Εκπρόσωποι του συλλόγου διδασκόντων και του συλλόγου διοικητικού προσωπικού, πραγματοποίησαν παρέμβαση, ζητώντας από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, την αποχώρησή τους, καθώς όπως είπαν, η παρουσία των αστυνομικών ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα, αλλά αντίθετα συμβάλλει στη διατήρηση του κλίματος έντασης και αστυνομοκρατίας, κάτω από το οποίο δε μπορούν να γίνονται μαθήματα σε ένα πανεπιστήμιο.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι φοιτητών παραχωρούσαν συνέντευξη Τύπου για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ, αλλά και για τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Τα μαθήματα της Παρασκευής δε θα γίνουν καθώς ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Α.Π.Θ. έχει εξαγγείλει στάση εργασίας (11:00-14:00).

«Θα δώσουμε ένα μήνυμα και δε θα επιτρέψουμε τα πανεπιστήμιά μας να γίνουν φυλακές, χώροι βασανιστηρίων φοιτητών. Εδώ δεν είναι Χούντα. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα μείνει στα χαρτιά» είπε ο Λάμπρος Παπανικόπουλος, φοιτητής του τμήματος πληροφορικής. Τον λόγο πήρε ο Αντώνης Κυπάρος, καθηγητής ΤΕΕΦΑ. «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους φοιτητές μας. Το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναδείχθηκε αποπροσανατολισμένο ως αντιπερισπασμό στη δραματική μείωση εισακτέων, αποτέλεσμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Η ίδρυση της ΟΠΠΙ είναι μία αχρείαστη επιλογή της κυβέρνησης και δεν εξυπηρετεί καμία πραγματική ανάγκη» τόνισε, μιλώντας για ένα οπλισμένο σώμα που θέλει να εγκαταστήσει στα πανεπιστήμια η κυβέρνηση.

Οι φοιτητές διαμηνύουν δυναμικά ότι δεν θα ανεχθούν την αστυνομοκρατία.

Διαμαρτυρία φοιτητών κατά της αστυνομικής παρουσίας στο κάμπους του ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, 27 Μαΐου 2022.
Διαμαρτυρία φοιτητών κατά της αστυνομικής παρουσίας στο κάμπους του ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, 27 Μαΐου 2022.

Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC