Όπως μεταδίδει το Reuters, η 24ωρη απεργία που διοργανώθηκε από το συνδικάτο μηχανοδηγών ASLEF είναι η δεύτερη σημαντική εργατική κινητοποίηση αυτή την εβδομάδα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βρετανίας, αφού 40.000 μέλη των συνδικάτων RMT και TSSA – που εκπροσωπούν το λοιπό προσωπικό των σιδηροδρόμων – πραγματοποίησαν μεγάλη απεργία την Τετάρτη.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός -που βρίσκεται επί του παρόντος στο 9,4% – και οι αποσπασματικές αυξήσεις των μισθών έχουν επιδεινώσει τις εργασιακές εντάσεις και σε άλλους τομείς, όπως οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, η υγεία, τα σχολεία, τα αεροδρόμια και το δικαστικό σώμα.

Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες της Βρετανίας εκτελούνται ως επί το πλείστον σε κερδοσκοπική βάση από ξένες κρατικές σιδηροδρομικές εταιρείες που λαμβάνουν βραχυπρόθεσμες συμβάσεις και λειτουργικές επιδοτήσεις από την κυβέρνηση. Αυτές οι επιδοτήσεις αυξήθηκαν καθώς οι επιβάτες έμειναν σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ο Γενικός Γραμματέας της ASLEF, Mick Whelan, είπε ότι οι συμφωνίες franchise συνήθως προέβλεπαν αυξήσεις μισθών κατά μόνο 2% για τους οδηγούς.