O ίδιος φέρεται να κατέθετε την Τετάρτη πάνω από 4 ώρες στις αρμόδιες Αρχές, ισχυριζόμενος αρχικώς πως είχε ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες, όπως να γυρίσει το κλειδί για αλλαγή της ράγας που κινούνταν τα τρένα, αλλά δεν λειτούργησε το σύστημα.

Καταθέσεις έχουν δώσει ακόμα ο εκπρόσωπος της Hellenic Train και δύο προϊστάμενοι των τμημάτων Μηχανοδηγών και Εκδοτηρίων. Μέχρι στιγμής κατηγορίες έχουν αποδοθεί μόνο στον σταθμάρχη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο, με την παραγγελία να ερευνηθεί εάν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή για μία σειρά τεχνικών παραλείψεων και σφαλμάτων που οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα, καθώς και γιατί ο σταθμάρχης έδωσε τη συγκεκριμένη γραμμή στην επιβατική αμαξοστοιχία.

«Δεν λειτουργεί τίποτα, γίνονται όλα με ανθρώπινο παράγοντα, manual, στο σημείο αυτό, σε όλο το Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν, ούτε ο έλεγχος της κυκλοφορίας λειτουργεί, αν αυτά λειτουργούσαν οι μηχανουργοί θα έβλεπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταμάταγαν σε απόσταση 500 μέτρων», δήλωσε ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος μηχανοδηγών.

Σε δήλωση το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το έγκλημα οφείλεται «κυρίως σε ανθρώπινο λάθος», κάτι το οποίο έχει καταρριφθεί από τις συνεχείς προειδοποιήσεις των εργαζομενων, αλλά και την παράιτηση, πριν από έναν χρόνο, του προέδρου της επιτροπής ETCS, η οποία είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, Χρήστου Κατσιούλη. Μάλιστα, στις 15 Φεβρουαρίου 2023, λίγες εβδομάδες πριν τη τραγωδία στα Τέμπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη τήρηση των κανόνων για τους σιδηροδρόμους.