Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η καγκελάριος μίλησε με θερμά λόγια για την υποδοχή των προσφύγων από τη Συρία στην Τουρκία, χωρίς να κάνει πίσω από τη σκληρή γραμμή που κράτησε κατά την εκλογή της. Ωστόσο, όπως τονίζεται, δεν πρότεινε ρητά τη διακοπή της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.
 
«Ζητήσαμε από την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για να αλλάξει και να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια», είπε η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής. «Δεν υπάρχει η πλειοψηφία για να τερματιστούν οι συνομιλίες αμέσως. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για τη σημερινή κατάσταση. Υποστήριξα απόψε (σ.σ. το βράδυ της Πέμπτης) ότι πρέπει να επιδιώξουμε έναν διάλογο με την Τουρκία», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας.
 
Νωρίτερα, η Μέρκελ υπογράμμισε πως η Τουρκία «κινείται σε λάθος κατεύθυνση» και απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κράτος του δικαίου, αναφερόμενη στις εκκαθαρίσεις ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
 
Η Ολλανδία και το Βέλγιο τάχθηκαν επίσης υπέρ της μείωσης των κεφαλαίων που λαμβάνει η Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας.
 
«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι de facto παγωμένες, de facto ετοιμοθάνατες», είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.