Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων χηρείας σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, μπορεί να επιφέρει μείωση έως και 66% σε συντάξεις χηρείας. Όπως ανέφερε ως παράδειγμα στο συνέδριο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Αντώνης Κουρουκλής, ίσως υπάρξουν περιπτώσεις που ο επιζών σύζυγος που λάμβανε 1.500 ευρώ, να πέσει με τον νέο τρόπο υπολογισμού στα 520 ευρώ.

Ο νόμος Κατρούγκαλου εισήγαγε πέραν της δραστικής περικοπής των συντάξεων και ηλικιακά κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης θανάτου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι μόνο σε περίπτωση που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του επιζώντος συζύγου, η σύνταξη να χορηγείται χωρίς χρονικό περιορισμό.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο θανάτου, τότε λαμβάνει τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνον για μία τριετία και μετά επαναχορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

Η μόνη εξαίρεση που προβλέπει ο νόμος είναι ότι η σύνταξη συνεχίζει να καταβάλλεται είτε στην περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα είτε ο ίδιος ο επιζών σύζυγος είναι ανίκανος για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας κατά ποσοστό 67% και άνω. Τα ποσοστά των δικαιούχων ορίζονται σε 50% για τον επιζώντα σύζυγο και 25% για το κάθε παιδί.

Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης

Το ποσό της σύνταξης των δικαιούχων υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που δικαιούται ή που έχει δικαιωθεί ο θανών σύζυγος και επιμερίζεται ως εξής: Για τον επιζώντα σύζυγο ποσοστό 50% της σύνταξης. Εάν ο γάμος έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος, αυτή περιορίζεται ως ακολούθως:

Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και του συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, διαμορφώνεται ως εξής:

1% για τα έτη από το 10ο έως και το 20ό έτος,
2% για τα έτη από το 21ο έως και το 25ο έτος,
3% για τα έτη από το 26ο έως και το 30ό έτος,
4% για τα έτη από το 31ο έως και το 35ο έτος,
5% για τα έτη από το 36ο και άνω.

Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2017 για τις συντάξεις χηρείας, ότι θα προβλέπεται ποσό σύνταξης, ύψους 384 ευρώ για το/τη χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, είχε δηλώσει πως θα δίνονται  τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

Το υπουργείο Εργασίας, είχε κάνει λόγο για δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας. Σε ερώτηση της Φ. Γεννηματά τον Σεπτέμβριο του 2017, η Ε. Αχτσιόγλου είχε δηλώσει πως «διαπραγματευόμαστε και θα φέρουμε ρύθμιση που θα βάζει τέλος στις περιπτώσεις συντάξεων χηρείας που είναι πολύ χαμηλές».  Η ΠΟΠΟΚΠ επισημαίνει ότι πλέον ο υπολογισμός των συντάξεων θανόντων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, θα έχει ως συνέπεια την μετατροπή τους σε επίδομα για τους δικαιούχους.