Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση του σουηδικού βραχίονα του ξενοφοβικού PEGIDA στην πόλη Μάλμε της Σουηδίας, με σκοπό την ανάδειξη της «ανάγκης υιοθέτησης αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής».

Η συγκέντρωση δεν θύμισε σε τίποτα τις αντίστοιχες στη Δρέσδη, αλλά και σε άλλες γερμανικές πόλεις, που συγκέντρωσαν μέχρι και 25.000 διαδηλωτές, λίγο μετά το χτύπημα στο γαλλικό Charlie Hebdo.

«Έξω οι ρατσιστές από τους δρόμους μας»

Περίπου 4.000 αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν στο Μάλμε, την ώρα, που σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία, οι υποστηρικτές του PEGIDA δεν ξεπέρασαν τους 30.

«οι υποστηρικτές του PEGIDA ήταν πολύ περισσότεροι», σύμφωνα με τη δημόσια σουηδική τηλεόραση (SVD), η οποία τους υπολόγισε γύρω στους 150.

Δημοσιογράφοι, που παρακολούθησαν τις συγκεντρώσεις, ανέφεραν πως οι αντιφασίστες φώναζαν συνθήματα, με σκοπό να μην ακουστεί κανένα από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων της PEGIDA. 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια Λουθηρανική Εκκλησία στην περιοχή προσευχήθηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Μουσουλμάνους της Σουηδίας.