Νομοτεχνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής έφερε στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας το υπουργείο Οικονομίας. Με την ρύθμιση αυτή μειώνεται στις 100.000 ευρώ από 130.000 ευρώ, όπως αρχικά προβλεπόταν, το ύψος του ληξιπρόθεσμου επιχειρηματικού δανείου για να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε πως  για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης θα πρέπει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του να μην υπερβαίνει το όριο των 130.000 ανά πιστωτή ή το όριο των 100.000 ανά πιστωτή εάν αφορά επιχειρηματικό δάνειο.

Υποστήριξε ότι η αλλαγή δεν γίνεται από επιθυμία αλλά από ανάγκη «για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε μπροστά». Η κυβέρνηση προχώρησε και σε άλλη τροποποίηση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αποδείξουν ότι η εμπορική αξία της κατοικίας τους είναι διαφορετική από την καταχωρισμένη στα βιβλία των πιστωτών.

«Αρχίζουμε με την αποτίμηση που είναι γραμμένη στα βιβλία των τραπεζών και από εκεί και πέρα εάν ο δανειολήπτης με νόμιμο τρόπο  αποδείξει ότι  η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη θα ισχύει αυτή έναντι εκείνης που προσδιορίζεται στα βιβλία των πιστωτών» ανέφερε για τη συγκεκριμένη τροποποίηση ο Γ. Δραγασάκης.