Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε δεκάδες άλλες πόλεις. Χιλιάδες είναι οι τραυματίες από την εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία, η οποία έχει προκαλέσει οργή, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για 4 νεκρούς. Κύρια συνθήματα: “Ενωμένοι ενάντια στο φασισμό” και “Ερντογάν, παραιτήσου”.


Ιατρικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters κάνουν λόγο για 1.000 τραυματίες μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Ιατρών, έξι άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους τουλάχιστον στον ένα τους οφθαλμό λόγω των χημικών αερίων.

«Κέρδος θα ήταν να εξηγήσουμε στους ανθρώπους για το σχέδιο αναμόρφωσης της περιοχής και όχι να τους ρίχνουμε σπρέι πιπεριού», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίτζ, αναγνωρίζοντας την ένταση της αστυνομικής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των τραυματιών, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Διεθνής Αμνηστία κάνουν λόγο για «δυσανάλογη» χρήση βίας από πλευράς της τουρκικής αστυνομίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στην πλατεία Ταξίμ το πλήθος εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Από την εθνικιστική ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πιστούς μουσουλμάνους και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους. Κάποιοι από αυτούς κάλυψαν με πολύχρωμες σημαίες το μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σχεδόν όλοι όμως εκφράζουν θυμό για την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει την “ισλαμοποίηση” της τουρκικής κοινωνίας.

Δεν είναι λίγοι στην Τουρκία οι σχολιαστές, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που στο παρελθόν ήταν ένθερμοι υποστηριχτές της κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση «Ταξίμ» σηματοδοτεί το τέλος της εποχής, κατά την οποία το κυβερνών κόμμα στηριζόταν σε ένα κίνημα που είχε λαϊκό έρεισμα, μεταδίδει το ΑΜΠΕ από την Κωνσταντινούπολη.



Από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά, η τουρκική Κυβέρνηση δείχνει να έχει προχωρήσει σε μερική αναδίπλωση, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ωστόσο η αντιπολίτευση προχώρησε σε κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση της Κωνσταντινούπολης.
 
Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες τουρκικές πόλεις, με την Αστυνομία να έχει λάβει ειδικά μέτρα προστασίας έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα.
 
Προεδρική παρέμβαση
 
Σε παρέμβαση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Abdullah Gül αποδίδεται η αναδίπλωση των δυνάμεων καταστολής από το (εμβληματικό πλέον) πάρκο Gezi της πλατείας Taksim στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
 
Σύμφωμα με την ιστοσελίδα Hürriyet Daily News, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία στις 14.30 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος και τοπική) με τον Νομάρχη της Κωνσταντινούπολης Hüseyin Avni Mutlu, τον υπουργό Εσωτερικών Muammer Güler και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdoğan, στους οποίους τόνισε ότι η κατάσταση είναι “εξαιρετικά ευαίσθητη”, συνιστώντας μετριοπάθεια.
 
Κατόπιν αυτού και ενόψει της, προγραμματισμένης για το απόγευμα, διαδήλωσης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Güler ζήτησε από την αστυνομία να αποσύρει τις δυνάμεις της. Σύμφωνα πάντως με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί, καίτοι αποσυρόμενοι, έκαναν χρήση δακρυγόνων προς την κατεύθυνση της Λεωφόρου Istiklal, του Gümüşsuyu και του Beşiktaş.
 
Σε γραπτή του δήλωσή του ο Gül τονίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να δρουν πιο προσεκτικά από ό,τι συνήθως και να επιδεικνύουν ευαισθησία στην αντιμετώπιση διαδηλωτών, ώστε να μην προκύπτουν “λυπηρές” σκηνές.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι είχε μοιραστεί αυτές τις σκέψεις του με κρατικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Erdoğan. “Πιστεύω ότι ο καθένας θα πράξει αμέσως ό,τι του αναλογεί για να εξασφαλισθεί η ηρεμία” τονίζει ο Abdullah Gül και προσθέτει: “το πιο σημαντικό είναι να είμαστε σε θέση να συζητούμε τα ζητήματα πολιτισμένα. Να είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και σε διαφορετικές γνώμες. Σε μια δημοκρατική χώρα, οι αντιδράσεις θα πρέπει να μην αφήνουν περιθώρια για καταχρήσεις, αλλά να διακρίνονται από την κοινή λογική και από ηρεμία. Ταυτόχρονα, οι κρατικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες στο να εισακούουν διαφορετικές απόψεις και ανησυχίες”. 
 
Κάλεσμα της αντιπολίτευσης για συγκέντρωση στην Πλατεία Τaksim
 
Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακύρωσε την προγραμματισμένη για το απόγευμα του Σαββάτου διαδήλωση που διοργάνωνε στο Kadıköy (Χαλκηδόνα) της ασιατικής ακτής της Κωνσταντινούπολης ενάντια στην “κουλτούρα των απαγορεύσεων” που σηματοδοτεί ο πρόσφατος αντιαλκοολικός νόμος της κυβέρνησης Erdoğan και αντ΄ αυτού κάλεσε τους οπαδούς του να συμμετάσχουν στη συγκέντρωσης της πλατείας Taksim.
 
Ο ηγέτης του κεντροαριστερού κεμαλιστικού CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από την Πλατεία Taksim σε δηλώσεις του υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας: “Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι λένε όχι και αντιστέκονται στον δικτάτορα… Το γεγονός ότι είστε το κυβερνών κόμμα δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε”.
 
Αναχωρώντας δε από την Άγκυρα προκειμένου να μετάσχει μαζί με στελέχη του κόμματός του στην αποψινή συγκέντρωση της Πλατείας Taksim, ο Kılıçdaroğlu είπε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία δεν θέλει να ζήσει καταστάσεις της “Γερμανίας του ΄40”.
 
Φήμες για τέσσερις νεκρούς. Υποβαθμισμένη κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ
 
Ενώ κυκλοφορούν πληροφορίες για τον θάνατο μίας 26χρονης η οποία παρασύρθηκε από τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας, αλλά και ανεπιβεβαίωτες διαδόσεις ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάνει ακόμη και τους τέσσερις, εντυπωσιάζει η υποβαθμισμένη κάλυψη των γεγονότων από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι τουλάχιστον το μεσημέρι, ενώ ήδη η γειτονική χώρα συγκέντρωνε το διεθνές ενδιαφέρον.


Με την ιστορική συνοικία του Beyoğlu (Πέραν), που αποτελεί την καρδιά της τουριστικής και πολιτιστικής κίνησης της Κωνσταντινούπολης, να είναι πνιγμένη στα δακρυγόνα και με την τουρκική αστυνομία να φθάνει να κινητοποιεί ενισχύσεις μέχρι και από την Antalya (Αττάλεια) στις ακτές της Μεσογείου, η κατάσταση έδειχνε το πρωϊ του Σαββάτου να έχει τεθεί εκτός ελέγχου. Τα καταστήματα στο Πέραν παρέμειναν κλειστά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεχωρίζουν οι διαμαρτυρίες “κατσαρόλας” στη 01.30 τη νύχτα, όταν όλο το κέντρο της Κωνσταντινούπολης ηχούσε από σφυρίχτρες, μεταλλικά σκεύη κ.ο.κ., καθώς και η ογκώδης διαδήλωση από την ασιατική προς την ευρωπαϊκή ακτή διαμέσου της γέφυρας του Βοσπόρου, ενώ οι μεταφορές στην πόλη είχαν παραλύσει. Εντυπωσιάζουν επίσης οι εκδηλώσεις συμπαράστασης των περιοίκων στους διωκόμενους διαδηλωτές, η μαζική συντεταγμένη προσέλευση γιατρών και φοιτητών Ιατρικής στον τόπο των συγκρούσεων, αλλά και η κοινή εμφάνιση στις διαδηλώσεις οπαδών των τριών μεγάλων ομάδων, της Galatasaray, της Fenerbahçe και της Beşiktaş – γεγονός αδιανόητο για τα τουρκικά ποδοσφαιρικά ήθη.
 
Απόσυρση της Αστυνομίας
 
Οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας αποσύρθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου από το πάρκο Gezi της Πλατείας Taksim στη κέντρο της Κωνσταντινούπολης, μετά από δύο ημέρες βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που ξεσήκωσε το σχέδιο τσιμεντοποίησης ενός από τους τελευταίους πράσινους πνεύμονες της τουρκικής μεγαλούπολης.
 
Ωστόσο, οι συγκρούσεις δεν τερματίσθηκαν καθώς ομάδες νεαρών πετροβολούσαν τους αστυνομικούς ενώ αυτοί υποχωρούσαν.
 
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει στην πλατεία Taksim στην οποία, πριν την εντολή αναδίπλωσης, η αστυνομία απέτρεπε την είσοδο κάνοντας και σήμερα χρήση δακρυγόνων και πεπιεσμένου νερού.
 
Ούτως ή άλλως το ξέσπασμα οργής για τις αυταρχικές πρακτικές των αρχών σε σχέση με το Πάρκο Gezi έχει λάβει προ πολλού ευρύτερες διαστάσεις, καθώς οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης πέρα από την Πλατεία Taksim, όπως το Beşiktaş ο Βόσπορος και το Kadıköy στην ασιατική ακτή, αλλά και σε άλλες 15 περίπου πόλεις της Τουρκίας.
 
Στη Σμύρνη συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώνονταν όλη τη νύχτα, ενώ πραγματοποιήθηκαν 92 συλλήψεις.
 
Στην Άγκυρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με πολλούς συγκεντρωμένους να κρατούν μπουκάλια αλκοόλ χλευάζοντας την πρόσφατη αντιαλκοολική νομοθεσία της κυβέρνησης Erdoğan, η οποία κατηγορήθηκε ως προσπάθεια “ισλαμοποίησης” των ηθών.
 
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος το οποίο απάντησε με πέτρες και βόμβες μολότοφ.
 
Ταραχές σημειώθηκαν τη νύχτα επίσης σε Eskişehir, Muğla, Konya (Ικόνιο), Yalova, Antalya (Αττάλεια) και Bolu.
 
Συνολικά ο αριθμός των συλλήψεων από τις τουρκικές Αρχές ανέρχεται σε 138. 
 
Μερική αναδίπλωση Ερντογάν
 
“Υπήρξαν σφάλματα στις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας, ιδίως όσον αφορά τη χρήση δακρυγόνων. Το παραδέχομαι. Έχω ζητήσει για αυτό τη διενέργεια έρευνας από το Υπουργείο Εσωτερικών. ΄Ηταν υπερβολικό”, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τούρκων Εξαγωγέων (TIM) το Σάββατο.
 
Ο Tayyip Erdoğan ζήτησε “να σταματήσουν αμέσως οι διαδηλώσεις για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες” και διαβεβαίωσε ότι θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους”.
 
Ωστόσο, αψήφησε τις εκκλήσεις να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την πλατεία Taksim, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “οι αστυνομικοί ήταν εκεί χθες, είναι σήμερα και θα είναι και αύριο, γιιατί η πλατεία δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν”.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι οι τρέχουσες εργασίες πεζοδρόμησης στο Taksim δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο κατασκευής ομοιώματος των παλαιών Στρατώνων Του Πυροβολικού ή εμπορικού κέντρού, αν και δεσμεύθηκε ότι η ανοικοδόμηση των Στρατώνων θα πραγματοποιηθεί – αν και εμφάνισε την ιδέα το προς ανέγερση κτήριο να λειτουργήσει και ως μουσείο της πόλης.
 
Τόνισε δε ότι “είναι άδικο να χαρακτηρίζεται αυτή η κυβέρνηση αντι-οικολογική και αντι-περιβαλλοντική”.
 
“Θέλω το έθνος να αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζουν κάποιοι κύκλοι στη χώρα”, συνέχισε, ανεβάζοντας τους τόνους ο Erdogan. Σημείωσε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει στην Τουρκία, αλλά όχι το δικάιωμα να προχωρά σε καταλήψεις ή να “καλλιεργεί την ένταση επειδή, υποτίθεται, κόβονται δέντρα”.
 
“Ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει” συνέχισε “ότι η Τουρκία είναι μια χώρα όπου το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργεί πλήρως. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος από τις εκλογές είναι αντιδημοκρατική. Δεν λέω ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπόλογη και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά, ακριβώς όπως η πλειοψηφία δεν μπορεί να ασκεί πίεση στην μειοψηφία, έτσι και η μειοψηφία δεν μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία”.
 
Ξεχωριστά ο Τούρκος διαμήνυσε ότι όποιος διαφωνεί με τις κυβερνητικές αποφάσεις δεν έχει παρά να κάνει τις επιλογές του στις εκλογές, κάθε τέσσερα χρόνια, διότι οποιαδήποτε αλλαγή κυβέρνησης με άλλο τρόπο είναι παράνομη και αντιδημοκρατική.
 
Αποστάσεις από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
 
Αποστάσεις από τη βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών για την τσιμεντοποίηση του Πάρκου Gezi στην κεντρική Πλατεία Taksim της Κωνσταντινούπολης επιχείρησε να πάρει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bülent Arınç.
 
“Νομίζω το καλύτερο θα είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους λένε “δεν θέλουμε εμπορικό κέντρο εδώ”, παρά το να τους αντιμετωπίζουμε με δακρυγόνα” είπε ο Arınç σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.
 
Παράλληλα δήλωσε αναστατωμένος από τις εικόνες βίας που αντίκρυσε. “Υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες για το περιβάλλον οι οποίοι τραυματίσθηκαν σε αυτές τις διαδηλώσεις. Τους εύχομαι ταχεία ανάρρωση και εκφράζω τη λύπη μου” πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η αντιπαράθεση ικλιμακώθηκε λόγω της δράσης “προβοκατόρων”.
 
Ο Arınç διέψευσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο ίδιος του ο γιος συμπεριλαμβάνεται στους ιδιοκτήτες του σχεδιαζόμενου εμπορικού κέντρου.
 
Αναβολή του επίμαχου project
 
Ο επικεφαλής των συμβούλων του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ibrahim Kalin ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ο επικεφαλής του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινουπόλεως Δήμαρχος Kadir Topbaş επρόκειτο να συγκαλέσει εντός της ημέρας συνάντηση με εκπροσώπους της “Πλατφόρμας του Πάρκου Gezi” και του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
 
Την Παρασκευή, το 6ο Διοικητικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε εκδώσει ομόφωνη απόφαση αναστολής εκτέλεσης του επίμαχου κυβερνητικού σχεδίου ανάπλασης της Πλατείας Ταξίμ.
 
Το σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο 2012, παρά τις αντιρρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, προβλέπει μεταξύ άλλων την ανακατασκευή (στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το παρά την πλατεία Πάρκο Gezi – καθιερωμένος τόπος αναψυχής, διοργάνωσης πολιτιστικών γεγονότων, αλλά και διαδσηλώσεων) ομοιώματος των ιστορικών Στρατώνων Topçu, συνολικής έκτασης 35.000 τ.μ., που είχαν ανεγερθεί για τις ανάγκες του Οθωμανικού Πυροβολικού τον 19ο αιώνα και κατεδαφίσθηκαν το 1940. 
 
Στον χώρο του νέου κτηρίου προβλέπεται να εγκατασταθεί εμπορικό κέντρο, αλλά και σύμπλεγμα κατοικιών, ενώ το αρμόδιο υπουργείο ισχυριζόταν ότι μέρος του πάρκου θα διαφυλασσόταν και μάλιατα “καλύτερα προστατευμένο”, λόγω του περιορισμού της πρόσβασης του κοινού σε αυτό.