«Μόνο ο κ. Ματθαιόπουλος με πήρε τηλέφωνο για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά και πρέπει να με πήρε μεταξύ 19:00 και 19:20. Επίσης μου είπε να πάρω μία ομάδα πεζοπόρων και να μεταβώ στη Ραφήνα» φέρεται σύμφωνα με το documentonews.gr να δήλωσε στον ανακριτή Θανάση Μαρνέρη ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, που την περίοδο της πυρκαγιάς που κόστισε τις ζωές περισσότερων από 100 ατόμων βρισκόταν στη θέση του αντιπύραρχου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Στ. Κολοκούρης υποστηρίζει πως νωρίτερα είχε μεταβεί στην περιοχή της Κινέττας, όπου έκαιγε άλλη πυρκαγιά, και σε ερώτηση για τις επικοινωνίες του με αξιωματικούς μετά τις 16.00 της 23ης Ιουλίου ώστε να ενημερωθεί για την φωτιά στο Νταού Πεντέλης, ο ίδιος υποστήριξε πως δεν δέχτηκε καμία κλήση πριν από τις 19.00 με 19.20, που τον φέρεται να τον κάλεσε ο τότε υπαρχηγός -και στη συνέχεια αρχηγός- Ματθαιόπουλος, προκαλώντας την απορία του ανακριτή Θανάση Μαρνέρη.

Όπως αναφέρεται, ο Στ. Κολοκούρης ερωτήθηκε εάν ο Β. Ματθαιόπουλος, ο υποστράτηγος και διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) Ιωάννης Φωστιέρης και ο τότε αρχηγός Σωτήριος Τερζούδης επικοινώνησαν μαζί του, ενώ μετά την παραπάνω απάντηση, ο ανακριτής επιμένει, και τον ρωτά γιατί ο Ματθαιόπουλος τον κάλεσε τόσο αργά, δεδομένου πως ο ίδιος ήταν ενημέρος τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα.

«Μπορείτε να μου πείτε για ποιο λόγο ο κ. Ματθαιόπουλος σας πήρε τηλέφωνο 19:00 – 19:20 για να συνδράμετε την πυρκαγιά στο Μάτι, δεδομένου ότι ήδη από τις 16:41 και πιο συγκεκριμένα από τις 16:54 ήταν ενήμερος ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή και υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπους;»« η ερώτηση του ανακριτή, με τον σημερινό αρχηγό της Πυροσβεστικής να απαντά πως δεν γνωρίζει τον λόγο.

«Δεν γνωρίζω γιατί με πήρε τηλέφωνο στις 19:00. Υποθέτω όμως ότι με πήρε εκείνη την ώρα τηλέφωνο διότι προφανώς τότε ενημερώθηκε για τη σοβαρότητα της κατάστασης της πυρκαγιάς. Άλλωστε η εξέλιξη μιας πυρκαγιάς είναι απρόβλεπτη και εξελίσσεται διαρκώς. Εγώ σε κάθε περίπτωση από την ώρα που πήρα την εντολή από τον κ. Ματθαιόπουλο επικοινώνησα άμεσα με τον Αξιωματικό (αναφέρει το όνομά του) ο οποίος και αυτός μου είπε ότι είχε λάβει την ίδια εντολή ώστε να συνεργαστούμε και στη συνέχεια να πάρουμε 10 αυτοκίνητα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και να κατευθυνθούμε προς τα εκεί» αναφέρει ο Στ. Κολοκούρης.

«…Φτάσαμε στη Ραφήνα περίπου 20:50. Εκεί είχα εντολή να συναντήσω τον κ. Λάμπρη και να συνδράμουμε στο έργο της κατάσβεσης. Ωστόσο όταν έφτασα εκεί δεν βρήκα φωτιά. Στη συνέχεια με τον κ. (αναφέρει όνομα αξιωματικού), ο οποίος δεν μου έδωσε καμία εντολή. Στη συνέχεια με πεζοπόρο τμήμα και πέντε αυτοκίνητα μπήκαμε στο Μάτι έως ένα σημείο γιατί δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Φωτιά δεν υπήρχε πλέον και κατευθύνθηκα προς το Ραμάντα μέσα στο αποπνικτικό περιβάλλον. Εκεί βοήθησα να βγουν κάποιοι ηλικιωμένοι άνθρωποι προκειμένου να αναπνεύσουν…» φέρεται να περιγράφει παρακάτω ο σημερινός αρχηγός.

Υπενθυμίζεται εδώ πως μόλις στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η Εισαγγελία απέρριψε για τρίτη κατά σειρά φορά το επίμονο αίτημα του ανακριτή για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για σειρά υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, παρά τις σοκαριστικές και αποκαλυπτικές αναφορές σε εγκληματικές ευθύνες με «ενδεχόμενο δόλο» που έχουν έρθει στη δημοσιότητα κατά την ανάκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ανακριτική έρευνα που δημοσιεύτηκαν ακόμα και στον συστημικό Τύπο, ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης έχει συγκεντρώσει νέα στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτουν εγκληματικές παραλείψεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένων επιτελικών στελεχών της στην οργάνωση της πυρόσβεσης, στη χρήση των εναέριων μέσων και γενικά στην κινητοποίηση όσων μέσων μπορούσαν να διατεθούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί 102 πολίτες.
Αυτός είναι και ο λόγος που ζητά από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας την άσκηση συμπληρωματικών διώξεων για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο, σε βάρος τουλάχιστον 10 υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Τα όσα ήρθαν την Παρασκευή στο φως της δημοσιότητας προκαλούν πλήθος ερωτηματικών, τόσο για τις ευθύνες των δύο Υπηρεσιών κατά την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς, όσο και για την μετέπειτα πορεία των στελεχών αυτών, ακόμα και με την αλλαγή της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019.

«Σε βάρος τους δεν προκύπτουν απλώς σοβαρές ενδείξεις για αμέλεια ως προς τα καθήκοντά τους, η οποία οδήγησε αιτιακά σε θανάτους και σωματικές βλάβες, αλλά σοβαρές ενδείξεις για ενδεχόμενο δόλο ως προς την πρόκληση του κινδύνου, ήτοι ενδεχόμενο δόλο για την τοποθέτηση των θυμάτων από ασφαλή σε μη ασφαλή θέση που τα κατέστησε αβοήθητα και μη δυνάμενα να διαφύγουν του κινδύνου καθώς και τον ενδεχόμενο δόλο για την άφεση των θυμάτων αβοήθητων…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ανακριτής στο τρίτο αίτημά του, πριν αυτό απορριφθεί, ενώ οι υπόλοιπες αναφορές ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικές.

«Η θέση που κατείχαν τους καθιστούσαν γνώστες του κινδύνου στον οποίο εξέθεταν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, κίνδυνο που προφανώς αποδέχτηκαν, αφού ενώ είχαν τη δυνατότητα να πράξουν διαφορετικά, δεν έπραξαν. Δηλαδή αν και είχαν στη διάθεσή τους μέσα και χρόνο, γνώριζαν φυσικά την επικινδυνότητα της κατάστασης και μάλιστα γνώριζαν την ιδιομορφία της περιοχής που καθιστούσε άμεσο τον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, κωλυσιέργησαν σε σημείο που επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία , που στοιχειοθετεί τουλάχιστον τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου , ο οποίος και αρκεί στην περίπτωση της κακουργηματικής μορφής της έκθεσης» αναφέρει παρακάτω ο ανακριτής.

Διαβάστε αναλυτικά για τις δολοφονικές ευθύνες στελεχών Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας, κατά τον ανακριτή:

Δολοφονικές ευθύνες στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στο αίτημα του ανακριτή για κακουργηματικές διώξεις για το Μάτι

Διαβάστε ακόμα:

«Εξαφάνιση στοιχείων» και πλαστογράφηση που εμπλέκει την Πυροσβεστική, καταγγέλλει η πλευρά Φύτρου για την πυρκαγιά στο Μάτι