«Οι τεχνικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη έτσι ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση» δήλωσε η Α. Μπράντχαρντ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την ίδια, οι επικεφαλής των θεσμών θα είναι «σύντομα στην Αθήνα, μόλις έχουν στα χέρια τους τις απαραίτητες πληροφορίες».
 
Για το ασφαλιστικό, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, ανέφερε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει «μεμονωμένες πολιτικές». «Η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη και το αποτέλεσμα θα δημοσιευθεί μόλις ολοκληρωθεί η ενδελεχής έρευνα», τόνισε.
 
Η Αννίκα Μπράιντχαρντ δεν επιβεβαίωσε συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, όπου θα μεταβεί για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ δε θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διορισμούς από την ελληνική κυβέρνηση.

Νέα πρόταση αναμένεται για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Το Ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με τη συμμετοχή υπουργών και στενών συνεργατών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και υπουργοί του οικονομικού επιτελείου όπως ο κ. Σταθάκης και ο κ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καθώς και οι υπουργοί  Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ολγα Γεροβασίλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Φίλης.

 
Στην ατζέντα βρέθηκε ο κυβερνητικός προγραμματισμός και ενδεχόμενες λύσεις για την ελάφρυνση των βαρών που επιβάλλει το νέο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επομένων ημερών η κυβέρνηση θα έχει έτοιμη τη βελτιωμένη πρόταση σχετικά με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, αν και η πρόταση αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει νέο δημοσιονομικό κενό.

Εκτός απροόπτου, το ασφαλιστικό θα έρθει σε συζήτηση προ ημερησίας την επόμενη Τρίτη.

Μεγαλύτερες περικοπές ζητούν οι θεσμοί για το Ασφαλιστικό

Στον μεγαλύτερο σκόπελο της κυβέρνησης εξελίσσεται το Ασφαλιστικό. Μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι μιλούν για αντικοινωνικό νομοσχέδιο, αντιδρούν και οι πιστωτές, για τους ακριβώς αντίθετους λόγους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητούν σκληρότερα μέτρα από την κυβέρνηση και μεγαλύτερες περικοπές στις παροχές. Συγκεκριμένα, το κουαρτέτο ζητά να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την κατοχύρωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, καθώς κατά την άποψή του, είναι προνοιακή παροχή που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Διαφωνίες εκφράζει ακόμη και στα 15 έτη ασφάλισης ως όριο για την χορήγησή της, προτείνοντας τα 20 έτη.

Οι πιστωτές εμμένουν στην αντίθεσή τους στην οποιαδήποτε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας πως πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ ένα ακόμη σημείο της διαπραγμάτευσης είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών για την προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης βρίσκονται σε εξέλιξη ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αννίκα Μπράιντχαρντ.

Ξεκινά η αξιολόγηση χωρίς το κουαρτέτο

Οι διαφωνίες των πιστωτών με την κυβερνητική πρόταση, οδηγούν στην καθυστέρηση άφιξης του κουαρτέτου στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να γίνει κοστολόγηση και να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες πριν επιστρέψουν για διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη πλευρά, σήμερα ξεκινά ο πρώτος γύρος αξιολόγησης της εφαρμογής του μνημονίου από τα τεχνικά κλιμάκια που αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα από σήμερα 

Τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν θα συλλέγουν τα πρόσθετα στοιχεία και τις διευκρινίσεις που ζητούν οι θεσμοί, κυρίως όσον αφορά στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό κενό τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για την τριετία 2016 – 2018. 
 
Εκτός από το ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών, στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας αναμένεται να συμπεριληφθούν:
  • οι αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια,
  • η πρόσθετη περικοπή – βάσει της συμφωνίας του Αυγούστου – των αμυντικών δαπανών,
  • οι παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα,
  • οι επόμενες παρεμβάσεις στα «κόκκινα» δάνεια,
  • οι αποκρατικοποιήσεις,
  • η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, 
  • η υλοποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ.