Όπως αναφέρει η New York Times, η Ουάσιγκτον δείχνει έκθετη καθώς οι σχετικές διαβεβαιώσεις που έγιναν στην αρχή του έτους και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, έχουν υλοποιηθεί μόνο σε ένα ποσοστό που μετά βίας ξεπερνά το 17% κάτι που δίνει κάθε δικαίωμα στις άλλες χώρες να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ πως αρνείται να κάνει αρκετά για το συγκεκριμένο κορυφαίας σημασίας ζήτημα.
Ταυτόχρονα, τίποτε δεν αφήνει την παραμικρή αισιοδοξία για το ότι η Ουάσιγκτον θα καταφέρει τους επόμενους πέντε μήνες να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή της για 10.000 πρόσφυγες, μια υπόσχεση η οποία εξ αρχής δείχνει εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς την ίδια στιγμή ο Καναδάς έχει ήδη προσφέρει άσυλο σε περισσότερους από 48.000 άτομα.
Η επικεφαλής της HRF αναφέρεται κυρίως στη γραφειοκρατία, την έλλειψη προσωπικού αλλά και την υποχρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος, θεωρώντας αυτά ως τις βασικές αιτίες των μεγάλων καθυστερήσεων.
Από την πλευρά του το State Department διαβεβαιώνει πως οι ΗΠΑ έστειλαν έναν μεγαλύτερο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων στην Ιορδανία και τον Λίβανο για να επιταχυνθεί ο ρυθμός εξέτασης και ικανοποίησης των σχετικών αιτημάτων.
Κυβερνητική αξιωματούχος η Anne Richard αναφερόμενη στο θέμα, με email της στα ΜΜΕ εκφράζει την εκτίμηση πως ο ρυθμός αφίξεων στο αμερικανικό έδαφος θα αυξηθεί ώστε να επιτευχθεί τελικά μέχρι τον Οκτώβριο ο στόχος των 10.000 ατόμων.
Ωστόσο, και παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις τής Richard, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καμία επιτάχυνση των διαδικασιών δεν έχει καταγραφεί.