ΜΜΕ σε επίθεση και αδρανοποίηση 
 
Η επόμενη φάση συρρίκνωσης των τηλεοπτικών καναλιών εξελίσσεται αυτό το διάστημα. Παράλληλα με τις αποφάσεις να ανοίξουν το σεντούκι τους και να βάλουν κάποια, πολύ λίγα λεφτά από τα εκατομμύρια των κερδών τους το προηγούμενο διάστημα στα κανάλια τους, οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν τα μνημόνια περικοπών στις επιχειρήσεις τους. Στόχος τους να μειώσουν το κόστος λειτουργίας, διατηρώντας ωστόσο την ισχύ τους ως παράγοντες στη βιομηχανία επιρροής και χειραγώγησης των πολιτών.
Ο δεύτερος στόχος φαίνεται πως εξελίσσεται χωρίς εμπόδια. Μεγάλοι αλλά και μικρότεροι εκδότες κεντρικά στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια αλλάζουν και ανταλλάζουν την προβολή των πολιτικών κομμάτων, σχηματισμών και προσώπων έναντι μικρών, μεγάλων και πολύ μεγάλων ανταλλαγμάτων προς δικό τους όφελος.
Ο πρώτος στόχος, επίσης βρίσκεται σε κίνηση με την επιβολή νέων περικοπών, μειώσεων, μαζικών απολύσεων στο προσωπικό τους. 
Η άποψη που ειδικά το τελευταίο διάστημα τείνει να κυριαρχήσει στον κόσμο της αριστεράς, ότι τα Μέσα της διαπλοκής καταρρέουν και αυτό είναι κάτι που καλό για την ενημέρωση των πολιτών, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Αντιθέτως τα Μέσα τους, συρρικνωμένα, αδρανοποιημένα παραμένουν σε ισχύ και επιρροή.
 
Τα τηλεοπτικά κανάλια είναι ένα καλό παράδειγμα. Συνεχίζουν να εκπέμπουν φόβο, τρομοκρατία, καθοδήγηση και χειραγώγηση όπως το έκαναν και στο παρελθόν. Παραμένουν κυρίαρχα στη βιομηχανία της ενημέρωσης. Και πίσω τους εξακολουθεί η μεγάλη σφαγή στο ίδιο το κομμάτι τους, τους εργαζόμενους τους.
Η περίπτωση του Star ξέσπασε αυτή την εβδομάδα. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη μειώνει και άλλο τη χρηματοδότηση του καναλιού. Δεν το κλείνει βεβαίως. Το κανάλι θα κόψει την πρωινή λειτουργία του, θα μεταθέσει εκπομπές μετά το μεσημέρι και θα απολύσει. Περισσότερες από 50 απολύσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα από το Star. Και αυτά ενώ οι εργαζόμενοι ενάμιση χρόνο πριν είχαν βάλει μόνοι τους το κεφάλι στον πάγκο των περικοπών, είχαν αποδεχθεί τις απομακρύνσεις των αμειβόμενων με δελτία παροχής, είχαν συμφωνήσει να εργάζονται για δυο και τρεις δουλειές εντός του σταθμού. Με αντάλλαγμα τη συνέχιση λειτουργίας του καναλιού που θα έκλεινε, όπως τους φοβέριζαν τότε. Το κανάλι δεν κλείνει, μπαίνει όμως σε φάση αδρανοποίησης και με το εξαθλιωμένο πλέον προσωπικό να πασχίζει για το πρόγραμμα που πάση θυσία πρέπει να βγει στον αέρα.
 
Παρόμοια με άλλους όρους είναι η κατάσταση στον ΑΝΤ1. Εκεί δεν τίθεται θέμα ζημιών αλλά κερδών. Ο ιδιοκτήτης του καναλιού Θοδωρής Κυριακού απαίτησε κέρδη για το 2012 από τη Σερβία, όπου γιόρταζε την πρωτιά τηλεθέασης του σερβικού καναλιού Prva υπό τα βλέμματα του πρωθυπουργού και προέδρου της χώρας. Στην Αθήνα το μήνυμα ελήφθη και στο κανάλι με τις γνωστές μεθόδους τρομοκράτησης επιβλήθηκε νέα μείωση μισθών ως 20% σε όλους. Με μειωμένους ρυθμούς και μεγάλες περικοπές αποφασίζονται οι τηλεοπτικές παραγωγές με την εφαρμογή του συνθήματος «όλο και πιο φθηνά προγράμματα» στον αέρα. 
Τη βεντάλια της συρρίκνωσης συμπληρώνει το Mega το κανάλι των ισχυρών εκδοτών. 7,5 εκατ. συμφώνησαν να βάλουν οι ιδιοκτήτες (Ψυχάρης-Μπόμπολας-Βαρδινογιάννης), σε 100 και πλέον απολύσεις υπολογίζεται το ισοδύναμο για το προσωπικό. Ήδη 45 εργαζόμενοι είδαν την πόρτα της εξόδου από το ισχυρό κανάλι της Μεσογείων. Οι αποδοχές έχουν κοπεί δυο φορές και τον επόμενο μήνα αναμένεται νέα μείωση έως 20%.
Κι όμως το Mega έχει την απαίτηση(και το καταφέρνει) να βρίσκεται στην προμετωπίδα των κυρίαρχων Μέσων που καθοδηγούν τους πολίτες και επιβάλλουν πολιτική γραμμή και πολιτικά πρόσωπα. Ακόμη και σε φάση αδρανοποίησης το ηλεκτρονικό σύστημα χειραγώγησης εμφανίζεται επικυρίαρχο στην κοινωνία. 
 
Ματίνα Παπαχριστούδη
 
(από τη στήλη Media-λογώντας στο “Δρόμο της Αριστεράς”)