Καθώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, πέρασε ειδική διάταξη τον Αύγουστο -πακέτο με το ασφαλιστικό Βρούτση-, η οποία επιφέρει μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων και υποψήφιων συνταξιούχων.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η «Αυγή», πρόκειται για υποψήφιους συνταξιούχους με διαδοχική ασφάλιση και άλλους με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησής τους, έχοντας ταυτόχρονα παραιτηθεί ή απολυθεί από την εργασία τους, και οι οποίοι διαπιστώνουν συγκεκριμένες μεταβολές στους όρους συνταξιοδότησής τους.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι εν λόγω μεταβολές αποτέλεσαν απόρροια της απόφασης Βρούτση μέσα στον Ν.4670/2020, αλλά και με σχετική εγκύκλιο που ακολούθησε τον περασμένο Αύγουστο από τον ίδιο τον υπουργό, με αποτέλεσμα να ανακληθούν τρεις συγκεκριμένες εγκύκλιοι του προηγούμενου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016, Νόμος Κατρούγκαλου).
Ζήτημα προκύπτει και από το γεγονός ότι αν και οι ασφαλισμένοι προχώρησαν στη διαδικασία συνταξιοδότησης τους σύμφωνα με τις αποφάσεις Κατρούγκαλού, η απόφαση Βρούτση φαίνεται ότι λειτούργησε αναδρομικά και άλλαξε τους όρους συνταξιοδότησης. Έτσι, η αναδρομική λειτουργία οδηγεί εκατοντάδες υποψήφιους συνταξιούχους σε μικρότερη σύνταξη ή ακόμα και έλλειψη προϋποθέσεων (όριο ηλικίας) για να συνταξιοδοτηθούν.
Η «Αυγή» φιλοξενεί μάλιστα δηλώσει του δικηγόρου και εργατολόγου Δ. Τεμπονέρα, ο οποίος σχολιάζει ότι «οι του προηγούμενου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016, Νόμος Κατρούγκαλου) με το επιχείρημα ότι «δεν εφαρμόστηκαν ποτέ».
Ο ίδιος αναφέρεται αρχικά στους ασφαλισμένους διαδοχικής ασφάλισης, λέγοντας ότι με την απόφαση Βρούτση ανακαλείται η δυνατότητα που είχαν να συνυπολογίζεται ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισής τους για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται -με την παρέμβαση Βρούτση- τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους.
Για την παράλληλη ασφάλιση, χάνεται για τους υποψήφιους συνταξιούχους η προσαύξηση των αποδοχών τους για τον παράλληλο και μη παράλληλο χρόνο ασφάλισης όπως προέβλεπαν συγκεκριμένες διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου.