Η Υπουργός Παιδείας ούτε είδε ούτε άκουσε για τους Nαζιστικούς χαιρετισμούς και τα Xρυσαυγίτικα συνθήματα στα επεισόδια σε σχολείο στη Σταυρούπολη και ζητά μετά από δύο μέρες παρέμβαση εισαγγελέα. Με μία γενική ανακοίνωση το Υπουργείο κάνει λόγο για «μεμονωμένες ομάδες», χωρίς καμία αναφορά στους ναζιστικούς χαιρετισμούς και τα συνθήματα: «Σαπούνι και νερό σε κάθε αναρχικό» και «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η Γη δεν σας ανήκει».

Μάλιστα, ενώ η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής συνεχάρη τους φασίστες που επιτέθηκαν με μαχαίρια και καδρόνια, σε φοιτητές, έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, η Υπουργός Παιδείας δεν ξέρει τίποτα για την ιδεολογική προέλευση των επιθέσεων αυτών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ανακοινώνει: «Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης. Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης».

«Έχει μαζευτεί έξω από το σχολείο όλη η Χρυσή Αυγή»

Μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τραυματίστηκαν ελαφρά μετά τα σημερινά επεισόδια και δύο απ’ αυτούς τους παρέλαβε το ΕΚΑΒ. Οι μαθητές βρίσκονταν μέσα στις τάξεις, όταν φασίστες τους επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα από το προαύλιο του σχολείου προς τη μεριά συγκεντρωμένων φοιτητών και εκπροσώπων εκπαιδευτικών ενώσεων. Μάλιστα, μόλις μία μέρα μετά την αιματηρή επίθεση σε αντιφασιστική συγκέντρωση σε ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, σημειώθηκε φασιστική επίθεση κατά συγκέντρωσης της ΚΝΕ. Η εγκληματική οργάνωση άλλωστε προσφέρει πολιτική κάλυψη στο τάγμα εφόδου που πραγματοποίησε την επίθεση. Τοπικά μέσα αναφέρουν πως η ΕΛ.ΑΣ. -που χθες παρακολουθούσε «διακριτικά»- προχώρησε σήμερα σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, χωρίς να προβεί ούτε τώρα σε προσαγωγές.

«Έχουν μαζευτεί έξω από το σχολείο όλη η Χρυσή Αυγή από όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Κάνουν ακόμη πιο αισθητή την παρουσία τους μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε χθες η Χρυσή Αυγή για την επίθεση στους φοιτητές. Είναι πολύ επικίνδυνη και δυσάρεστη η κατάσταση και κάτι πρέπει να γίνει». Αυτό τόνισε η Πόπη Σαραϊδάρη, μέλος του Δ.Σ της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Όλα ξεκίνησαν όταν μαθητές και εξωσχολικού επιτέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε φοιτητές που μοίραζαν έξω από το ΕΠΑΛ ανακοίνωση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και χθες υπήρχε – ως απάντηση – συγκέντρωση φοιτητών στο σημείο.

Η εκπαιδευτικός μίλησε για τρομακτικές εικόνες με δράστες που σχετίζονται με φασιστικές ομάδες και οι οποίοι είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και λοστούς και φορούν μαύρα ρούχα και κουκούλες, σημειώνοντας ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη δρουν πολλές φασιστικές ομάδες, πέρα από τη Χρυσή Αυγή. Εεισήμανε, δε, ότι η συγκέντρωση των φοιτητών ήταν ειρηνική με αντιφασιστικά πανό. «Πετούσαν πέτρες στους φοιτητές μέσα από το σχολείο. Δεν φτάνει η επέμβαση της αστυνομίας. Θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας, και γενικότερα η Πολιτεία. Οι ιδέες και οι πρακτικές του φασισμού δεν είναι ανεκτές, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να υπάρξει μαζική αντίδραση από τον κόσμο για να σταματήσει αυτό αμέσως», υπογράμμισε η ίδια.