Και εξηγούν: «Η έκτακτη τροποποίηση μιας ρύθμισης, που ουδέποτε απασχόλησε στο παρελθόν ως προς την αποτελεσματικότητα και εφαρμοσιμότητά της, έχοντας αποτελέσει πολλές φορές όρο του επιτυχούς ελέγχου που διεξήγαγε το αρμόδιο τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης της εκτελεστικής εξουσίας στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης και την υποβιβάζει από πυλώνα της Δημοκρατίας, σε μέσο επίτευξης ευκαιριακών σκοπών.
Οι δημοκρατικοί θεσμοί για να εμπεδωθούν στη συνείδηση ενός λαού χρειάζεται να λειτουργούν με συνέπεια. Η επίκληση του κράτους δικαίου κάθε φορά που τούτο επιβάλλεται από τις συγκυριακές ανάγκες των κυβερνήσεων και η επιλεκτική παράκαμψη ή ad hoc αλλαγή των κανόνων του σε άλλες στιγμές, δεν ταιριάζουν σε σύγχρονες δημοκρατίες. Οι φορείς της πολιτειακής εξουσίας οφείλουν πρώτοι να δείχνουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Με νομοθετήματα και τροπολογίες σκοπιμότητας που καθορίζουν την τελευταία στιγμή τους όρους διεξαγωγής μιας εκλογικής αναμέτρησης καθιστώντας τη δικαστική λειτουργία διαμορφωτικό παράγοντα του εκλογικού αποτελέσματος, η δημοκρατία αυτοαναιρείται και αυτοχειριάζεται παρέχοντας πλήρες ιδεολογικό οπλοστάσιο σ’ αυτούς που την αντιμάχονται».
Προηγήθηκε η πλειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που τοποθετήθηκε αναφορικά με τις σημαντικές εξελίξεις που προκάλεσε η νέα κυβερνητική τροπολογία για μπλόκο στο κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, που ταυτίστηκε με τη θέση της κυβέρνησης επιπλήττοντας τον παραιτηθέντα αντιεισαγγελέα Χ. Τζανερίκο στο όνομα της διάκρισης των εξουσιών.