Ο 30χρονος Μάριος Παπαδιονυσίου, ο οποίος συνελήφθη για τη χθεσινή φασιστική επίθεση και ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές ήδη από το 2019, όταν είχε συλληφθεί για επεισόδια στην Καλλιθέα στη διάρκεια παρέλασης για τη επέτειο της 25ης Μαρτίου και σε πρόσφατη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σύμφωνα με τη «Χαρτογράφηση της ελληνικής Ακροδεξιάς» από τον Γιάννη Μπασκάκη και το «Σημείο για τη μελέτη της ελληνικής Ακροδεξιάς» πρόκειται για «μια σκληρή ναζιστική οργάνωση, η οποία έχει ευθεία διασύνδεση με τη Χρυσή Αυγή και μέλη της φωτογραφίζονται με γνωστά στελέχη της μεγάλης μητρικής ναζιστικής οργάνωσης». «Οι ProPatria είναι από τις ομάδες που φροντίζουν να κινούνται αμιγώς στο σκοτάδι της παρανομίας και που προσπαθούν να καλύψουν το κενό των, αποσυρμένων λόγω της δίκης, Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής.», συμπληρώνει, ενώ «μέλη των ProPatria ήταν ανάμεσα στους ναζί που σήκωσαν το 2018 στο ΟΑΚΑ τη σημαία του ‘μαύρου ήλιου’ (Schwarze Sonne), ενός από τα πιο σκοτεινά σύμβολα της ναζιστικής περιόδου».

Σύμφωνα με προ ενός έτους έκθεση της ΕΛΑΣ για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στην Ελλάδα «τον τελευταίο ένα χρόνο παράλληλα με την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής παρατηρείται κινητικότητα στους ομόκεντρους κύκλους της Ακροδεξιάς», καθώς «οι υπάρχουσες οργανώσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πτώση της επιρροής της Χρυσής Αυγής ώστε να προσελκύσουν άτομα στους κόλπους τους». Η Propatria είναι μια από τις 16 ακροδεξιές ομάδες που χαρτογραφεί η έκθεση και η οποία μαζί με την «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση – ΕΣΑ» φέρονται να είχαν συμμετοχή στα επεισόδια στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το λεγόμενο «Μακεδονικό».

Η Propatria έχει κατηγορηθεί και τον περασμένο Ιούνιο για δολοφονική επιθέση 15 φασιστών κατά νεαρής φοιτήτριας, μέλους του ΚΚΕ στο Ν. Ηράκλειο, ενώ κατά τα πρόσφατα επεισόδια στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης η σελίδα της -προσκείμενης στην Propatria- Εθνικιστικής Νεολαίας Πέλλας προχώρησε σε κάλεσμα στους ομοϊδεάτες της να πάρουν τα όπλα

Από την ιστοσελίδα της οργάνωσης προκύπτουν τακτικές επαφές της Propatria με την εθνικοσοσιαλιστική ιστοσελίδα «Μαύρος Κρίνος», την πολωνική νεοναζιστική ογάνωση Szturm ,την ισπανική Deporte Patriota κα.  Η ίδια οργάνωση δατηρεί δικό της κλαμπ πυγμαχίας με την ονομασία «Κρυπτεία».