θα πρέπει να αντιδρούν για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός μπροστά στα φαινόμενα αυτά.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή του προβλήματος και έχει επιδείξει «μια παγκόσμιας κλίμακας αλληλεγγύη».

Μάλιστα, ο ΓΓ ανέφερε ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζει κοινωνικά θέματα, και τόνισε ότι παρόλα αυτά «έχετε βρεθεί στην πρώτη γραμμή του τεράστιου αυτού προβλήματος, το οποίο αποτελεί τεράστια πρόκληση για την χώρα σας και έχετε επιδείξει μιας παγκόσμιας κλίμακας αλληλεγγύη».

Συνεχίζοντας, ο Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε και στην αυριανή του επίσκεψη στη Λέσβο, σημειώνοντας ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να δει από κοντά την κατάσταση και έκανε ειδική αναφορά στους σκληρά εργαζόμενους εθελοντές, που συνάντησε κατά την επίσκεψή του, νωρίτερα σήμερα, σε κέντρο αλληλεγγύης, στο κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στην προσωπική του σχέση με την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας την συνδρομή των Ελλήνων που πολέμησαν στην Κορέα το 1950, καθώς και στην συνδρομή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Μάλιστα, σημείωσε ότι «κάθε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στην Ελλάδα για την συνεισφορά της στην Ειρήνη, την σταθερότητα, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τότε που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο παρέστησαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και ο αρχηγός της Αξ. Αντιπολίτευσης, μετά των συζύγων τους.