Ο βασικός συντονιστικός ρόλος ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος επιστρέφει την Κυριακή από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για επαφές επί θεμάτων που αφορούν επενδύσεις και οικονομική συνεργασία.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.


Τέλος στη δημιουργική ασάφεια;

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα ανέλθει μεταξύ 0,8% του ΑΕΠ και 1,1% του ΑΕΠ, με την προϋπόθεση ότι δεν θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα επηρεάζουν τις δαπάνες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με τους θεσμούς, ο προσδιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι βασική παράμετρος για τη βιωσιμότητα του χρέους. Για αυτό εξηγούν, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το μέγεθος, και να εγκαταλειφθεί η δημιουργική ασάφεια. 

Κλειστά επαγγέλματα, αποκρατικοποιήσεις

Σε κάθε περίπτωση, το μείγμα μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές χαρακτηρίζεται ως ήπια προσαρμογή από τους εταίρους-δανειστές. Η κυβέρνηση αρνείται αυξήσεις στον ΦΠΑ, αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, ενώ οι δανειστές επιμένουν ειδικά στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προτείνει αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και στον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εναρμόνιση των δημοσιονομικών κανόνων με αυτούς της ΕΕ, αλλαγές στα οδοιπορικά του Δημοσίου, προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων που έχουν ήδη ωριμάσει, ΣΔΙΤ.

Το «Brussels Group» αναμένεται να συνέλθει το Σαββατοκύριακο στη βελγική πρωτεύουσα για να εξετάσει περαιτέρω βήματα. Στη συνάντηση, οι κ.κ. Χουλιαράκης και Θεοχαράκης θα εξετάσουν τα βασικά ζητήματα πολιτικής με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM).