«Το Σάββατο ένα πλήρωμά μας από με τρία άτομα κινήθηκε προς την περιοχή Κατσιμίδι, που ήταν η φωτιά. Σε αρκετή απόσταση πριν, ήταν ένα μπλόκο, που ήταν δύο πυροσβέστες και αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν το όχημα μας δεξιά, ρωτήσανε από πού είμαστε, και με το που άκουσαν για Ρουβίκωνα, μας λένε ”θα περιμένετε”. Κι όταν ρωτήσαμε ποιος συντονίζει, αντί να μιλήσει κάποιος να την πυροσβεστική, πετάχτηκε ο μπάτσος με ύφος και μας είπε ”εγώ συντονίζω, θα περιμένετε εδώ και θα σας πω εγώ”. Εννοείται το πλήρωμα έκανε αναστροφή και βρήκε άλλη δίοδο μέσα από δασικό δρόμο, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στη φωτιά γιατί ο δρόμος που επέλεξε το πλήρωμά μας δεν του έδωσε τη δυνατότητα να φτάσει στη φωτιά με αποτέλεσμα να είναι μείον μία δεξαμενή πυρόσβεσης στο Κατσιμίδι» περιγράφει ο Γιάννης για το περιστατικό.

Τι δουλειά έχει ο Ρουβίκωνας με την πυρόσβεση, θα αναρωτηθεί κάποιος. Ο Ρουβίκωνας έχει δημιουργήσει την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ρουβίκωνα. «Η ιδέα γεννήθηκε το 2022, ήμασταν κάποια μέλη του δήμου και πηγαίναμε στις φωτιές έτσι κι αλλιώς, είμαστε και εκπαιδευμένοι και θέλαμε να το πάμε παραπέρα. Απευθυνθήκαμε στον κόσμο, να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε το όχημα. Έγινε πολύ γρήγορα αυτό, πάρα πολύ γρήγορα. Βγάλαμε το ένα όχημα πέρυσι στις φωτιές και ήταν πάρα πολύ ενεργό, πήγε σε πάρα πολλά μέτωπα. Και το δεύτερο όχημα με τον ίδιο τρόπο το αποκτήσαμε. Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν τέσσερις. Πλέον είμαστε γύρω στα 15 άτομα, εκπαιδευμένοι. Κι όποιος θέλει να μπει στην ομάδα πρέπει να περάσει μία εκπαίδευση και ξέρουμε και οι ίδιοι μέχρι πού μπορούμε να πάμε. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει άριστη χρήση του οχήματος και διάφορα θέματα πυρόσβεσης. Έχουμε δύο οχήματα -600 λίτρα το ένα, 700 το άλλο».

Ρουβίκωνας/Facebook

Τα οχήματα ο Γιάννης θα τα χαρακτήριζε περισσότερο καταδρομικά. «Προλαμβάνουμε μια φωτιά στην αρχή της και βοηθάμε πολύ σε αναζωπυρώσεις. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην παραλία Σαράντη, που δεν μπορούσαν να πάνε μεγάλα οχήματα της πυροσβεστικής, ήμασταν 12 ώρες και δουλεύαμε. Δεν υπήρχε άλλο εθελοντικό. Τα σπίτια που σώσαμε ήταν γύρω στα 10. Μόνο εμείς μπορούσαμε να μπούμε σε τόσα στενά, να τραβήξουμε μάνικες».

Η συνεργασία τόσο με τους κατοίκους όσο και την πυροσβεστική είναι άριστη, θα πει. Μάλιστα, χαρακτηριστικά θυμάται: «πέρυσι δώσαμε πάνω από τρεις φορές μάνικες στην πυροσβεστική και ήταν πυροσβεστικά που είχαν έλλειψη σε αυτές τις μάνικες και της δανείσαμε εμείς».