Τρία θεαματικά αστρονομικά φαινόμενα θα παρατηρηθούν στον ουρανό τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη. Τη Μ.Τρίτη θα σημειωθεί σεληνιακή έκλειψη που δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα
Το φαινόμενο το οποίο ονομάζεται και «ματωμένο φεγγάρι» είναι μόνο το πρώτο σε σειρά από τέσσερις ολικές εκλείψεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα 18 μηνών.
Η ολική έκλειψη θα είναι ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό.
Οι επόμενες εκλείψεις της σελήνης θα παρατηρηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2014, στις 4 Απριλίου και 28 Σεπτεμβρίου 2015, σχηματίζοντας μια σπάνια «τετράδα» εκλείψεων.
Το απόγευμα της Μ.Δευτέρας (στις 16:00 περίπου ώρα Ελλάδος) ο Άρης θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη εδώ και χρόνια, ένα φαινόμενο που θα είναι ορατό από την Ελλάδα.
Ο Άρης θα φτάσει σε απόσταση περίπου 92,4 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη και το βράδυ θα φαίνεται τόσο φωτεινός όσο ο Σείριος.
Προσέγγιση του κόκκινου πλανήτη
Θα είναι η κοντινότερη προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη από το 2008. Το 2003, ο Άρης είχε πλησιάσει τη Γη ακόμη πιο κοντά, στα 55,7 εκατ. χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Space.com.
Επίσης, τη Μ.Δευτέρα θα υπάρχει πανσέληνος που λέγεται και «Πασχαλινή», καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία.
Για τους φίλους του ουρανού, στις 21:00 το βράδυ της Μ.Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), το φεγγάρι θα περάσει μόλις τρεις μοίρες νότια του φωτεινού Άρη, οπότε τα δύο σώματα θα σχηματίσουν ένα ωραίο φωτεινό «ντουέτο» -εφόσον τα σύννεφα επιτρέψουν την παρατήρηση.