Το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ αποφάσισε να παραπέμψει στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής, 12 πρόσωπα που συνδέονται με την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο. Τα πρόσωπα, ανάμεσα τους και οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιώργος Σπανός,  κινδυνεύουν με ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Οι Ολυμπιακός και Ατρόμητος συνδέονται με τα παραπάνω πρόσωπα και κατηγορούνται για τον μεταξύ τους παιχνίδι που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015.Οι δύο ομάδες απειλούνται με την ποινή του υποβιβασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αθλητικής  ιστοσελίδας «Δίκη», «η ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ Παναγιώτα Σπανού παραπέμπει στο δικαστικό τμήμα 12 φυσικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο βούλευμα των 28 του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επίσης παραπέμπει και δύο ομάδες. Οι τυχόν κυρώσεις θα αποφασιστούν σε μυστική διάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ υπό την προεδρία της Προέδρου Πρωτοδικών Γλυκερίας-Λουΐζας Ιωαννίδου».

Εκτός από τον ιδιοκτήτη των «ερυθρόλευκων», παραπέμπονται ακόμη: ο ιδιοκτήτης του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Αριστείδης Σταθόπουλος, ο πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ Θόδωρος Κουρίδης, ο πρώην σύμβουλος της ΕΠΟ Νίκος Προύντζος, ο προπονητής Σα Πίντο, ο πρώην διοικητικός παράγων του Ατρομήτου Γιώργος Αγγελόπουλος και οι πρώην διαιτητές Ηλίας Σπάθας, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Κώστας Ιωαννίδης, Απόστολος Αμπάρκιολης.

Ξανάρχισε η δίκη για τα στημένα στο ποδόσφαιρο με νέα έδρα και 28 κατηγορούμενους

 

Το προσεχές διάστημα οι εμπλεκόμενοι θα λάβουν κλήτευση για να για απολογηθούν με υπόμνημα στο αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας κι ακολούθως θα ληφθεί η απόφαση σε μυστική διάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ υπό την προεδρία της Προέδρου Πρωτοδικών.

Η κλήση σε απολογία αναμένεται να γίνει με βάση το άρθρο 29 του κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ που αναφέρεται σε «Επηρεασμό για χειραγώγηση αγώνα». Διαβάστε τι αναφέρει χαρακτηριστικά το επίμαχο άρθρο και ποιες είναι οι ποινές που προβλέπονται.

Τι προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαδικασία (UPD)

Η διαδικασία που ακολουθείται σύμφωνα με το άρθρο 73 του Κώδικα Δεοντολογίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος θα εξετάζει την τελική έκθεση και τους φακέλους της υπόθεσης με τη συνδρομή της Γραμματείας. Εφόσον ο Πρόεδρος του Δικαστικού τμήματος θεωρεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι επαρκή προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, μπορεί να κλείσει τη διαδικασία και να θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Εφόσον είναι αναγκαίο, ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος μπορεί να επιστρέφει την τελική έκθεση στο ερευνητικό τμήμα για τροποποίηση ή συμπλήρωση ή μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες. Εφόσον ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος θεωρεί ότι η τελική έκθεση είναι πλήρης, θα προχωρά στην περαιτέρω δικαστική διαδικασία».

Επίσης στο άρθρο 74 αναγράφεται ότι σε περίπτωση που ο Πρόεδρος του δικαστικού Τμήματος αποφασίσει να προχωρήσει σε δικαστική διαδικασία, θα κοινοποιεί την τελική έκθεση στους διαδίκους.

– Οι διάδικοι θα έχουν δικαίωμα να λάβουν αντίγραφα του φακέλου της υπόθεσης.

– Ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος, θα ορίζει προθεσμία στους διαδίκους προκειμένου να υποβάλλουν υπόμνημα με την θέση τους σε σχέση με την κατηγορία, τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς τους, τυχόν ισχυρισμούς περί αναρμοδιότητας, τα αποδεικτικά τους στοιχεία και αιτιολογημένα αιτήματα ως προς την παραδοχή των αποδεικτικών μέσων επί των οποίων πρόκειται να βασιστούν οι ισχυρισμοί τους, όπως και τυχόν αιτιολογημένο αίτημα για διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας, αναφέροντας τους μάρτυρες τους οποίους προτίθενται να εξετάσουν. Οι διάδικοι θα συνυποβάλλουν μια συνοπτική περίληψη του περιεχομένου που αναμένεται να έχουν οι μαρτυρικές καταθέσεις».

Στο άρθρο 76 του Κώδικα Δεοντολογίας υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος μπορεί αυτεπαγγέλτως να διατάξει τη συλλογή περαιτέρω αποδείξεων και την κλήτευση πρόσθετων μαρτύρων στην ακροαματική διαδικασία. Αποδείξεις που έχουν ήδη συγκεντρωθεί μπορεί να ληφθούν εκ νέου εάν κρίνεται αναγκαία η άμεση γνώση των αποδείξεων προκειμένου να ληφθεί ορισμένη απόφαση.

Σχετικά με την ακροαματική διαδικασία, το άρθρο 77 του Κώδικα, αναφέρει ότι αυτή δεν είναι υποχρεωτική. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «Κατά γενικό κανόνα, δε θα διεξάγεται ακροαματική διαδικασία και το δικαστικό τμήμα θα αποφασίζει με βάση τα στοιχεία του φακέλου». Ακόμα στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι:

– Σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από τους διαδίκους το Δικαστικό Τμήμα μπορεί να επιτρέψει τη διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας στην οποία θα καλούνται όλοι οι διάδικοι.

– Κατά τη διακριτική του ευχέρεια το δικαστικό τμήμα της Επιτροπής μπορεί να αποφασίσει την διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας στην οποία θα καλούνται όλοι οι διάδικοι.

– Η ακροαματική διαδικασία θα λαμβάνει χώρα δημόσια.

– Ο Πρόεδρος του δικαστικού τμήματος θα διευθύνει την ακροαματική διαδικασία και θα αποφασίζει για τη σειρά εξέτασης των μαρτύρων.

– Οι διάδικοι φέρουν την ευθύνη να διασφαλίζουν την εμφάνιση των μαρτύρων, των οποίων ζήτησαν την εξέταση και φέρουν τα έξοδα που σχετίζονται με την προσέλευσή τους.

– Με το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας το μέλος του ερευνητικού τμήματος θα εισηγείται επί της υπόθεσης.

– Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρώνεται με τις αγορεύσεις των διαδίκων.

– Ο Πρόεδρος του Δικαστικού Τμήματος μπορεί να επιτρέψει στο διωκόμενο μια τελευταία ευκαιρία να μιλήσει».