Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και την αναμετάδοση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκρηξη σημειώθηκε στο Σαν Ισίδρο, κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για ένα πανηγύρι στο πλαίσιο μιας θρησκευτικής γιορτής την επόμενη εβδομάδα, και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ακόμη 22 ανθρώπων, εκτός από εκείνους που έχασαν τη ζωή τους.
 
«Μια ομάδα ανθρώπων ζούσε μέσα στο οίκημα όπου είχε αποθηκευτεί πυροτεχνικό υλικό για χρήση στους εορτασμούς. Ένα πυροτέχνημα που εκτοξεύθηκε από κάποιον έξω (από το σπίτι) έπεσε πάνω στα πυροτεχνήματα, προκαλώντας μια έκρηξη που διέλυσε το σπίτι», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της Πολιτείας Πουέμπλα.
 
Σύμφωνα με το Reuters, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και άλλοι πέντε υπέκυψαν μετά τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία στην πολιτειακή πρωτεύουσα Πομπλάνα.
 
Ένα στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης, ο Ντιοντόρο Καράσκο, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι παρά το ότι ο νόμος στην Πολιτεία απαγορεύει την αποθήκευση πυροτεχνημάτων σε σπίτια, είναι πολύ δύσκολο να προληφθούν αυτού του είδους τα δυστυχήματα. Ο ίδιος διευκρίνισε πως ανάμεσα στα θύματα «ως και 11 είναι ανήλικοι».
 
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, μια σειρά τεράστιων εκρήξεων σε μια αγορά πυροτεχνημάτων έξω από την πρωτεύουσα του Μεξικό στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.