Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega σχετικά με την κατασκευή των συγκεκριμένων διαδρομών στην Ακρόπολη των Αθηνών, υπογράμμισε πως το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα έργα αυτά δεν ήταν τσιμέντο αλλά τεχνητός λίθος, Συγκεκριμένα ανέφερε πως «η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεων, με βάση τη μελέτη του Μανώλη Κορρέ, μελετώντας το θέμα των διαδρομών, πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις. Σήμερα κατασκευάζονται αυτές οι διαδρομές, οι οποίες δεν είναι από τσιμέντο. Είναι ένας τεχνητός λίθος. Αυτός χρησιμοποιείται και για την αναστήλωση των μνημείων. Έχει περιεκτικότητα 12% τσιμέντο. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και χρησιμοποιείται στις αναστηλώσεις πλήθους μνημείων. Ο τεχνητός λίθος επιστρώνεται επί των παλαιών διαδρομών, διευκολύνει όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα την προσβασιμότητα στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως για τα ΑΜΕΑ. Αυτό που γίνεται προστατεύει τον βράχο».
Επίσης, η Υπουργός υποστήριξε πως οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν είναι εργοταξιακές, τονίζοντας πως «τα μνημεία της Ακρόπολης αναστηλώνονται δεκαετίες τώρα, με ευθύνη όχι απλώς του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης», ενώ όσον αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα των κατασκευών αυτών στο πιο σημαντικό πολιτιστικό μνημείο της χώρας, απάντησε πως στις διάφορες γνώμες εμπεριέχεται «έντονο το υποκειμενικό στοιχείο. Γι’ αυτό ακολουθούμε τη γνώμη και την άποψη των ειδικών». Τέλος, η Υπουργός ανέφερε πως «υπάρχει επισκευαστική φάση με σκυρόδεμα και τσιμέντο το 1978. Αυτό έγινε για να διευκολυνθεί ο επισκέπτης, όχι τα ΑμεΑ, εξαιτίας της ολισθηρότητας του βράχου. Αυτά τα τσιμέντα εφθάρησαν, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή ατυχήματα».
Σημειώνεται πως απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα των αντιδράσεων που αφορούσαν «τα έργα χάραξης διαδρομών για ΑμΕΑ προς την Ακρόπολη» και τις φωτογραφίες που απεικονίζουν μια τσιμεντένια διαδρομή πάνω στον Βράχο της Ακρόπολης είχε δώσει και το υπουργείο Πολιτισμού με μια ανακοίνωση για «ευαίσθητους πολίτες» με θολό σχόλιο: αφενός ότι οι διαδρομές γίνονται με τσιμέντο «επί μία εικοσαετία» και στο ίδιο κείμενο αναφορά για «διαδρομές που στρώθηκαν με τσιμέντο τη δεκαετία του ‘60».
Μέριμνα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό
Για τους πληττόμενος εργαζόμενους στον Πολιτισμό, η υπουργός ανέφερε πως αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην επιδότηση των κενών θέσεων σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσικές σκηνές, ενώ πρόσθεσε ότι «για όλα τα επαγγέλματα που πλήττονται θα υπάρχει μέριμνα να αντιμετωπιστούν, ώστε να μην είναι μεγάλες οι επιπτώσεις. Ήδη λήφθηκαν μέτρα για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και θα επεκταθούν για Νοέμβριο και Δεκέμβριο».
Τέλος, όσον αφορά στο κλειστό μητρώο εγγραφής των καλλιτεχνών υποστήριξε πως η πλατφόρμα «έκλεισε για να μπορέσει το υπουργείο να πληρώσει τους δικαιούχους», ενώ πρόσθεσε πως «θα ξανανοίξει στις αρχές του 2021, για να χαρτογραφηθεί το αχαρτογράφητο και θολό τοπίου του πολιτισμού».