Ιδιαίτερα προβληματικές συγκρίσεις έκανε σε τηλεοπτική μετάδοση η Υφυπουργός Εργασίας (αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων), Μαρία Συρεγγέλα, στο OPEN, όπου και κλήθηκε με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών γυναικοκτονίας.

Σε ερώτηση για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και την αύξηση τους, η ίδια απάντησε ότι «τα φαινόμενα αυτά δεν είναι φαινόμενα των καιρών μας, υπάρχουν από δεκαετίες. Ενδεχομένως στο παρελθόν δεν δίναμε την πρέπουσα σημασία, οι δολοφονίες με έμφυλη διάσταση, γίνονται πάρα πολλά χρόνια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, από το 2009 και μετά αρχίζουμε και μαζεύουμε τα στοιχεία, ώστε να υπάρξει καλύτερη κοινωνιολογική ανάλυση του φαινομένου, και να γίνουν κατάλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα θέματα αυτά».

Στη συνέχεια, μίλησε για τις δημόσιες δομές της πολιτείας αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα, που καταγγέλθηκαν στις συμβουλευτικές γραμμές.

«Έχουμε δει ότι υπάρχει μια ένταση του φαινομένου λόγω του εγκλεισμού, αλλά τα φαινόμενα αυτά υπήρχαν», πρόσθεσε. «Αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα καλό στην υπόθεση, αυτό είναι ότι έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες, ότι έχουν αρχίσει να μιλάνε οι γυναίκες», είπε.

Σε ερώτηση για τον αριθμό των καταγγελλόμενων περιστατικών εν μέσω Lockdown, πρόσθεσε ότι αυτές έχουν τετραπλασιαστεί. «Η βία αυτή προϋπήρχε, απλά εντάθηκε», είπε.

Σε στιχομυθία με δημοσιογράφο του πάνελ η υφυπουργός υποστήριξε ότι «αύξηση έχουμε στις καταγγελίες και όχι στις δολοφονίες με έμφυλη διάσταση».

Η ίδια επέμεινε ότι αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά τώρα, με τον δημοσιογράφο να της απαντά ότι «και οι φωτιές που συζητούσαμε πριν (στο πανελ), υπήρχαν, μια ζωή υπάρχουν. Στο σημείο αυτό η υφυπουργός απάντησε με νόημα ότι «απλά τώρα αντιμετωπίζονται χωρίς να έχουμε 102 νεκρούς», δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς το νόημα της αντιπαράθεσης με μια αναφορά στους νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Σε παρέμβαση του δημοσιογράφου, Δημήτρη Χατζηνικόλα, ότι έχουμε 7 γυναικοκτονίες το τελευταίο διάστημα, η υφυπουργός απάντησε για τη λειτουργία των δομών λέγοντας στη συνέχεια ότι «τα λέτε όλα αυτά για να κάνετε αντιπολίτευση».

«Κομματικές αντιπαραθέσεις δεν σηκώνουν τα θέματα αυτά» είπε στη συνέχεια η υφυπουργός, τονίζοντας ότι «αν θέλετε να κάνετε αντιπολίτευση, πρέπει να πείτε ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει πολλά χρόνια, και πρέπει όλες και όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από την τοποθέτηση της ότι «έξαρση έχουμε στις καταγγελίες, όχι στις δολοφονίες. Δεν συγκρινόμαστε με τη Βενεζουέλα. Εκεί είναι πολύ περισσότερες», εισπράττοντας τις ενστάσεις του δημοσιογράφου.

Μάλιστα, έκανε μια αναφορά και στη διαθεσιμότητα των αστυνομικών που κλήθηκαν για το περιστατικό γυναικοκτονίας στη Δάφνη, παρουσιάζοντας το ως επιτυχία καθώς «στο παρελθόν κουκουλώναμε τέτοιες καταστάσεις». «Για πρώτη φορά γίνεται διερεύνηση αυτού του γεγονότος» επανέλαβε ξανά, ενώ η πληροφορία του πώς κινήθηκαν οι αστυνομικοί ήρθε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι από κάποια έρευνα της αστυνομίας.

Η σύνδεση ξεκινάει στο 1:49:00

Επί του συνόλου, για τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας η υφυπουργός πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Από την αύξηση των ποινών στον Ποινικό Κώδικα, μέχρι και τα έκτακτα καταλύματα που βγάλαμε».