Το φαινόμενο το οποίο ονομάζεται και «ματωμένο φεγγάρι» είναι μόνο το πρώτο σε σειρά από τέσσερις ολικές εκλείψεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα 18 μηνών.
 
Η ολική έκλειψη θα είναι ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό. 
 
Οι επόμενες εκλείψεις της σελήνης θα παρατηρηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2014, στις 4 Απριλίου και 28 Σεπτεμβρίου 2015, σχηματίζοντας μια σπάνια «τετράδα» εκλείψεων.
 
Το απόγευμα της Μ.Δευτέρας (στις 16:00 περίπου ώρα Ελλάδος) ο Άρης θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη εδώ και χρόνια, ένα φαινόμενο που θα είναι ορατό από την Ελλάδα.
 
Ο Άρης θα φτάσει σε απόσταση περίπου 92,4 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη και το βράδυ θα φαίνεται τόσο φωτεινός όσο ο Σείριος. 
 
 

Προσέγγιση του κόκκινου πλανήτη
 

Θα είναι η κοντινότερη προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη από το 2008. Το 2003, ο Άρης είχε πλησιάσει τη Γη ακόμη πιο κοντά, στα 55,7 εκατ. χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Space.com.
 
Επίσης, τη Μ.Δευτέρα θα υπάρχει πανσέληνος που λέγεται και «Πασχαλινή», καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία. 
 
Για τους φίλους του ουρανού, στις 21:00 το βράδυ της Μ.Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), το φεγγάρι θα περάσει μόλις τρεις μοίρες νότια του φωτεινού Άρη, οπότε τα δύο σώματα θα σχηματίσουν ένα ωραίο φωτεινό «ντουέτο» -εφόσον τα σύννεφα επιτρέψουν την παρατήρηση.