Δεδομένου ότι η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ. Η Ρωσία έχει περικόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μόνο στη Γερμανία, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του στρατηγικής σημασίας αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκαν στο 20% της πλήρους δυναμικότητάς του, στις 27 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο Κλάους Μίλερ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων της Γερμανίας.

Όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν υψηλές θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι και προσπάθησαν να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο για τον χειμώνα, η Ρωσία συνέχισε να περιορίζει την παροχή φυσικού αερίου. Αυτό θα επιδεινώσει την έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ο στόχος της ΕΕ να απαιτήσει από τα κράτη μέλη να γεμίσουν τουλάχιστον το 80% της αποθηκευτικής τους ικανότητας φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα. Αναλυτές της αγοράς υπογράμμισαν ότι είναι μη ρεαλιστικό για την Ευρώπη να άρει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία βραχυπρόθεσμα, ενώ είναι επίσης δύσκολο για άλλες χώρες να καλύψουν άμεσα τις ενεργειακές ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα επαναλειτουργήσουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή θα λάβουν μέτρα για τη στήριξη της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας και να επηρεάσει αρνητικά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από την ΕΕ.

Καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης συνεχίζει να αυξάνεται, οι αναλυτές λένε ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υστερεί σε σχέση με την κατάσταση του πληθωρισμού, περιορίζοντας έντονα την επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων στον τρέχοντα πληθωρισμό. Οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης και τον κίνδυνο κρίσης χρέους μεταξύ των μελών της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει δίλημμα κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της.

Ο Σπύρος Ανδρεόπουλος, ανώτερος Ευρωπαίος οικονομολόγος της BNP Paribas, δήλωσε ότι καθώς η οικονομία αποδυναμώνεται, το παράθυρο ευκαιρίας για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κλείνει.

Η ευρωπαϊκή οικονομία, βυθισμένη στο τέλμα του υψηλού πληθωρισμού, επιβραδύνεται σε σημείο που υπάρχει υψηλός κίνδυνος ύφεσης. Ο Andrew Cunningham, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Capital Economics, δήλωσε ότι τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν «είναι όσο το δυνατόν καλύτερα για την ευρωζώνη για το ορατό μέλλον». Η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς μια πολύ δύσκολη περίοδο, με την ύφεση να αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος, καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εκτοξεύεται στα ύψη.

Η Goldman Sachs μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη φέτος, προβλέποντας ότι ακόμη και αν η Ρωσία δεν διακόψει εντελώς τον ενεργειακό εφοδιασμό, μια τεχνική ύφεση με δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης είναι πλέον πιθανή στην ευρωζώνη.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή για τα επόμενα τρίμηνα: πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητα και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε μια εξελισσόμενη κατάσταση, όπως είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.