Η μετάλλαξη Δέλτα μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τη μετάδοση του νέου κορονοϊού, επισήμανε σήμερα Πέμπτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα, κάτι που το TPP είχε επισημάνει από τον Αύγουστο.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19», εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%, με τη Δέλτα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%», υπογράμμισε συγκεκριμένα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η δημοσιογράφος του TPP Λαμπρινή Θωμά είχε επισημάνει την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε, η Ουάσιγκτον Ποστ αλλά και οι Τάιμς με δημοσιεύματα εξηγούσαν πως οι εμβολιασμένοι και μπορεί να ασθενήσουν και μπορεί να μεταδώσουν την μετάλλαξη δέλτα – απλώς δεν υποκύπτουν στη νόσο τόσο εύκολα. Το CDC συνέστησε, σε κάθε περίπτωση, ως όπλο την επιστροφή στη μάσκα και την απόσταση.

«Τα στοιχεία που δίνουν ΗΠΑ και Ισραήλ είναι εν πολλοίς αντιφατικά. Ειδικά σε σχέση και με τον αριθμό και με τη βαρύτητα της κατάστασης των εμβολιασθέντων νοσούντων. Το μόνο στο οποίο όλοι φαίνεται να συμφωνούν είναι ό,τι οι μάσκες είναι αναγκαίες για όλους και ό,τι δεν τελειώσαμε με την πανδημία και δεν ξέρουμε ακόμη πόσο κοντά είμαστε στο τέλος. Οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν μπορούν, ακόμη τουλάχιστον, να θεωρηθούν καταληκτικές – τα στοιχεία, με επιστημονικά κριτήρια, είναι ανεπαρκή και ο χρόνος λίγος. Παράλληλα, όμως, και πέρα από τον χορό των εκατομμυρίων, η σύγχρονη ιατρική συνεχίζει τον αγώνα για την ανάπτυξη ισχυρότερων και καλύτερων εμβολίων και προχωρά σε επανεξέταση των δυνατοτήτων των ήδη υπαρχόντων- είναι πρόσφατη η ανακοίνωση περί της ασφάλειας του εμβολίου της Άστρα Ζένεκα που είναι το ίδιο επικίνδυνο με το Φάιζερ* και ας έχει λάβει μόνο του την κακή δημοσιότητα (και γι΄αυτό η τιμή του παραμένει σταθερή)» σημείωνε στο άρθρο της η Λ. Θωμά.